National

Un denuntator din dosarul lui Sorin Oprescu dezvaluie cum primea fostul primar al Capitalei mita. Judecatorul s-a crucit cand a auzit de cati bani este vorba

Publicat: 11 iul. 2016

Bogdan Popa, inculpat si denuntator in dosarul fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat in fata judecatorilor ca 45% din sumele primite ca de mita, in prima faza, ar fi ajuns la fostul edil, precizand ca in 2015 i-a dat acestuia de cateva ori cate 50.000 euro.

„In 80-90% din situatii Ion Nita si Romeo Albu imi remiteau sumele de bani, prin virament bancar. Erau remise in aceeasi zi si, din cate imi amintesc, inculpatul Claudiu Bengalici remitea sumele la o saptamana. Sumele de bani, le remiteam la randul meu in aceeasi zi sau maxim la 2-3 zile, inculpatului Sorin Oprescu, inculpatului Mircea Constantinescu. La sfarsitul anului 2012, inceputul lui 2013 a venit la mine Ion Olteanu, reprezentant al unei firme, care mi-a spus ca a vorbit cu Oprescu pentru acest contract si ca imi va da 10% mita din valoarea acestuia. La randul meu, am verificat acest lucru, am mers si am discutat cu Oprescu si acesta mi-a spus „Ok, da-i drumul”. Structura mitei era 33% pentru martorii denuntatori., 45% catre Oprescu, 10% la Constantinescu si restul la mine”, si-a inceput Bogdan Popa, fostul sef al Administratiei Cimitirelor declaratia in fata judecatorilor.

Bogdan Popa, fost sef al Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane, este unul dintre cei trei inculpati din dosarul lui Sorin Oprescu care au cerut acord de recunoastere a vinovatiei la primul termen al procesului in care fostul edil este acuzat de luare de mita. Alaturi de el, au facut cereri similare si Florin Supeala, fost director adjunct al Centrului al Palatelor Brancovenesti si Romeo Albu, administrator societati comerciale.

„In 2013 am fost la Ciolpani de patru sau cinci ori in perioada aprilie-august sa ii dau mita lui Oprescu, insotit de Albu Romeo. Mita era colectata de la Ion Nita. Mita si discutiile erau purtate de mine cu Oprescu. Albu nu a fost de fata. Albu statea in masina, eu vorbeam cu Oprescu. Nu era nimeni de fata. Doar Cristian Stanca era in camera alaturata impreuna cu menajera lui Oprescu. In 2013, mita data lui Oprescu de patru-cinci ori a fost de cate 50.000 de euro de fiecare data”, a mai declarat Bogdan Popa.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Bogdan Popa, in calitate de director al Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane, a constituit un grup infractional organizat, la care au aderat ulterior si ceilalti inculpati, care avea ca scop savarsirea de infractiuni de coruptie, mai precis dare si luare de mita, din sume provenite din bugetul Municipiului Bucuresti, grup pe care, de la finalul anului 2013, l-ar fi condus Sorin Oprescu.

„Cred ca grupul infractional a inceput sa functioneze la inceputul lui 2013. Initial am fost eu, Oprescu, Constantinescu, Albu si Nita. Stanca a aparut in 2014. Suteala si Pietroi au aparut in 2015, cand s-a facut diferenta de gard la palat. Bengalici a intrat in 2014. Traficul de influenta exercitat la Oprescu si Constantinescu consta in faptul ca ma duceam cu o problema si puneam mita pe masa”, le-a spus Bogdan Popa judecatorilor.

Anchetatorii sustin ca, pe masura ce alte persoane, sesizand activitatea grupului, au aderat la acesta in vederea obtinerii unor foloase materiale, in paralel cu demersurile liderului in vederea extinderii activitatii pentru marirea mitei, structura si functionalitatea grupului au suferit modificari, „culminand la finalul anului 2013 cu instalarea unui nou lider (seful autoritatii publice locale executive), crearea unui esalon de «secunzi» ai sai (o persoana de incredere si fostul lider), dar si a unui palier mai larg al factorilor de decizie necesari din alte institutii.

