Titlurile zilei

Un copil de 3 ani, din Iași, trebuie să primească o micuță avere de la instituția la care a învățat! Totul, după ce a ajuns la spital în urma cursurilor la care a participat! (Exclusiv)

Publicat: 13 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un copil de 3 ani din Iași trebuie să primească o micuță avere de la instituția la care a învățat Totul după ce a ajuns la spital în urma cursurilor la care a participat Exclusiv
Judecătorii au obligat o grădiniță din municipiul Iași să îi plătească daune de 7.500 de euro unui copil, în urma unui accident

Judecătorii ieșeni au obligat o grădiniță din municipiu să îi plătească despăgubiri unui băiețel de 3 ani. Grădinița cu Program Prelungit nr. 14 a fost obligată să îi dea 7.500 de euro micuțului. Întreg scandalul a izbucnit după ce copilul în vârstă de 3 ani (la acea dată) a fost accidentat de un morman de zăpadă care a căzut de pe clădirea grădiniței

O grădiniță din Iași a fost obligată de magistrați să îi plătească despăgubiri unui copil! Reprezentanții instituției au fost puși să îi dea micuțului suma de 7.500 de euro! Întreg scandalul a izbucnit după ce un morman de zăpadă a căzut peste minor!
Astfel, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au respins apelurile formulate de părinții micuțului, dar și de reprezentanții grădiniței.

„Instanța respinge atât apelul formulat de apelanții-intimați Mihaela și Lucian A., cât și apelul formulat de apelanta-intimată Grădinița cu Program Prelungit nr. 14 Iași, împotriva sentinței civile din 10 decembrie 2019, pronunțată de Judecătoria Iași, sentință pe care o păstrează. Respinge ca fiind neîntemeiate cererile apelanților-intimați privitoare la plata cheltuielilor de judecată”, au precizat magistrații ieșeni.

De remarcat este faptul că decizia nu este definitivă, aceasta putând fi contestată.

Cazul ar putea ajuge în recurs la Curtea de Apel Iași

Inițial, Judecătoria Iași a admis în parte acțiunea formulată de reprezentanții copilului, în contradictoriu cu instituția de învățământ. Astfel, judecătorii au obligat Grădinița cu Program Prelungit nr. 14, din Iași, să le plătească reclamanților suma de 33.207,75 lei (echivalentul în lei al sumei de 7.500 de euro, calculată la cursul BNR de la data introducerii cererii de chemare în judecată), reprezentând daune morale.
Ulterior, atât părinții micuțului, cât și reprezentanții grădiniței au contestat decizia, dosarul ajungând la Tribunalul Iași. Acum, magistrații au respins apelurile, dar cazul ar putea ajunge în recurs la Curtea de Apel Iași.

Părinții micuțului au cerut despăgubiri de 15.000 de euro

Procesul dintre părinții copilului și Grădinița cu Program Prelungit nr. 14 a început în urmă cu mai bine de doi ani. Prin cererea de chemare în judecată, reclamanții, în calitate de reprezentanți legali ai minorului M.G.A., în contradictoriu cu Grădinița cu Program Prelungit nr. 14 Iași, au solicitat obligarea acesteia din urmă la plata sumei de 15.000 de euro, cu titlu de daune morale pentru prejudiciul fizic și moral cauzat minorului cu ocazia frecventării grădiniței, cu cheltuieli de judecată.

„Copilul a fost înscris la Grădinița cu Program Prelungit nr. 14 Iași, frecventând cursurile acesteia din toamna anului 2013. Pe 12 februarie 2014, în jurul orei 12:30, bona angajată pentru a avea grijă de copil în timpul programului nostru de lucru a mers la grădiniță pentru a-l lua și a-l duce acasă. La ieșirea din clădirea grădiniței, bona și copilul au ocolit un perimetru delimitat prin țăruși și care conținea avertizarea că, în acea zonă, este risc de cădere de zăpadă de pe acoperișul clădirii. Cei doi au mers pe zona destinată spațiului verde, îndreptându-se spre poarta grădiniței, au revenit pe trotuar, zonă care nu mai era semnalizată în același fel, moment în care, de pe acoperișul părții de clădire care nu mai era semnalizată în același fel, a căzut o cantitate semnificativă de zăpadă peste bonă și copil”, au spus părinții micuțului în instanță.

