News Flash:

Un capitan de vas si-a castigat salariile la CEDO

7 August 2008
2652 Vizualizari | 0 Comentarii
Statul roman a fost condamnat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg la plata a peste 22.000 Euro unui capitan de vas, care nu si-a primit banii de la compania nationala maritima Navrom de opt ani, informeaza site-ul Curtii. Capitanul de vas Victor Moldoveanu a sesizat CEDO, in 2002, in virtutea articolului 34 din Conventia drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, reclamand CNM Navrom pentru neplata drepturilor salariale. Intre noiembrie 1996 si iunie 1997, reclamantul a fost capitan pe o nava romaneasca. In aceasta perioada, nava a fost inchiriata de doua societati comerciale. Acestea au incheiat cu CNM Navrom un protocol care prevedea, printre altele, ca datoriile catre echipajele navelor inchiriate de la CNM Navrom sa fie platite de aceasta din urma. La intoarcerea din voiaj, reclamantul nu a primit o parte din banii la care avea dreptul pentru voiajul de opt luni.

Potrivit capitanului, nu a primit plata restanta pentru ca s-au epuizat fondurile oferite de Guvern catre CNM Navrom. Pe 12 octombrie 1998, reclamantul a sesizat Tribunalul Constanta impotriva CNM Navrom si a celor doua firme in cauza, cu privire la obtinerea sumelor care reprezentau drepturile salariale neplatite in perioada respectiva. In 17 noiembrie 1999, instanta din Constanta a condamnat CNM Navrom la plata 18.586 dolari americani si 7.200.000 lei vechi catre capitanul pagubit. Demersurile reclamantului vizau obtinerea platii creantelor sale si procedura in lichidare judiciara a CNM Navrom. In noiembrie 1998, Tribunalul Constanta a decis deschiderea procedurii de lichidare judiciara a CNM Navrom. Reclamantul s-a inscris pe lista creantierilor, in baza hotararii definitive din 1999. In 14 decembrie 2000, societatea care se ocupa de lichidarea companiei nationale maritime a publicat lista cu creantieri a CNM Navrom, insa a inscris creantele reclamantului la mentiunea plata sumelor indicate nu e garantata.
Curtea de la Strasbourg a constatat ca, in ciuda faptului ca s-a pus in discutie ca acele creante ale reclamantului nu erau garantate, pana la urma, acesta se plange de faptul ca nu si-a primit banii din drepturile salariale, ca urmare a hotararii definitive din noiembrie 1999, a instantei constantene. Curtea a constatat ca a fost o incalcare a articolului 1 din Protocol pentru ca reclamantul nu a putut sa obtina plata sumei stabilita printr-o decizie definitiva de mai bine de opt ani, fara ca Guvernul sa avanseze o justificare valabila. Instanta conchide ca reclamantul a suferit un prejudiciu material, de aceea acorda reclamantului 19.000 Euro cu titlul de daune materiale. In plus, Curtea estimeaza ca reclamantul a suferit un prejudiciu moral si condamna statul roman la plata a 3.000 Euro, precum si 100 Euro pentru cheltuieli de judecata.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.4207 (s) | 22 queries | Mysql time :0.290399 (s)