Stiri si curiozitati

Un cod secret folosit de vikingi a fost descifrat

Publicat: 08 mai 2014
3
Jonas Nordby, de la Universitatea din Oslo, expert in rune, sustine ca a reusit in sfarsit sa descifreze codul jotunvilllur folosit de vikingi, scrie  The Guardian
El a folosit o inscriptie de pe o bucata de lemn, unde erau trecute doua nume de barbati – Sigurd si Lavrans – si un mesaj care parea imposibil de tradus. A observat ca in acest text prima runa era de fapt folosita in locul ultimului sunet din cuvant, aparand astfel o inversiune.

Vezi si Misterul nedescifrat al unei inscriptii de acum 250 de ani  

Desi acesta pare sa fie sistemul folosit de vikingi, textul a fost greu de descifrat, pentru ca multe rune se terminau cu acelasi sunet si atunci cel care citeste trebuie sa stie ce sa aleaga.
In Scandinavia au fost gasite bucati de lemn cu rune, dar foarte putine inscriptii sunt codificate, iar dintre toate codurile folosite, jotunvillur este cel mai rar intalnit.
„Erau folosite ca sa comunice, un fel de SMS din Evul Mediu. Puteau anunta o tranzactie sau erau mesaje adresate familiei, sotiei”, explica Nordby.

Vezi si Un OBIECT gasit in Romania, printre cele mai MARI MISTERE ale omenirii

O alta inscriptie codificata, descoperita in Suedia, folosea un cod mai simplu, in care numerele indicau de fapt rune. Mesajul era cat se poate de simplu – „Saruta-ma!”
Un alt text, gasit in Orkneys, preciza ca autorul acelor rune este „cel mai priceput sciitor de rune de la vest de mare”.
Nordby crede ca aceste coduri nu erau folosite pentru a pastra secrete, ci in scop educational, pentru invatarea runelor. Este posibil sa fi fost folosite chiar ca un joc.
Adauga un comentariu