Titlurile zilei

Un bărbat din județul Iași a inventat un gard mirific! Băutorii de bere au contribuit la apariția minunii. Munca titanică s-a întins pe aproape 7 ani- ! FOTO/ VIDEO

Publicat: 16 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un bărbat din județul Iași a inventat un gard mirific Băutorii de bere au contribuit la apariția minunii. Munca titanică s-a întins pe aproape 7 ani-  FOTO VIDEO
Opera unică a unui ieșean atrage orice privire. În urmă cu 10 ani, Alexandru Chirilă a realizat 16 metri de gard doar din capace colorate, provenite de la PET-uri. În prezent, ieșeanul este grav bolnav și nu mai poate lucra la opera sa

Un bărbat din județul Iași a redefinit reciclarea. Timp de 7 ani a adunat mii de capace de plastic din care a creat o adevărată operă de artă. Un gard colorat de 16 metri atrage privirea celor care trec prin satul Blaga, din comuna Schitu Duca. Opera lui Alexandru Chirilă este unică în Iași

Alexandru Chirilă are 77 de ani și este ieșeanul care a realizat un gard unic în județul Iași, din materiale reciclate. În urmă cu 10 ani, în satul Blaga din comuna Schitu Duca, județul Iași a răsărit un gard colorat, care atrage privirea oricărui trecător. Bărbatul a colecționat pe parcursul a 7 ani aproximativ 7 mii de capace colorate provenite de la PET-uri.

„El este bolnav de mulți ani de astm și a petrecut cel mai mult timp în casă, eu m-am ocupat mai mult de grădină și animale. Dopurile le-a colecționat de-a lungul anilor, de peste tot. Ne aduceau pet-uri nepoatele, din oraș, mai găsea pe stradă cum aruncau oamenii, prin gârlele din apropiere și pe toate le-a strâns. Este foarte sofisticat să lucrezi cu ele, trebuie să ai mare răbdare și să îți placă să faci asta. Avea 67 de ani când a început să monteze dop cu dop și a făcut gardul mare de la intrare.

Au trecut mulți ani și începe să se dărâme, nu mai ține, și el nu mai poate să se mai ocupe, chiar dacă își dorește. Capacele folosite sunt de două feluri, o parte sunt maleabile și țin mai bine, iar cele mai casante, de la alte sticle, se sparg mai repede de la frig sau de la soare. Au trecut multe anotimpuri peste ele și asta se poate observa. Noi nu am aruncat niciodată nimic și el făcea din orice un obiect frumos”, a spus Paulina Chirilă, soția inventivului bărbat.

Pentru a uita de boală și-a ocupat timpul cu confecționarea diferitelor obiecte din materiale reciclate

Boala cruntă de care suferă Alexandru Chirilă l-a obligat să petreacă cea mai mare parte din viață în casă. Realizarea unui singur panou de gard, care conține aproximativ două mii de capace, a durat câteva săptămâni.

„La început a pornit cu lucruri mai mici, stând mult în casă, a făcut un grătar prima dată, după aceea i-a venit o idee de a face ceva mai mare și a adăugat niște bare metalice. A avut multe dopuri strânse și a început să le folosească. Fiecărui dop, pentru a putea fi pus pe sârmă, îi făcea patru găuri și băga sârmă prin ele. El unde vedea o sticlă, o strângea și o aducea acasă. El a lucrat în industria metalurgică în tinerețe, dar pentru că a fost bolnav, a lucrat doar câte 4 ore și a petrecut mai mult timp în casă.

Nici el nu știe de unde a venit această pasiune, doar că mereu a vrut să aibă o activitate care să fie bună și pentru el. Iarna nu putea să stea afară, vara nu putea să stea afară, în casă era mediul perfect pentru el. Și acum încearcă să mai facă, dar boala a evoluat, a îmbătrânit și nu mai poate. Nu a făcut doar gardul de la poartă, el a făcut mai multe, un gard din curte abia l-am stricat, că se dărâma. Nu se știe la noi aici de reciclare, abia avem de unde să ne luăm o pâine”, a mai spus soția.

Copiii familiei Chirilă nu doresc să ducă mai departe munca tatălui lor: „Niciunul nu este pasionat”

Ieșeanul și-a descoperit pasiunea pentru această artă în tinerețe, pe când lucra la traforaj și mereu aducea acasă tot felul de machete. Nu doar capacele de plastic l-au inspirat pe bărbat, ci și ața de cusut folosită la crearea unor tablouri. Răbdarea și pasiunea sunt cele două cuvinte care îl definesc cel mai bine pe ieșean.

„Pe lângă gardurile din capace avem și alte două garduri, din PET-uri colorate, foarte frumoase, doar că nu sunt rezistente și ne pare rău. Înainte să înceapă realizarea panourilor de gard, a mai făcut portrete din ață. Pe tablorui a pus ață colorată, fir cu fir, și l-a făcut pe Ion Creangă și tot ce îi venea lui în minte. Mai are un tablou făcut din tot felul de nasturi colorați, e făcut în relief, e o minunăție, mai este un castel făcut din ață, doar că a fost expus afară și s-a stricat. Peste tot sunt lucrările lui, iar eu i-am înțeles mereu această pasiune și îl lăsam să stea liniștit în casă.

Tablourile pe care le-am ținut în interior sunt intacte. În tinerețe, când lucra la Iași la traforaj, a făcut multe machete din lemn, nu cred că mai face cineva ce a făcut el. Avem trei copii, dar niciunul nu este pasionat să ducă mai departe munca lui. Ei au alte ocupații, în ziua de azi, oamenii nu mai au răbdarea pe care a avut-o el, dar nici timp. Nici eu nu aș face așa ceva, mie îmi place să țes, să cos, să fac alte lucruri. Mi s-a părut impresionant când a făcut plase din gâturile de plastic ale PET-urilor, acolo a muncit extrem de mult”, a precizat Paulina Chirilă.

Gard din 7 mii de capace de plastic, unic în județul Iași

Pe un deal din satul Blaga, comuna Schitu Duca din județul Iași, peste drum de cimitirul satului, tronează un gard, unic și colorat. Gardul este realizat din trei panouri de peste 5 metri lungime și 1.5 metri înălțime. Cele mai multe capace sunt de la PET-uri de bere. Culoarea maro predomină pe porțile de la intrare, iar celelalte panouri sunt colorate cu verde, roșu, albastru, galben. Capacele sunt așezate cu atenție, iar culorile sunt bine alese. Pe gard sunt realizate modele de flori, tot din capace. Familia Chirilă este cunoscută în comunitate ca fiind o familie bună și liniștită. Lângă casă, Paulina și Alexandru Chirilă au avut un magazin, unde veneau toți localnicii. Era o sursă importantă de capace de la sticlele de bere.

Adauga un comentariu