Economic Local

Un cuplu din Iași a investit 1.000 de euro într-o plantație de trandafiri pentru dulceață și a obținut un profit de 10.000 de euro

Publicat: 19 mai 2020

Tinerii antreprenori au „testat” terenul după ce au aflat de la niște prieteni de profitul obținut dintr-o plantație de trandafiri pentru dulceață. Tinerii speră că începând de anul acesta vor vinde toată producția și vor obține un profit de 10 ori mai mare față de suma investită inițial. Banii cheltuiți pentru înființarea plantației de trandafiri pentru dulceață provin din mici economii. La fel ca cei doi tineri sunt alți antreprenori din Iași care vor să riște cu astfel de afaceri din domeniul agricol și au plantat pe suprafețe mici trandafiri pentru siropuri sau dulceață.

În ultimii ani, interesul ieșenilor pentru afacerile care aduc rapid profituri mari a crescut. De aceea, pe terenurile din mediul rural au răsărit și plantațiile cu trandafiri pentru dulceață sau sirop. Cei care s-au aventurat în aceste afaceri spun că investiția poate fi amortizată rapid și profiturile se obțin repede, chiar dacă dețin suprafețe mici de teren. Majoritatea celor care au riscat să cheltuie banii pentru înființarea plantațiilor de trandafiri sunt tineri cu spirit antreprenorial. În Iași, astfel de plantații sunt în Ruginoasa, Sârca, Popricani, Costuleni sau Strunga.

Investiție de 1.000 de euro într-o plantație cu trandafiri

Un cuplu din Iași care a investit 1.000 de euro într-o plantație cu trandafiri pentru dulceață sunt Florentina și Ionuț Enache. Aceștia speră că vor obține o producție bună anul acesta.

„Vom vedea în lunile următoare care va fi rezultatul. Sperăm că vom culege o tonă de petale de trandafiri pe care apoi le vom transforma în dulceață. Vom investi și într-un sistem de picurare, iar la rădăcini punem în fiecare zi macerat de urzici și zeamă bordeleză din piatră vânătă, pentru ca florile să fie cât mai naturale, fără chimicale. Ideea de a investi în această plantație a venit după ce am văzut un prieten din Alba Iulia că avea o astfel de plantație”, spune Florentina Enache.

Dulceață din trandafiri, la Iași

Florentina Enache povestește că a petrecut câteva săptămâni la prietenul său pentru a vedea cum procedează cu plantația de trandafiri.

„Noi nu eram specializați pe agricultură, avem meserii complet diferite față de ceea ce presupune o plantație agricolă. Am mers la prietenul nostru o lună de zile, am stat cu el să vedem ce face în fiecare zi cu trandafirii și așa am învățat totul despre plantația de trandafiri. Prietenul nostru are deja trei ani de la înființarea plantației, vinde dulceață și are clienți în fiecare an care îl caută. Așa sperăm să fie și la noi”, mai spune Florentina Enache.

Profit de 10 ori mai mare

Specialiștii spun că un hectar cu trandafiri poate aduce profit de 10 ori mai mare.

„Un borcan cu 400 de grame de dulceață trandafiri se poate vinde cu 15 lei. Cheltuielile pentru un hectar sunt de 3.000 de euro cel mult. Noi momentan ne concentrăm pe suprafața pe care o avem, 2.000 de metri pătrați. Dacă vom avea succes anul acesta, ne gândim să mărim suprafața. Vrem să facem promovare pe internet, pentru că am văzut că în mediul online există interes pentru produsele producătorilor din Iași. Acum ne gândim și la rețeta pentru dulceață, cea mai bună rețetă pe care o putem face”, a mai spus Florentina.

Fonduri europene pentru dezvoltarea afacerii

Un alt tânăr care vrea să obțină fonduri europene pentru înființarea unei afaceri cu trandafiri este Filip Ionescu. Acesta intenționează să investească banii europeni într-o mică fabrică de procesare.

„Vreau să măresc suprafața, dar și să fac o mică fabrică pentru a produce siropuri, dulceață, șerbet, apă de trandafiri. Are multiple beneficii această floare și indiferent de ceea ce aleg să producă cei care investesc într-o astfel de afacere, nu se pierde nimic. Important e ca butașii să se prindă și să înflorească. Eu am plantat anul trecut și vând mai mult pe grupurile de pe internet”, explică Filip Ionescu.

Crește interesul pentru plantațiile de trandafiri

Potrivit reprezentanților Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași, numărul persoanelor care investesc în plantații cu cătină, mure, zmeură, afine, aronia, căpșuni, trandafiri a crescut în ultimii ani. Mulți dintre ieșenii cu astfel de plantații vor să obțină și certificatele ecologice pentru materia primă pe care o folosesc la producția dulcețurilor, siropurilor sau sucurilor.

„Există interes pentru acest tip de investiție. Pentru certificarea ecologică au depus documentele tot mai multe persoane în ultimii ani. În prezent primim cereri pentru certificarea ecologică”, au declarat reprezentanții DAJ Iași.
Adauga un comentariu