National

Un celebru medic in ataca dur pe Catalin Tolontan

Publicat: 25 aug. 2016
1

Un celebru medic trece la contraatac. Dupa anchetele extrem de dure ale lui Catalin Tolontan, doctorul il ia la intrebari pe jurnalist. Vasile Astarastoae il intreaba pe Tolontan cum raspunde dupa greselile pe care le-a facut dupa ce ultimele teste au aratat ca substantele de la Hexi Pharma nu au fost diluate.

„Tine de menirea si functia presei sa aduca in discutie publica aceste probleme / imperfectiuni din mediul medical? Da, cand o face de buna-credinta si cand are competenta in acel domeniu. Atunci cand lanseaza teme false din rea-vointa sau incompetenta face mai mult rau decat bine. Cat timp in presa nu exista persoane calificate pe domeniul sanitar si totul este o goana dupa asa-zise stiri de senzatie, e bine sa se abtina.

Meditand, am considerat ca trebuie sa fiu mai explicit, aratand mai ales cat rau poate sa faca dezvoltarea unei culturi conflictuale. Pentru medic, pentru sistem, dar mai ales pentru pacient. Relatia medic-pacient se construieste pe incredere. Cand subminam aceasta incredere niciun tratament corect nu mai este eficient. Exista dovezi ca in societatile in care exista relatii litigioase intre pacienti si personalul medical, costurile pentru sanatate sunt semnificativ crescute. De exemplu, Statele Unite sunt date frecvent ca exemplu drept o societate litigioasa si cu un numar mare de procese de malpraxis comparativ cu alte tari OECD. Rezolvarea litigiilor medicale la nivel de justitie a condus la practicarea unei medicini defensive cu costuri semnificativ crescute ale actului medical si neasociate cu o crestere a calitatii actului medical sau cu o imbunatatire a starii de sanatate a populatiei. De aceea, desi in Statele Unite exista cea mai mare alocare din lume de fonduri in sanatate, avem peste 60 de milioane de persoane care nu sunt cuprinse intr-un sistem de asigurari a sanatatii sau au asigurari improprii. S-a calculat ca aproximativ 30- 35% din fondurile alocate sanatati in SUA sunt cheltuite pe servicii nemedicale (despagubiri, avocati, etc.) Toate aceste practici defensive conduc in schimb la scaderea calitatii actului medical in special pentru grupurile sociale defavorizate. Desi nu exista decat putine cercetari romanesti care sa ateste existenta mecanismului de producere a gradientului social in sanatate in tara noastra, cultura litigioasa din jurul personalului medical din ultimii ani ne indreptateste sa credem ca mai degraba fenomenul nu este (sau nu se vrea sa fie) studiat decat ca nu ar exista.

O finantare publica adecvata si focalizata spre grupurile sociale defavorizate ar putea conduce implicit si la o crestere a increderii acestora in furnizorii de servicii medicale si implicit a starii de sanatate a acestor grupuri populationale si la crestere economica. In concluzie presa trebuie sa participe la reconstruirea relatiei de incredere intre medic si pacient pe care tot ea a distrus-o. Nu inseamna ca nu trebuie sa fie “cainele de paza” al drepturilor pacientilor. Dar trebuie sa fie responsabila si sa prezinte in acelasi timp si stiri pozitive intr-o proportie rezonabila.

P.S.: Domnul Tolontan recunoaste cu nonsalanta ca greseste in fiecare zi. De asemenea, mai lanseaza si ideea ca Spitalul de Arsi ar trebui inchis. Medicii raspund pentru fiecare greseala pe care o fac si ziaristii cer ca ei sa raspunda pentru greseli. Cum raspunde pentru greselile lui domnul Tolontan? Ar trebui ca cineva sa analizeze ce cheltuieli nejustificate a facut sistemul de sanatate din cauza greselilor ziaristilor? Vazand ce s-a intamplat in ultima saptamana, dar si faptul ca domnul Tolontan nu vorbeste niciodata despre subfinantarea sistemului medical, sunt din ce in ce mai convins ca cele descrise de mine intr-o notita reflecta adevarul”, a scris medicul pe facebook.

Comentarii
 • Mai rapanosule cand raspund medicii pentru fiecare greseala ? In care tara ca n asta poate sa te omoare linistit ca i scapi tu japita.

 • Nu am nimic impotriva medicilor, nici impotriva d-lui Astarastoaie, dar ma intreb de cand a devenit dl. Astarastoaie medic celebru? E mai mult fost rector decat medic simplu, nici vorba de medic celebru!

 • Astarastoaie este un jeg penal, dar in cazul lui Tolontan are dreptate. In goana dupa senzational asa zisul ziarist a dezinformat o tara intreaga. Hexifarma a facut afaceri dubioase inselind statul dar substantele dezinfectante in ciuda faptului ca au fost diluate au ramas eficiente. Diluarea unor dezinfectanti relevata de Catalin Tolontan era certa. Cât de nociva era diluarea însa nu stim, iar legatura dintre dezinfectantii Hexi si mortalitatea postoperatorie nu a fost niciodata facuta. Unele analize de azi par a indica inexistenta vreunei legaturi.
  Daca 2.000 de sali de operatie din România ar folosi un produs fara capacitate de dezinfectie, cum crede Tolontan, cred ca nu va dati seama cam cum ar sta mortalitatea postoperatorie în România; or, ea e sub media europeana de 4%, cu Marea Britanie la 3,6%, Polonia la 6,92%, Letonia la 4,98% si România la 3,19%, cu cifre mai bune în alte tari vest-europene, anunta „Lancet“, cel mai prestigios jurnal medical din lume.

 • Asteptam de la Tolontan sa aduca rezultatele analizelor la TV, la ce laborator s-au facut, cat au costat analizele si cine le-a platit. Daca a dat produse la analiza, ele trebuiau luate direct din fabrica sau din camion la iesirea din fabrica. Fabrica nu mai raspunde de produs dupa livrare. Oricine putea crea un scandal de presa, chiar Tolontan, falsificand chiar ei produsele.
  In loc de asta asta, a fost o discutie lejera cu M. Badea, in care practic s-au pupat reciproc in fund. Pe scurt, Icechim a dat documente, el doar vorbe.
  In legatura cu faptul ca directorul de productie din fabrica ar fi recunoscut falsificarea, s-a dovedit ca Tolontan minte, persoana respectiva nu a spus asa ceva. Iar celor din conducere care se ocupa cu vanzarea, habar n-aveau, dar au dat vina pe Condrea, din disperare si mergand dupa principiul ca mortul e vinovat.
  Insa se pare ca e doar o alta firma romaneasca ce trebuie scoasa de pe piata.

Adauga un comentariu