Sanatate si frumusete

Un cunoscut antihipertensiv a fost retras de urgenta pentru ca ar fi cancerigen

Publicat: 17 iul. 2018

FDA – Asociatia Americana a Medicamentului si Alimentelor a provocat o stare de alerta in randul medicilor si pacientilor dupa ce a descoperit ca o serie de medicamente fabricate in China contin un compus posibil cancerigen.

FDA inca investigheaza produsele retrase, dar 3 mari jucatori pe piata medicamentelor din SUA au decis sa renunte la vanzarea pastilelor specifice care contin valsartan, un ingredient comun in tratamentele impotriva hipertensiunii si insuficientei cardiace. ”Am evaluat cu atentie medicamentele care contin valsartan vandute in Statele Unite si am constatat ca valsartanul vandut de aceste companii specifice nu respecta standardele noastre de siguranta “, a declarat Janet Woodcock, directorul Centrului FDA pentru evaluarea medicamentelor si Cercetare, intr-un comunicat de presa. ”De aceea le-am cerut acestor companii sa ia masuri imediate pentru a proteja pacientii. ”

Nu toate produsele care contin valsartan sunt rechemate, doar cele care contin N-nitrozodimetilamina (NDMA), clasificata de catre Agentia pentru Protectia Mediului din SUA (EPA) drept un agent cancerigen uman. Ceea ce este interesant, totusi, este ca fiecare dintre aceste produse contaminate a fost fabricat in China de catre aceeasi companie, Zhejiang Huahai Pharmaceutical Co. Ltd. FDA avertizeaza pacientii sa nu mai ia medicamente fabricate in China care contin valsartan.

Unii, din pacate, nu au optiune, nu pot renunta la tratament, si au fost sfatuiti sa le ceara medicilor un tratament substitut. “FDA se angajeaza sa mentina standardele inalte de siguranta si eficacitate, ceea ce include eforturile noastre de a asigura calitatea medicamentelor si modul in care sunt fabricate”, a declarat Scott Gottlieb, reprezentant FDA. Medicii sunt ingrijorati, pe de alta parte. Cardiologul Harry Lever a declarat pentru New York Times: ”Nu este vorba doar de valsartan. Pentru mine deja este complicat sa mai scriu retete. Sunt atatea produse venite din China si India! Companiile le cumpara si le vand, iar noi nici nu stim ce sunt!”, conchide, revoltat, medicul.loading...

Adauga un comentariu