Actualitate

Un cap din Primaria Iasi a fost executat. Ce a facut acesta este de neimaginat

Publicat: 22 iul. 2015
1

@ Decizie incredibila luata de plenul Consiliului Local Iasi @ Unul din cele mai importante personaje din primarie este gata sa zboare din functie dupa ce a fost prins cu nereguli tocmai de sefii sai @ Arhitectul sef Tudor Vericeanu a pus in pericol aprobarea Planului Urbanistic General al orasului, iar consilierii i-au grabit debarcarea @ Din cauza arhitectului sef, Iasul este gata sa piarda circa 1,5 milioane de lei noi si sa ramana fara cel mai important proiect din ultimii ani

Scandal urias la Primaria Iasi. Consilierii locali i-au cerut capul arhitectului sef al orasului, Tudor Vericeanu, in plina sedinta de plen. Municipiul Iasi risca sa ramana fara planul urbanistic general, proiect care nu a fost aprobat nici la aceasta ora, desi au trecut luni bune de la punerea in aplicare. Postul lui Vericeanu se clatina serios nu numai din cauza PUG-ului, ci si pentru ca acesta ar fi emis mai multe autorizatii suspecte pentru diverse persoane. Un raport al Corpului de Control al primarului a scos la iveala neregulile de la Directia de Urbanism, iar alesii locali i-au cerut capul lui Vericeanu.

Primarul interimar Mihai Chirica a fost unul dintre cei mai vehementi contestatari ai lui Vericeanu. Chirica s-a aratat nemultumit de modul de lucru al arhitectului sef si i-a sugerat acestuia sa faca un pas in spate pentru a lasa alte persoane sa se ocupe atat de PUG, cat si de proiectele importante de arhitectura ale orasului. „Eu personal, din calitatea pe care o am, pot sa-i reprosez domnului Vericeanu mai multe lucruri si in scris si sub oricare alta forma. Avem o problema. Dintr-o functie atat de importanta cum este cea de arhitect sef al municipiului Iasi, al doilea din tara, credem ca o astfel de responsabilitate ar trebui sa onoreze si nu functia ocupata. Acest lucru nu s-a intamplat si poate fi reprosat de oricine, oricand. Punem in pericol o intreaga populatie, investitori, arhitecti si eram pe punctul de a pierde manifestarea unei bresle, cea a arhitectilor in momentul de fata. Trebuie sa luam o astfel de decizie. Corpul de Control al primarului a adus, prin ceea ce i-am cerut sa faca, un document prin care a aratat ca nici macar emiterea acelui aviz, singurul prevazut de lege si care se nuanteaza in sarcina ahitectului sef cu avizul de oportunitate, nu a fost facut de el, nu stia sa-l faca. A fost intocmit de alte persoane ce nu trebuiau sa faca asta”, a mentionat viceprimarul Mihai Chirica.

Si consilierii locali au cerut indepartarea lui Vericeanu dupa ce s-au constatat nereguli in activitatea acestuia. „De doua luni de zile Tudor Vericeanu nu participa la sedinte si la comisii. Vedem ca s-au emis tot felul de autorizatii, iar PUG-ul troneaza de ani de zile. Nu trebuie sa ne bagam sub pres si sa ascundem problemele”, au mentionat consilierii locali PSD. Vericeanu nu a fost prezent la sedinta, acesta fiind in continuare plecat in concediu.

Raportul care l-a ingropat pe Vericeanu
  
Cea mai mare problema tine de finalizarea planului urbanistic general al orasului. Contractul incheiat de primarie cu asocierea Search Corporation SRL – SC Urban Design SRL Bucuresti nu a fost respectat in totalitate, iar administratia locala a reziliat procedura. Desi s-au achitat 1,5 milioane lei, lucrurile sunt departe de a se fi incheiat. In plus, daca proiectul nu va fi gata pana la 31 decembrie 2015, Iasul risca sa ramana fara un PUG aprobat si pus in practica.

„Au fost semnate un numar de cinci acte aditionale la contractul initial pentru stabilirea unor noi termene, iar al saselea a fost semnat de municipiul Iasi si transmis spre insusire prestatorului, acesta din urma cerand o suplimentare de fonduri in vederea finalizarii documentatiei. In conformitate cu graficul aferent elaborarii PUG, mai sunt de realizat activitati aferente etapei a IV-a. Printre acestea se regasesc introducerea observatiilor din perioada consultarii populatiei, intocmirea documentatiei necesare pentru obtinerea avizelor si acordurilor, includerea in PUG a observatiilor rezultate din avize si acorduri si acceptarea de catre beneficiar, precum si solicitarea avizari si aprobarii PUG si a regulamentului local de urbanism”, se arata in raport.

Consilierii s-au aratat nemultumiti si de faptul ca secretarul Consiliului Local, Denisa Ionascu, se foloseste in continuare de un apartament ca locuinta de serviciu, desi aceasta detine o vila in localitatea Valea Lupului. In plina sedinta a plenului CL, Ionascu a anuntat ca renunta cu data de 1 septembrie la locuinta de serviciu din zona Pacurari.

Comentarii
  • Arhitectul sef este adus si acceptat pe linie politica. Deci PSD-ul , implicit, Nichita l-a pus si agreat in acea functie, de asta a si rezistat atatia ani, deoarece a respectat ordinile. Problema PUG-ului nu este problema excusiva a arhitectului sef … nu are nici o treaba cu PUG-ul . Contractele cu firmele respective sunt ca oricare alte contracte si urmeaza traseul unui contract de prestari servicii … ce dracu sa le faca arhitectul sef? ca nu are atributii in acest sens. Se figureaza un motiv tampit, fara sens , ca sa prosteasca lumea, interesul si realitatea fiind alta.

    • Daca in locul lui Vericeanu o sa ajunga tot un arhitect din comisia tehnica de la primarie, va fi jale … aia oricum sunt adusi si acceptati tot pe linie politica si comisia tehnica chiar a avut atributii legate de aprobarea PUG-ului , fiind implicati direct in elaborarea si aprobarea lui. O alta marioneta politica va fi pusa intr-un post de maxima importanta ce ar solicita in primul rand conduita morala si in al doilea rand cunostinte solide de arhitectura si urbanism . Stie cineva vre-o cladire ceva proiectata de Vericeanu ? :))

  • Denisa Ionascu ocupa un post foarte important.Cate alte acte o fi masluit, alaturi de o retea inreaga din primarie?Credeti ca avantajele care si le-a creat,le-a creat singura?

  • Vrem actiuni concrete la fapte concrete.Cauzele ati inceput sa ni le dezvaluiti si multumim frumos dar, efectele actiunilor lor vor afecta generatii si avem copii si nepoti si toti avem o singura viata pentru care am muncit pe brici, ca la batrinete sa avem parte de trai decent.Iasul vrea Oras cultural ? CU CINE ? Capul lui Vericeanu,Surdu, Barbascu, trebuie sa cada la propriu, atirnate la intrarile in tirg,(ne-a trecut cutitul dincolo de os) pentru miseliile inpardonabile si incalificabile moral (ca legal, ii scot cei ce au lins blidele pe la primarie – mai un ANL,mai un apartament licitat la executoarea mereuta,mai o functie ,etc.) A picat capo del tutti capi – ii vrem aliniati in frunte cu Jiji-e condamnati cu executare ptr tot dezastrul ,nu pentru telenovele ce ne-au mincat banii – e mizilic, antreu, pe linga ce a facut din orasul fostelor elite istorice, pocnind din deget la aceste slugi cu ifose de mari Capi (hai sa fim sobri)- niste paiate.

Adauga un comentariu