Sport

Un club din Liga Europa riscă excluderea: E acuzat de „glorificarea terorismului”!

Publicat: 04 nov. 2020

Clubul azer Qarabag, participant în actuala ediție de Liga Europa, unde face parte din grupa I, va fi investigat de UEFA, după ce un oficial a postat un mesaj extrem de controversat pe Facebook.

Scandalul a pornit de la Nurlan Ibrahimov, ofițerul de presă al grupării din Azerbadjan. Acesta a publicat un mesaj teribil pe contul său de Facebook, cuvinte pe care ulterior le-a șters.

„Trebuie să omorâm toți armenii. Copii, femei, bătrâni, fără regrete și compasiune. Dacă nu o facem noi, ne vor ucide ei, și pe noi, și pe copiii noștri”, a scris oficialul lui Qarabag.

Riscă excluderea pentru „glorificarea terorismului”

UEFA a reacționat prompt și a deschis o anchetă, care ar putea să aducă o suspendare drastică pentru formația azeră. Potrivit presei internaționale, Qarabag ar putea fi sancționată pentru „glorificarea terorismului”.

„Un inspector de etică disciplinară a fost desemnat pentru a conduce o investigație cu privire la declarațiile făcute pe Social Media de un oficial al clubului Qarabag”, au anunțat oficalii forului European de fotbal.

Qarabag nu e la primul incident în contextul războiului azero-armean

Armenia şi Azerbaijanul se află în conflict din cauza enclavei muntoase Nagorno-Karabah, ostilităţile ducând la moartea a sute de persoane de la escaladarea situaţiei, pe 27 septembrie.

În contextul conflictului azero-armean din cauza enclavei muntoase Nagorno-Karabakh, Qarabag nu este la prima abatere. La meciul cu Legia Varșovia, din preliminariile Europa League, fotbaliștii clubului azer au efectuat un salut militar.

În urma acelui incident, formația din Azerbadjan s-a ales doar cu un avertisment, din cauza ”gestului nepotrivit”, așa cum l-a catalogat UEFA. În aceste condiții, Qarabag ar putea avea mari probleme acum: sancțiunea pentru postarea lui Ibrahimov ar putea ajunge până la excluderea din competiție.

UEFA a identificat 13 jucători şi 14 oficiali care au făcut salutul militar, descris drept un incident de natură non-sportivă.

Qarabag a câştigat meciul cu 3-0 şi s-a calificat în grupele competiţiei, făcând parte dintr-o grupă cu Villarreal, Maccabi Tel Aviv şi Sivasspor. Joi, Qarabag a fost învinsă de Maccabi, la Tel Aviv, cu 1-0.

UEFA a interzis meciurile în Armenia şi Azerbaijan

Marţi, 23 octombrie, UEFA a interzis orice meci internaţional de club sau reprezentativă în cele două ţări aflate în conflict până la noi ordine.

Azerbaijanul este una dintre cele 12 ţări care vor găzdui meciuri la EURO 2020, turneu final amânat pentru vara anului 2021.

Qarabag, fondată în 1951, în Nagorno-Karabakh

Qarabag a fost fondată în 1951, în orașul Aghdam, situat în Nagorno-Karabakh și astăzi abandonat. După preluarea regiunii de către Armenia, în 1993, Qarabag s-a mutat la Baku, capitala Azerbaidjanului.

În 2017/2018, azerii chiar au participat în grupele UEFA Champions League. Acum, după două etape din Europa League, Qarabag nu are niciun punct. A pierdut cu Maccabi (0-1, în deplasare) și Villarreal (1-3, acasă).

Problema din Nagorno-Karabakh

Reinflamarea conflictului pe marginea regiunii Nagorno-Karabah, un conflict nestins de peste 30 de ani între Baku și Erevan, s-a putut observa deja din vară. La 12 iulie au început lupte care au durat 10 zile între soldații armeni și cei azeri, dar nu în Nagorno-Karabah, ci la granița recunoscută internațional dintre cele două țări. Confruntările s-au soldat cu peste 20 de victime, între care și civili.

Escaladarea tensiunilor în Caucazul de Sud are legătură și cu o anumită frustrare a azerilor. Ei nu au primit înapoi teritoriul care practic le aparține, conform dreptului internațional, nici după 30 de ani și după numeroase negocieri de pace. „Prioritatea noastră a fost mereu să rezolvăm această problemă în cadrul granițelor recunoscute. De 28 de ani încercăm să o rezolvăm pașnic, dar nu reușim”, a declarat Farhad Mamedov, politolog azer și șef al firmei de consultanță Strategic Consultancy Group. De aceea ar avea loc acum această „contraofensivă”.

Adauga un comentariu