Sport

Un campion mondial ia startul la Raliul Iasului

Publicat: 21 mai 2009
1

• Raliul Iasului, cea de-a treia etapa a Campionatului National de Raliuri – DUNLOP, se va bucura de prezenta unui pilot italian, Alex Fiorio, fost campion mondial la grupa N • De asemenea, printre personalitatile care vor fi prezente la startul Raliului se numara ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, Victor Ponta, dar si fostul ministru al Telecomunicatiilor, Lorincz Borbely

Doar o zi a mai ramas pana la startul Raliului Iasului, cel mai important eveniment auto din Moldova. Cei mai buni piloti ai momentului au ajuns deja in Iasi, iar de ieri au inceput deja recunoasterile pe cele 9 probe speciale din Iasi si de pe macadamul din imprejurimile orasului. Ca orice eveniment care se respecta, editia din acest an a Raliului Iasului, a treia etapa a Campionatului National de Raliuri – DUNLOP, se va bucura de prezenta unui invitat de marca. Pilotul italian Alex Fiorio va lua startul alaturi de celelalte 53 de echipaje care s-au inscris la startul acestei etape. Italianul Alex Fiorio este campion mondial la Grupa N, in anul 1987, iar anul trecut a castigat intr-un mod entuziasmant Raly Show-ul de la Cluj, fiind aplaudat la scena deschisa de cateva mii de clujeni care au apreciat spectacolul facut de Alex Fiorio. De altfel, si anul trecut, la Raliul Iasului a luat startul un alt campion mondial, finlandezul Tapio Laukkanen, care a si castigat etapa moldava. De asemenea, printre personalitatile care vor fi prezente la startul Raliului se numara ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, Victor Ponta, dar si fostul ministru al Telecomunicatiilor, Lorincz Borbely. Ambii au fost prezenti la Iasi si anul trecut, in octombrie, cand in capitala Moldovei s-a incheiat Campionatul National de Raliuri. Dupa primele doua etape din campionatul intern, ambele desfasurate pe asfalt, fostul ministru Borbely, care piloteaza o masina Citroen Saxo VTS (copilot Iosif Ferenti), nu a reusit sa puncteze, abandonand in etapa de la Brasov. In schimb, echipajul Edwin Keleti – Victor Ponta, a abandonat la Brasov, dar au reusit un loc 7 la Timisoara, adunand astfel doua puncte in clasamentul general. De remarcat ca la Raliul Iasului va fi prezent, in premiera, si celebrul pilot Claudiu David. El va utiliza acelasi Mitsubishi Lancer EVO 9 preparat de Top Cars Ungaria cu care, alaturi de Mihaela Beldie, a efectuat duminica trecuta la Piatra Neamt o sesiune de teste. Lipsesc de la Raliul Iasului, din motive financiare, pilotii Titi Aur, Alexandru Pitigoi, cel care are singura masina de WRC din Romania si Adrian Raspopa, castigatorul de sezonul trecut al Grupei A si care ar fi avut un cuvant greu de spus si in acest an. Dupa ce zilele de miercuri si joi vor fi dedicate recunoasterilor, maine dimineata, de la ora 7.00, este programat Shakedown-ul la Barnova, o sesiune de teste oficiala, organizata in vederea setarii corespunzatoare a masinilor de concurs, in functie de particularitatile traseului de la Iasi. Tot vineri, iesenii sunt invitati sa urmareasca pe viu Proba Superspeciala de la Fundatie, care va debuta cu incepere de la ora 17.30.

Carte de vizita Alex Fiorio

Resedinta: Italia
Data nasterii: 10 martie 1965
Debut: 1985

Cariera sportiva:

1985 – Castigator absolut Trofeul Fiat Uno Turbo
1987 – Campion Mondial grupa N – Lancia
1988 – Locul 3 in Campionatul Mondial de Raliuri
1989 – Locul 2 in Campionatul Mondial de Raliuri

Din 1987 pana in anul 1995 participa in Campionatul Mondial cu Lancia si Ford, obtinand rezultate foarte bune si un total de 241 de puncte. In aceeasi perioada participa cu succes si in Campionatul European, la Campionatul de Rally Raid si Campionatul Italian. In prezent, este instructor la Centrul International de Siguranta la Volan Andrea De Adamich, unde se tin cursuri cu Alfa Romeo, Maserati si Ferrari, si instructor la Scoala Federala de Raliuri a CSAI (Federatia Italiana).

Adauga un comentariu