Copilul a suferit o fractură la picior și a fost imobilizat la pat timp de 10 săptămâni

Părinții copilului au mai susținut că, în urma acestui incident, minorul a suferit o fractură spiroidă în treimea proximală, treimea medie a femurului stâng.

„Copilul a fost imobilizat în aparat gipsat până pe data de 25 martie 2014 și imobilizat la pat timp de 10 săptămâni. Maniera de aplicare a aparatului gipsat astfel încât să se asigure reducerea corectă a fracturii, fără sechele, a presupus și imobilizarea întregului picior stâng, a pelvisului, bazinului și toracelui, situație care a implicat imposibilitatea copilului de a face mișcare, fiind obligat să adopte în permanență poziția orizontală. Imobilizarea la pat pentru o perioadă îndelungată a cauzat și alte probleme medicale, care au creat un disconfort major unui copil de doar 3 ani, incapabil să înțeleagă pe deplin situația, și l-a privat pe acesta de activitățile specifice vârstei sale.

Toate aceste suferințe morale au fost cauzate de pârâtă (grădiniță), prin organele sale de conducere, care au omis să își asume obligațiile legale de a asigura siguranța locului de acces în incinta grădiniței, prin îndepărtarea de pe acoperișul clădirii a zăpezii căzute, obligație care era stipulată și în H.C.L. nr. 172/2002 cu privire la responsabilitatea instituțiilor de a curăța zăpada”, au încheiat părinții copilului.

Ce au spus reprezentanții grădiniței cu privire la incident

La rândul lor, reprezentanții Grădiniței cu Program Prelungit nr. 14, din Iași, au cerut respingerea acțiunii.

„În această cauză nu sunt îndeplinite condițiile răspunderii civile delictuale, întrucât noi ne-am îndeplinit toate obligațiile legale ce ne reveneau în temeiul Regulamentului de Organizare și Funcționare, Legea nr. 1/2011, O.G. nr. 21/2002 și H.C.L. nr. 172/2002, adoptând toate măsurile necesare pentru a preîntâmpina posibilitatea producerii oricărui incident și pentru a asigura siguranța preșcolarilor și a personalului angajat. Pe toată perioada iernii, când au existat precipitații sub formă de ninsoare, trotuarele grădiniței au fost curățate permanent de zăpadă, gheață și a fost împrăștiată sare, pentru prevenirea poleiului. Pe 10 februarie 2014, noi am emis Dispoziția nr. 146, prin care se stabileau în sarcina mecanicului de întreținere, C.D., sarcini privind îngrădirea spațiilor cu risc de alunecare și căderi de zăpadă de pe acoperiș și atenționări în acest sens.

Au fost montate mochete din PVC, tip iarbă, pe scările și holul de la intrarea în grădiniță, pentru a evita alunecările. Pe 7 februarie 2014 a fost îngrădită zona de sub acoperișul grădiniței și au fost fixate atenționări de «Căderi zăpadă!» și «Ocolire a zonei!». Astfel, noi ne-am îndeplinit obligațiile legale și nu a încălcat vreo normă juridică sau de conviețuire socială, în ceea ce privește obligațiile care ne reveneau cu privire la securitatea preșcolarilor. Nu poate fi reținută vinovăția noastră, sub forma neglijenței, întrucât bona familiei, E.A., persoană care răspundea de siguranța minorului din momentul preluării acestuia, deși a respectat pe o anumită distanță atenționarea fixată de noi, din cauza noroiului care se afla în zona verde prin care trebuia să ocolească clădirea grădiniței, a revenit pe trotuar și, astfel, a ignorat avertizările”, au subliniat reprezentanții grădiniței din Iași.

Totuși, judecătorii au considerat că grădinița trebuie să îi plătească daune copilului.

Adauga un comentariu