Local

Un broker iesean face afaceri de miliarde. Totul dintr-un birou de cativa metri patrati

Publicat: 29 sept. 2014
1

@ Veniturile realizate de acest personaj sunt de invidiat numai ca nu si-a platit corect datoriile

Un iesean a realizat singur venituri considerabile dintr-un birou de numai cativa metri patrati. Ar fi de individiat avand in vedere ca cele mai multe dintre afaceri le-a facut folosind in biroul respeciv poate numai un laptop si un telefon daca si-ar fi platit corect si datoriile. Un control efectuat de Fisc la societatile prin care un broker de asigurari iesean isi desfasura activitatea a scos la iveala faptul ca acesta a fentat statul cu peste 100.000 euro. Adica, chiar daca a realizat venituri uriase si in perioada de criza brokerul Ciprian Vasile Sarman a apelat la tot felul de smecherii pentru a plati impozite cat mai mici. Neregulile au fost descoperite la PFA Sarman Ciprian Vasile. Astfel, s-a constatat ca aceasta persoana juridica controlata de broker s-a sustras de la plata corecta a TVA.

Astfel, acest PFA era inregistrat ca neplatitor de TVA in baza Legii nr. 573/2003 privind Codul Fiscal. Potrivit acestui act normativ sunt scutite de taxa pe valoarea adaugata persoanele impozabile a caror cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 35.000 euro, denumit „plafon de scutire”. Insa daca acest plafon se depaseste persoanele juridice sunt obligate sa anunte Fiscul. Ori, PFA mentionata a realizat la data de 31 decembrie 2010 un venit de 6 miliarde lei vechi si nu a anuntat Fiscul in termen de 10 zile pentru a se inregistra ca si platitor de TVA asa cum prevede legea.

In aceste conditii Fiscul a calculat ca trebuie sa achite TVA in valoare de 1,4 miliarde lei vechi. De asemenea, s-a constatat nereguli si in ceea ce priveste plata impozitului pe venit. Vasile Sarman a refuzat sa puna la dispozitia autoritatilor documentele financiar-contabile pentru anii fiscali 2010-2011 si de aceea in baza unor formule legale de calcul s-a stabilit ca are de platit obligatii fiscale suplimentare la capitolul impozit pe venit in valoare de 1,57 miliarde lei vechi. Pentru sumele constatate suplimentar s-au calculat penalitati astfel incat in final Fiscul i-a trimis o „nota de plata” de 4,64 miliarde lei vechi adica peste 100.000 euro. Imediat, dupa finalizarea controlului, adica la sfarsitul lunii august, Finantele a demarat masurile de executare silita.

PFA verificata are sediul intr-un apartament din Piata Unirii nr. 3. Conform site-ului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor pentru o alta firma controlata de acest broker s-a retras in urma cu cativa ani autorizatia de functionare deoarece dupa unele verificari au fost gasite unele nereguli in special in ceea ce priveste sediul declarat. Dupa un an s-a eliberat aviz pentru reluarea activitatii firmei. Ciprian Sarman nu a putut fi contactat.

Adauga un comentariu