Actualitate

Un cutremur a avut loc pe insula grecească Evia. Seismul a avut magnitudinea 5 pe scara Richter

Publicat: 30 nov. 2022
Un cutremur a avut loc pe insula grecească Evia. Seismul a avut magnitudinea 5 pe scara Richter
Un cutremur cu magnitudinea 5 a avut loc marţi seară, 29 noiembrie 2022, pe insula grecească Evia

Potrivit Observatorului geodinamic din Atena, un cutremur cu magnitudinea 5 a avut loc marţi seară, 29 noiembrie 2022, pe insula grecească Evia. Săptămâna trecută a avut loc un seism subacvatic în largul insulei grecești Kasos din Marea Egee.

Potrivit aceleas surse, seismul s-a produs la o adâncime de 9 kilometri şi a avut loc la ora 20.06. GMT. Cutremurul s-a produs la 56 de kilometri nord-est de Atena.

Un cutremur a avut loc pe insula grecească Evia

Cutremurul de pe insula greşească Evia a fost resimţit şi în Attica, zona metropolitană a Atenei. Potrivit presei locale, deocamdată nu au fost raportate nici pagube materiale, nici răniţi.

Într-o singură zi s-au produs patru seisme. Cutremurul produs marţi seară este al patrulea cel mai puternic. Primul cutremur de 4,8 a fost înregistrat la 04.32 GMT, urmat de alte două de 4,1 şi, respectiv, 4,2 aproape o oră mai târziu (05.23 şi 05.24 GMT), scrie Agerpres.

Un cutremur de 6,3 pe scara Richter, pe insula Creta a provocat pagube materiale, dar fără victime, în 2021. În 2020, un cutremur cu magnitudinea 7 în Marea Egee a provocat doi morţi pe insula greseasc Samos şi peste 100 în oraşul de coastă din apropiere.

Un cutremur cu magnitudinea 5,5 pe scara Richter a avut loc în Marea Egee

Vă aducem aminte că, potrivit Institutului de Geodinamică al Observatorului Naţional din Atena, în noaptea de duminică spre luni, 20-21 noiembrie 2022, un seism subacvatic cu magnitudinea 5,5 a fost înregistrat în largul insulei greceşti Kasos din Marea Egee.

Cutremurul, al cărui epicentru a fost situat la o distanţă de 63 de kilometri de Kasos şi la 343 de kilometri sud-est de Atena, la o adâncime de 47 de kilometri, s-a produs la ora locală 01:25 (23:25 GMT, duminică).

Insulă grecească Samos a mai fost lovită de două cutremure de pământ care s-au produs într-un interval de doar 15 minute. Ambele seisme au fost localizate la aproximativ 10 kilometri de extremitatea sudică a acestei insule din Marea Egee, la o adâncime de 13 kilometri.Potrivit Institutului de Geodinamică din Atena, primul seism a avut magnitudinea 4,8, iar cel de-al doilea a avut magnitudinea 5,2.

În 2015, Japonia a fost lovită de un cutremur puternic, cu magnitudinea de 6.9 grade pe scara Richter, urmat de valuri tsunami, de 10 centimetri, observate în regiunile de coastă ale prefecturii Iwate în jurul orei 8:50. Seismul s-a produs la 8:06, epicentrul fiind localizat în largul prefecturii, la o adâncime de zece kilometri. Cutremurul a determinat agenţia să emită o alertă de tsunami.

La începutul lunii noiembrie 2022, un cutremur puternic a avut loc şi în România. Potrivit site-urilor de specialitate, seismul a avut o magnitudine estimată la 5,5 grade pe scara Richter și s-a produs în zona Vrancea .Acesta este cel mai puternic seism din ultimii doi ani şi jumătate. În urma cutremurului care a avut loc dimineaţă, în zona seismică Vrancea, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112. După înregistrarea cutremurului, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică Pământului va face şi o revizuire manuală, care va arăta exact magnitudinea şi adâncimea la care s-a produs seismul.

Grecia este, în mod regulat, afectată de cutremure, întrucât este situată pe mai multe linii de falii geologice. Așadar, un cutremur a avut loc pe insula grecească Evia. Seismul a avut magnitudinea 5 pe scara Richter.
Adauga un comentariu