Magazin

Un cercetator roman rezolva misterul disparitiei civilizatiei Harappa

Publicat: 29 mai 2012
1

Misterioasa disparitie a uneia din primele mari civilizatii ale lumii, in urma cu 4.000 de ani, in teritoriul ocupat acum de India, Pakistan, Nepal si Bangaldesh, a fost provocata de schimbarile climatice, potrivit unui cercetator roman.

Egiptul si Mesopotamia sunt cele mai cunoscute civilizatii antice ale lumii, insa cea mai mare dintre ele a fost civilizatia Indusului sau Harappa. Aceasta se intindea pe un teritoriu de peste 1 milion de km patrati, pe campiile fluviului Indus, de la Marea Arabiei la Gange, iar populatia sa reprezenta 10% din cea mondiala. Cel mai cunoscut oras al sau este Mohenjo-daro.

Civilizatia Indusului
a inceput sa se dezvolte acum 5.200 de ani, insa s-a dezintegrat in urma cu 3.900-3.000 de ani. Populatia a abadonat orasele si a migrat in est.

Antichitatea stia despre Egipt si Mesopotamia, dar civilizatia Indusului, care a fost mult mai mare decat acestea doua, a fost complet uitata pana in anii 1920″, a declarat cercetatorul roman Liviu Giosan, geolog la Woods Hole Oceanographic Institution din Massachesetts, SUA. „Sunt atat de multe lucruri pe care nu le stim inca despre aceasta civilizatie”, a mai spus Giosan.

In urma cu un secol, cercetatorii au inceput sa descopere diverse ruine ale asezarilor civilizatiei Harappa, de-a lungul fluviului Indus si al afluentilor sai, precum si in regiunea desertica imensa de la granita Indiei cu Pakistanul. S-au gasit dovezi ale unor orase sofisticate, legaturi maritime cu Mesopotamia, rute interne de comert, arta si o scriere inca nedescifrata.

„Aveau orase construite in caroiaje, cu o canalizare foarte buna, care nu s-a mai intalnit pana pe vremea romanilor. Aveau o societate mai democratica decat Egiptul sau Mesopotamia – nu au fost construite structuri mari pentru personalitatile importante precum regii sau faraonii„, explica Giosan.

„Pana acum, au existat o multime de speculatii legate de aceasta cultura antica misterioasa si raurile care ii dadeau viata”, mai spune cercetatorul roman.

Giosan si colegii sau au reconstruit terenul cu campii si rauri unde s-a dezvoltat civilizatia Harappa, iar descoperirea lor rezolva misterul disparitiei acestei mari culturi.

„Cercetarea noastra arata ca schimbarile climatice au fost cele care au dus la prabusirea unei civilizatii intregi”, explica Giosan.

Cercetatorii au analizat datele satelitare despre terenul influentat de Indus si de raurile din apropiere si au colectat mostre de sedimente de pe coasta Marii Arabiei pana pe vaile Punjabului si desertul Thar.

Dupa ce au colectat dovezile geologice, cercetatorii au putut afla mai multe despre migratia inspre est a populatiei si declinul civilizatiei Harappa.

In zona treceau doar rauri hranite de ploile musonice. Initial, raurile alimentate de musoni provocau inundatii devastatoare. De-a lungul timpului, musonii au slabit in forta, permitand dezvoltarea agriculturii si civilizatiei de-a lungul raurilor.

„Insolatia – energia solara primita de Pamant de la Soare – variaza in cicluri, care au un impact asupra musonilor. In ultimii 10.000 de ani, emisfera nordica a avut cea mai mare insolatie in urma cu 7.000-5.000 de ani, iar de atunci este in scadere. Clima de pe Terra este condusa de Soare, iar sezonul musonic este afectat de o insolatie mai mica, ducand la o forta mai mica a ploilor. Acest lucru inseamna ca in regiunile afectate de musoni a plouat din ce in ce mai putin”, explica Giosan. In cele din urma, raurile alimentate de musoni au ramas cu prea putina apa si s-au uscat, iar oamenii au trebuit sa plece. De-a lungul secolelor, populatia Harappa s-a mutat inspre bazinul Gangelui.

„Orasele mari au disparut, insa comunitatile mici agriculturale au supravietuit. Mare parte din arta urbana, precum scrierea, a disparut, dar agricultura a continuat si chiar s-a diversificat”, mai spune cercetatorul roman.

Studiul a aparut in editia online de pe 28 mai a revistei Proceedings of the National Academy of Sciences.

Sursa: rtv.net

Adauga un comentariu