Eveniment-Social

Un consilier local atenteaza la sanatatea publica

Publicat: 07 apr. 2013
1

@ Un consilier local de la Valea Seaca pune in pericol sanatatea publica, deoarece distribuie lapte de la ferma proprie, desi unitatea nu respecta toate normele de igiena @ Cristi Ungureanu, fost viceprimar, recunoaste ca ferma sa functioneaza fara a fi in deplina legalitate, dar spune ca nu este singurul care procedeaza astfel

Un fermier din comuna Valea Seaca nu respecta normele de baza ale procesarii laptelui, iar riscul ca locuitorii sa se imbolnaveasca este destul de mare. Acest aspect este recunoscut chiar de catre detinator, Cristi Ungureanu, care a precizat faptul ca o parte din laptele colectat de la cele peste 50 de vaci este dat in mod direct cetatenilor din comuna, iar o alta parte este furnizat unei societati din Pascani. Acest lucru este cu mult mai grav, deoarece in mod normal, un fermier trebuie sa respecte unele conditii obligatorii in procesarea laptelui pentru a evita aparitia unor boli extrem de grave printre consumatori. Producatorul de lapte trebuie sa faca dovada starii de sanatate a animalelor exploatate. Tot periodic este necesar sa se verifice si laptele de germeni si de celule somatice/leucocite, indicatori care demonstreaza modul in care se respecta conditiile igienico-sanitare si starea de sanatate a ugerului. Prin nerespectarea acestor reguli se constituie un atentat la sanatatea publica. Interesant este ca nici cei de la DSP si nici cei de la DSV nu au verificat fermierii din zona, a modului in care furnizeaza lapte, mai ales ca in ultima perioada au aparut probleme la nivel national in ceea ce priveste producatorii de lapte. „Laptele pe care il iau de la vaci este dat o parte cetatenilor din comuna prin vanzare directa iar o alta parte societatii Romlacta din Pascani. Nu sunt un producator prea mare de lapte, iar vacile pe care le am nu sunt de rasa. Le-am cumparat de prin targuri, de pe la oameni, pe unde am mai gasit”, a declarat fermierul Cristi Ungureanu.

Smenuri facute in timp ce a fost viceprimar

Cristi Ungureanu a fost viceprimar al comunei Valea Seaca in perioada 2004 – 2008, iar actualmente este consilier local PC si presedinte de partid. In perioada respectiva, actualul consilier local a facut documentatii permergatoare constructiei unui grajd pentru AF Ungureanu, ferma pe care o detine si pe care a trecut-o pe numele fiului sau, Bogdan. In schimb, nici la ora actuala nu detine autorizatie de constructie. Vacile sale sunt crescute intr-o constructie improvizata, fara a avea acte legale de functionare. Din acest aspect rezulta o alta neregula cu privire la afacerea pe care o detine. „Intr-adevar, nu am autorizatie pe grajd. Dar aici totul porneste de la secretarul Primariei (Nistor Valeriu – n.r.). Toate lucrurile si afacerile dubioase se invart in jurul sau. Unde primaria face o achizitie sau investitie, veti vedea ca acolo este si secretarul. Se zice ca am incasat bani pe acea ferma prin nu stiu ce programe, fonduri, dar nu este adevarat. Nu am luat niciun leu si tot ce este construit acolo este facut de mine”, a spus, printre altele, Cristi Ungureanu. Acesta a recunoscut mai multe aspecte ce tin de ilegalitate, dar s-a impacat cu gandul precizand ca nu este singurul hot din zona.

In perioada cat a fost viceprimar, a fost si angajat al Directiei Taberelor Iasi in calitate de administrator la fosta Tabara „Caprioara”, de pe raza comunei. Practic, acesta a luat o perioada indelungata de timp doua salarii: unul ca viceprimar si unul ca administrator. Ca si cum nu ar fi de ajuns, consilierul local Cristi Ungureanu a sustras mai multi stalpi din beton, arbori, banci din lemn si alte bunuri din tabara pe care i-a folosit la ferma. „Unele bunuri nu mai erau necesare si le-am refolosit. Trebuie sa fiu nebun sa nu recunosc daca ele pot fi vazute acolo. Adica se taie un copac spre exemplu si nu pot lua si eu o bucata din lemn pentru un stalp?”, a mai spus Ungureanu. Printre bunuri se mai afla si niste cazi de baie folosite pentru adaparea animalelor, dupa cum spun cetatenii din zona.

Blocaj administrativ

Tot celebrul Cristi Ungureanu a reusit „performanta” de a bloca desfasurarea unor sedinte de Consiliu Local. In calitate de consilier,  aproape la fiecare sedinta, acesta provoaca scandal si acuza primarul, viceprimarul dar mai ales pe secretarul Primariei de hotii facute din bani publici. In sedinta ordinara de Consiliu Local de vineri, Ungureanu a smuls din mainile secretarului procesul-verbal al sedintei si alte acte, dupa care a parasit sala de sedinte. Acesta din urma a reusit sa fie oprit de secretar. „Recunosc ca mai gresesc. Dar nu pot sa tac si sa ma uit cum se fura si se prejudiciaza bugetul comunei. Nu pot sa am incredere intr-un secretar care a facut inchisoare. Pai cum imi spune el acum ca respecta legea? Nu tine de moralitate in primul rand? Care sunt atributiile unui secretar? De ce nu si le respecta si este vazut in orice afacere de-a primariei? Dar vedeti? Toate neajunsurile din primarie sunt puse in carca mea. Tot acum doi ani, secretarul a fost prins ca a furat lemne din tabara. Nimeni nu i-a facut nimic. La sedinta de vineri, am cerut sa mi se dea un exemplar in copie al procesului-verbal. Mi s-a raspuns ca voi primi in termen de 30 de zile. Atunci, am vrut sa iau actele si sa merg sa le xeroxez. Secretarul a tras de ele pe sala si le-a rupt. Acum spun ca eu le-am rupt, lucru neadevarat”, a mai declarat Cristi Ungureanu. Vom reveni cu alte amanunte privind modul in care alti fermieri din zona distribuie lapte.

Adauga un comentariu