Actualitate

Un cartier rezidential iesean, executat silit – FOTO

Publicat: 12 mart. 2013

@ Mega proiectul „Colina Soarelui” s-a stins inainte de a se naste @ Afaceristul Zaharia Schrotter a reusit inca o data sa paseze pierderile in contul colegilor de business @ Mandretele de blocuri care ar fi trebuit ridicate pe colina din Pacurari au ramas doar pe hartia proiectantilor @ In contul acestui proiect, firma cu acelasi nume solar a facut un imprumut bancar @ Neonorarea clauzelor a dus, inevitabil, la executarea bunului gajat, adica  terenul de pe „Colina Soarelui” @ Pretul pentru 5,4 hectare este unul pe masura: 1,28 milioane de euro

Dupa ce a ingropat „Arena Rezidential” din Tatarasi, prin Red Management Capital, Zaharia Schrotter a reusit sa evite crahul financiar si in cazul complexului rezidential „Colina Soarelui„, din Pacurari. In 2005, afaceristul obtinuse aprobarea PUZ-ului pentru ridicarea unui complex de locuinte pe aproape 7,5 hectare. Dar socoteala de acasa nu s-a potrivit cu cea din targ. In aceeasi perioada, fusese lansata ideea unui complex central. Asa ca Zaharia Schrotter si-a simtit amenintate interesele din Pacurari. Cine ar mai fi cumparat apartamente la periferia Iasului, cand ar fi fost disponibile altele in plin centru. Si pentru ca banii nu se fac stand degeaba, Schrotter a atras de partea sa un fond de investitii olandez caruia i-a vandut aproape toate partile sociale de la „Colina Soarelui”. El, sarac, dar cinstit, si-a pastrat o singura parte sociala, adica 0,00024 la suta.

Teren de vanzare cu 27 euro/mp

In plin boom imobiliar, cand tranzactiile cu terenuri in Iasi se faceau la preturi chiar si de 1.000 euro pe mp, Zaharia Schrotter a vandut proiectul „Colina Soarelui”, pe langa alte doua, „Iasi Logistic Parc” si „Iasi City Center„, unui fond de investitii olandez, „North East Property Holdings” B.V. Anul acesta, terenul, in suprafata totala de 53.599 mp, este scos la vanzare de executorii judecatoresti pentru o suma totala de putin peste 6,5 milioane de lei, adica aproximativ 1,46 milioane de euro. Un calcul sumar arata ca valoarea unui metru patrat a ajuns, intr-o zona inca vanata de agentii imobiliari, la doar 27 de euro. Colina Soarelui, sau Colina Insorita, cum este cunoscuta in cartierul Pacurari, se intinde de langa cimitirul evreiesc pana spre cladirea ce adaposteste Cooperativa Munca Invalizilor. Zona a cunoscut o dezvoltare rapida in ultimii ani, chiar daca infrastructura lasa de dorit. Comparativ cu Colina Soarelui, in zona cunoscuta ca fiind „Platoul lui Beldiman”, mai sus de Popas Pacurari si mult mai departe de municipiu, metrul patrat de teren se vinde si acum cu 30-35 de euro. Volksbank Romania, cea care a creditat societatea „Colina Soarelui”, spera sa recupereze macar o parte din restantele firmei, care se ridica la peste 1,27 milioane de euro. Macar o parte, deoarece la primele licitatii ale executorilor judecatoresti nu se prea inghesuie nimeni, toti asteptand o scadere a pretului de pornire cu 25%.

Afacerile lui Schrotter, un esec

Afacerile imobiliare pornite de Zaharia Schrotter s-au dovedit a fi simple baloane de sapun. Proiectul Arena Rezidential din Tatarasi este un exemplu concludent. Pornit cu mare tam-tam, proiectul se dorea a veni cu noutati pe piata imobiliara. Investitorul „strategic” este fondul de investitii „RED Management Capital” Bucuresti. Pe site-ul firmei a fost trecut ca realizare si proiectul „Colina Soarelui”. De altfel, administratorul firmei bucurestene este Clive Stear Andrew, cetatean britanic, care, pentru o scurta perioada de timp, a aparut ca administrator si la „Colina Soarelui”, deci un cunoscut prieten al afaceristului Zaharia Schrotter. Unele voci sustin ca Red Management Capital a contractat un imprumut de la Volksbank pentru ridicarea complexului rezidential din Tatarasi, girand cu terenul firmei „Colina Soarelui”. Esecul proiectului, consemnat de cativa ani, nu a mirat pe nimeni, mai putin pe constructor care s-a gasit in situatia de a nu isi recupera banii investiti in lucrari. In urma cu ceva timp, Sorin Ionescu, patronul de la Instalatii Grup, firma ce s-a ocupat de ridicarea blocurilor din Tatarasi, a sustinut ca are de recuperat de la investitor suma de 2,6 milioane de euro. „Tot ce s-a facut la Arena Tatarasi s-a facut cu banii bancii, circa 6 milioane de euro, si cu banii mei”, a declarat, in urma cu doi ani, Sorin Ionescu. Acesta a mai sustinut ca banca a incercat sa-l fraiereasca, incercand sa-i deconteze doar 1 milion de euro. Aceeasi banca se vede acum pusa in situatia de a executa si terenul apartinand „Colina Soarelui”, pentru a-si diminua pierderile.

Bogat, dar cinstit

Implicarea lui Zaharia Schrotter in aceste proiecte imobiliare este de notorietate. In perioada in care incerca sa le promoveze pe piata locala, a aparut un proiect in centrul Iasului care ii strica afacerile. Fara a sta prea mult pe ganduri, a actionat in instanta dezvoltatorul. La o conferinta de presa organizata in acea perioada de Zaharia Schrotter, afaceristul a incercat sa-si protejeze viitoarea investitie din Pacurari. „Eu ofer ceva nou Iasului, ceva special. Apartamente intr-un complex rezidential la standarde europene”, a fost declaratia afaceristului la conferinta de presa de la hotel „Ramada”. Alaturi de el a stat, culmea, Sorin Ionescu, cel care a ramas pagubit din afacerea Arena Tatarasi, unde a fost implicat si Schrotter. Abil din fire, Zaharia Schrotter a simtit momentul in care sa se descotoroseasca de imobiliare si a iesit in castig. Acum el pierde doar o parte sociala de la „Colina Soarelui”, adica 0,00024 la suta, fara importanta.

Comentarii
  • „There is no difference in meaning between center and centre. Center is the preferred spelling in American English, and centre is preferred in varieties of English from outside the U.S.”

  • Sa speram ca VB va reusi sa-si recupereze restantele ca altfel va fi la un pas de faliment cu atatea credite neperformante de care au avut parte in ultima vreme…

  • Foarte frumoasa galeria de imagini,multe poze cu…nimic.
    Referitor la articol, e tendentios, se observa ca e un articol de atac la adresa omului.
    Sperati sa cotizeze cu ceva la voi sau de ce insistati cu articole proaste despre un om care, culmea si voi recunoasteti, nu a prejudiciat cu nimic statul si nici nu e urmarit penal pentru „smecherii”financiare.

Adauga un comentariu