Magazin

Un cineast celebru a trecut in nefiinta…

Publicat: 08 ian. 2015
1
Scriitorul, regizorul si scenaristul polonez Tadeusz Konwicki, cunoscut mai ales pentru romanul „Mica apocalipsa„, o carte premonitorie despre caderea regimului comunist, a murit miercuri seara, la varsta de 88 de ani, a anuntat agentia PAP.
Nascut pe 22 iunie 1926 la Nowa Wilejka (Naujoji Vilnia), localitate situata in prezent pe teritoriul Lituaniei, Tadeusz Konwicki s-a alaturat miscarii de rezistenta impotriva germanilor si apoi impotriva sovieticilor in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, inainte de a se lasa sedus de sistemul comunist. Incepand cu anii 1960, incepe sa se pronunte impotriva regimului comunist, iar cartile sale incep sa fie publicate clandestin, scrie Mediafax.ro.
In paralel cu creatiile sale literare, Konwicki s-a implicat si in cinematografie, in calitate de regizor si scenarist. Pelicula „Ostatni dzien lata” („Ultima zi de vara”, n.r.), din 1958, a castigat marele premiul al Festivalului de Film de la Venetia.
A mai realizat filmele „Jak daleko stad, jak blisko” („Atat de departe, atat de aproape”, n.r.), in 1972, si „Dolina Issy” („Valea Issei”, n.r.), cel de-al doilea bazat pe cartea „Valea Issei”, scrisa de Czeslaw Milosz, laureat al premiului Nobel pentru literatura pentru anul 1980.
Sursa: realitatea.net
Adauga un comentariu