International

Un britanic paralizat isi cere in instanta dreptul de a fi ajutat sa moara

Publicat: 14 mart. 2012
1
Un barbat paralizat care doreste ca un doctor sa-i poata pune capat vietii in mod legal a castigat la Inalta Curte a Angliei posibilitatea de a-si prezenta cazul in fata instantei. 
Tony Nicklinson, care sufera de o paralizie aproape totala, a salutat decizia, bucurandu-se ca un doctor i-ar putea incheia viata „lipsita de demnitate si mizerabila”, daca instanta ii va da castig de cauza, scrie Telegraph.
Acum in varsta de 57 de ani, Nicklinson a suferit un atac cerebral in 2005 si poate comunica doar clipind, cu ajutorul computerului Eye Blink. Adresandu-se curtii, Nicklinson a spus ca este „satul” de viata sa si nu simte recunostinta fata de medicii care i-au salvat viata, intrucat are nevoie de ajutor in toate aspectele vietii, si a invocat dreptul de a alege cand si cum sa moara. Mai mult, spune barbatul, daca nu ar fi fost complet paralizat, ar fi putut sa se sinucida „legal”.
Ministerul Justitiei a combatut insa demersul lui Nicklinson, spunand ca este nevoie ca Parlamentul sa schimbe legea. Cu toate acestea, judecatorul Charles a decis ca barbatul are un „caz” ce poate fi sustinut in fata unui tribunal, in cursul acestui an, cu prezentarea tuturor faptelor si studiul de caz al Olandei, unde eutanasia este legala. 
Sursa: ziare.com
Adauga un comentariu