Economic Local

Un concediu fara griji incepe cu plata rovinietei. Vezi modalitatile de achitare si verificare

Publicat: 26 iul. 2018
1

Avand in vedere ca ne aflam in plina perioada a concediilor, DRDP Iasi reaminteste conducatorilor auto obligativitatea achitarii tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale (rovinieta) inainte de plecarea in calatorii, potrivit legislatiei in vigoare. 
In conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 15, din 24 ianuarie 2002, tariful de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania se achita in functie de tipul vehiculului si se aplica in mod nediscriminatoriu utilizatorilor romani si straini pentru toate vehiculele inmatriculate care utilizeaza reteaua de drumuri nationale din Romania pe parcursul unei perioade de timp date.
     Responsabilitatea achitarii corespunzatoare a tarifului de utilizare pentru autovehiculele inmatriculate in Romania revine in exclusivitate utilizatorilor romani, iar in cazul autoturismelor inmatriculate in strainatate, aceasta revine in exclusivitate conducatorului auto al vehiculului.
Constatarea contraventiilor se face cu ajutorul mijloacelor tehnice, consemnandu-se aceasta in procesul-verbal de constatare a contraventiei. Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se face de catre: 
a) inspectorii din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier, prin intermediul terminalelor de interogare;
b) Politia Rutiera, prin intermediul terminalelor de interogare;
c) personalul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania – S.A. care efectueaza controlul: 
(i) in punctele de trecere a frontierei de stat, prin intermediul terminalelor de interogare;
(ii) pe reteaua de drumuri nationale din Romania, prin intermediul sistemelor de camere video;
d) personalul Politiei de Frontiera care isi desfasoara activitatea in punctele de control pentru trecerea frontierei de stat a Romaniei, prin intermediul terminalelor de interogare.
In cazul utilizatorilor romani sau straini, daca se constata prin intermediul terminalelor de interogare lipsa rovinietei valabile, personalul abilitat aplica sanctiunea si incheie procesul-verbal de constatare a contraventiei dupa identificarea contravenientului utilizator roman sau a conducatorului auto, in cazul utilizatorilor straini, proces-verbal de constatare a contraventiei care poate fi incheiat si in lipsa contravenientului.
De asemenea, mai informam ca Ordinul Ministrului Transporturilor nr. 611/2015 de aplicare a normelor metodologice pentru incasarea tarifului de utilizare a drumurilor nationale dispune ca tariful de utilizare se achita in functie de tipul vehiculului si se aplica in mod nediscriminatoriu utilizatorilor romani si straini pentru toate vehiculele inmatriculate temporar sau definitiv care utilizeaza reteaua de drumuri nationale din Romania pe parcursul unei perioade date. 
Atentionam ca pentru autovehiculele noi, care nu sunt inregistrate in sistemul de inmatriculari auto din Romania, desi au numere rosii/provizorii, nu trebuie sa se achite taxa de utilizare a drumurilor. Pentru autoturismele achizitionate si inmatriculate prima data in strainatate, cu numere rosii provizorii din Romania, trebuie sa se achite taxa de utilizare a drumurilor nationale (rovinieta).
Reamintim ca pe site-ul Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, prin portalul web www.erovinieta.ro se pot efectua si verifica platile si perioadele de valabilitate, precum si trecerile prin statiile de taxare Fetesti (pe benzile marcate „e-tarif”).
 

Adauga un comentariu