Magazin

Un condiment din camara tuturor, LEAC pentru o multime de boli

Publicat: 02 mart. 2014
1

Maghiranul este o planta perena, cu puternice calitati medicinale, folosita inca din cele mai vechi timpuri. Originar din Egipt si Arabia, maghiranul face parte din aceeasi familie cu menta, fiind un ingredient de baza in bucataria mediteraneana. In antichitate, maghiranul era un simbol al iubirii si era folosit si in temple, in procesele de purificare.

In Egipt, maghiranul era folosit in special pentru a induce somnul si pentru a trata problemele legate de voce. In zilele noastre, maghiranul este folosit in special pentru calitatile sale culinare, cu toate ca dispune de numeroase beneficii pentru sanatate. Maghiranul este disponibil in diverse variante: proaspat, uscat, pudra sau ulei esential.

In bucatarie, maghiranul este ideal pentru aromatizarea supelor, sosurilor, salatelor si preparatelor pe baza de carne si legume. In cosmetica, maghiranul este folosit in creme de fata, lotiuni de corp, geluri de ras si sapunuri.

Citeste si: Oregano, un condiment criminal

Atunci cand este folosit regulat, maghiranul aduce organismului uman un important aport de vitamine, minerale si uleiuri esentiale. Maghiranul contine vitamine (A, C, D), calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, mangan si numeroase uleiuri volatile.

Ceaiul de maghiran, consumat de 2-4 ori pe zi, este foarte benefic pentru sistemul digestiv. Stimuleaza digestia si mareste productia de enzime digestive si saliva, calmeaza stomacul, imbunatateste apetitul, reduce greata, elimina flatulenta si vindeca constipatia sau diareea.

Ceaiul de maghiran previne si vindeca infectiile intestinale si spasmele sau crampele stomacale.

Maghiranul are puternice proprietati antiseptice, antibacteriene, anti fungice si antivirale. Ca rezultat, este foarte eficient in lupta impotriva unor afectiuni comune precum intoxicatii alimentare, infectii bacteriene, raceala, gripa, oreion sau pojar.

Citeste si: PIPERUL, condimentul MINUNE pentru sanatatea ta

Un alt beneficiu al maghiranului este imbunatatirea sistemului cardiovascular si circulator. Ajuta la reducerea tensiunii arteriale, ceea ce scade riscul de hipertensiune si alte probleme cardiace. Previne depunerea de colesterol si imbunatateste circulatia sangelui, prin dilatarea arterelor.

Maghiranul dispune de asemenea si de proprietati antiinflamatorii. Administrat intern, ajuta la ameliorarea a numeroase simptome cauzate de inflamatii. Astfel, maghiranul este benefic pentru astm, spasme musculare, dureri de cap, migrene, febra si alte dureri corporale.

Deoarece dispune si de calitati sedative si antidepresive, maghiranul are o serie de beneficii psihice si neurologice. Astfel, trateaza insomnia, reduce stresul, calmeaza starile de anxietate si reduce reactiile emotionale.

Cum sa prepari ceai de maghiran
Ceaiul de maghiran poate fi preparat atat din planta proaspata, cat si uscata. Adauga doua lingurite de maghiran macinat sau tocat fin intr-o cana si adauga apa fierbinte. Lasa la infuzat timp de 15 minute. Ceaiul poate fi consumat si cu miere si zeama de lamaie. Se pot bea 2-3 cani de ceai zilnic.

Citeste si: Cel mai daunator condiment din bucatarie!





Comentarii
Adauga un comentariu