Eveniment-Social

Un constructor se bate cu CJ pentru un munte de bani. Scandal-monstru pe asfaltarea unui drum cu probleme din judet

Publicat: 26 aug. 2019
1

@ Firma care s-a ocupat de reabilitarea drumului Iasi – Vaslui a dat in judecata Consiliul Judetean Iasi @ Aceasta cere anularea deciziei prin care CJ a dispus retinerea garantiei de buna executie, in valoare de 583.784 de lei

Un nou scandal a izbucnit – de data aceasta in instanta – in legatura cu drumul judetean 248 IasiVaslui. Reprezentantii firmei Transmir SRL, din localitatea Salcioara, judetul Vaslui, au decis sa cheme in judecata Autoritatea Contractanta Judetul Iasi, prin Consiliul Judetean (CJ) Iasi.

Reclamantii le cer judecatorilor anularea procesului-verbal de receptie finala din data de 23 aprilie 2019, emis de catre CJ, prin care s-a dispus respingerea receptiei finale si retinerea garantiei de buna executie, in valoare de 583.784 de lei. Este vorba despre actul constatator final privind informatiile referitoare la îndeplinirea obligatiilor contractuale de catre contractant, emis de CJ Iasi si suspendarea efectelor sale pâna la solutionarea fondului litigiului, nota de fundamentare de pe 13 mai 2019 privind garantia de buna executie si adresa din 14 mai 2019 a CJ Iasi prin care se aduce la cunostinta ca se va proceda la executarea garantiei de buna executie. In fata instantei, reclamantii au precizat ca au onorat contractul de lucrari de pe 14 decembrie 2011 pentru executia obiectivului de investitii "Reabilitarea si modernizarea drumului interjudetean DJ 248 Iasi – Vaslui", apreciind ca si-au îndeplinit obligatiile contractuale asumate.

Vezi si: Bataie de joc la reabilitarea drumului Iasi – Vaslui

Pana acum, dosarul a fost "pasat" intre Tribunalul Iasi si instanta similara din Vaslui, fiecare declinandu-si competenta. Amintim ca CJ Iasi si CJ Vaslui au lansat în parteneriat, în 2010, proiectul "Reabilitarea si modernizarea drumului interjudetean DJ 248 Iasi-Vaslui". Proiectul a fost finantat din fonduri europene, în cadrul Programului Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 2: "Îmbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale".

Dezvoltat în Regiunea de Nord-Est a României, proiectul asigura legatura directa între trei orase (Iasi, Vaslui, Negresti) si peste 20 de localitati rurale, dintre care sapte sunt centre de comuna. Valoarea totala a proiectului a fost stabilita initial la 70 de milioane de lei, din care 51 de milioane de lei finantare nerambursabila prin Programul Operational Regional 2007-2013.
La începutul lunii iulie 2011, CJ Iasi anunta ca organizeaza o a doua licitatie pentru reabilitarea drumului, dupa esecul cu o firma portugheza. Mai mult, a fost organizata chiar si o a treia licitatie, castigata de firma vasluiana Transmir.

Vezi si: Scandal in CJ pe drumul Iasi – Vaslui. Consilierii s-au certat de la lipsa marcajelor rutiere

Ce spun cei implicati

Fiecare din parti arata ca are dreptate. Firma de constructii a mentionat ca problema se afla in curtea CJ Iasi si ca acestia trebuie sa plateasca.

"Pe parcursul celor 60 de luni de garantie a lucrarii, SC Trasmir SRL a remediat toate deficientele semnalate, dar in acelasi timp a notificat autoritatea contractanta ca deficientele semnalate nu sunt imputabile executantului. (…) Am semnalat ca deficientele aparute la santuri si timpanele de la podete pentru accese in curti au fost cauzate de taierea arborilor de pe marginea soselei de catre autoritatile locale, iar in urma impactului cu elementele betonate au aparut fisuri, ciobituri, crapaturi si colmatarea santurilor. Comisia de receptie finala s-a intrunit dupa 63 de luni de la terminarea lucrarilor (…)", au transmis oficialii firmei de constructii. In schimb, cei de al CJ Iasi sunt de alta parere.

Vezi si: O suma de 10 milioane de euro pare a fi fost cheltuita de pomana. Drumul Iasi – Vaslui a crapat din nou

"Este o echipa care s-a ocupat de monitorizarea proiectului. Eu nu accept ca niciun drum, nicio lucrare sa aiba fisuri. Am facut verificarile de ceva vreme, de cand proiectul era inca in monitorizare pentru ca nu am vrut sa ne trezim cu surprize. Nu ma las pacalit de nimeni si daca se dovedeste ca drumul nu are calitate, atunci vinovatul trebuie sa plateasca", a mentionat Maricel Popa, presedintele Consiliului Judetean Iasi

Adauga un comentariu