„Suma totala primita din mita in circa doi ani a fost de 400.000 de euro, i-am cheltuit pe toti pe vacante, ceasuri si prostii. Oprescu cred ca a primit in jur de un milion de euro, 300 de mii Constantinescu, Stanca vreo 300 de mii, Bengalici si-a oprit comision de 15 %, Supeala si Pietroi cate 25.000 euro, Nita 8,5% din valoarea sumelor. Lui Albu i-am dat 5.000 de lei lunar din mita primita de mine. Oprescu nu mi-a cerut niciodata sa il imprumut cu bani. Cred ca daca nu ii dadeam mita lui Oprescu, as fi fost dat afara. Expresia ” ne vedem pe camp” am stabilit-o cu Oprescu. Inseamna ca mergeam la el acasa, la Ciolpani. Am stabilit asa ca sa nu existe inregistrari in care sa fie mentionata localitatea Ciolpani”, a mai declarat fostul sef al Administratiei Cimitirelor.

Bogdan Popa a precizar ca in anul 2013 Cristian Stanca a fost angajat la Administratia Cimitirelor pe post de muncitor necalificat dupa ce anterior fusese soferul lui Sorin Oprescu. Acesta a precizat ca Stanca a fost angajat la cererea fostului edil al Capitalei.

„Aceste activitati nu se puteau derula insa fara Oprescu. Imi tot spunea „Haide, fa, haide, da!”. Revin si arat ca in cursul lui 2014 si 2015, cand am dat mita lui Oprescu, de fata era si Stanca. Lasam telefoanele in bucatarie, intram in living si banii erau intr-o punga de plastic de cadou pe care o puneam sub o perna a unei canapele”, a precizat Bogdan Popa.

Fostul sef al Administratiei Cimitirelor le-a spus judecatorilor ca a denuntat faptele de coruptie in care ar fi fost implicat din constiinta civica.

„Nu mi-a spus nimeni sa fac denunt, nu am fost amenintat. Am facut-o din constiinta civica care nu a functionat de la inceput pentru ca am fost un dobitoc. Nu mai tin minte cu cate zile inainte de septembrie 2015 am anuntat parchetul. Suma de 25 de mii de euro am primit-o de la procuror. Nu stiu daca avea inscriptionata mentiunea mita. In ziua respectiva mi-a murit bunicul si l-am anuntat pe Oprescu. Ne-am intalnit la Palatul Mogosoaia si am stabilit ca ne intalnim pe camp la Ciolpani. I-am remis suma de 25 de mii de euro”, a spus Popa.

Barbatul le-a spus judecatorilor si ca in seara in care au fost dusi la DNA a avut o discutie cu fostul edil pe holurile parchetului.

„In seara de 5 septembrie, eu si Oprescu, pe holurile DNA am discutat. Oprescu m-a intrebat daca am informatii ca suma de 25 de mii de euro ar fi fost marcata. Am zis ca nu stiu. In aceeasi discutie, Oprescu mi-a indicat sa nu dau declaratii. Mi-a sugerat sa spun ca am fost acolo la Ciolpani cu motivul de a rezolva o groapa pentru cineva. Precizez ca pe 5 septembrie chiar s-a pus in discutie rezolvarea unei gropi pentru o persoana, dar rezolvasem deja. In momentul in care Oprescu ridica banii, eu doar precizam suma si provenienta. Oprescu nu verifica banii. Doar spunea multumesc. Sumele de bani date lui Oprescu erau in euro. De schimbul valutar se ocupa Albu”, se arata in declaratia data de Bogdan Popa in fata judecatorilor.

Urmatoarele audieri vor avea loc marti, 12 iulie.

In 20 noiembrie 2015, procurorii DNA l-au trimis in judecata pe Sorin Oprescu pentru luare de mita, spalare de bani, abuz in serviciu si constituire a unui grup infractional organizat.

In aceeasi cauza sunt judecati Bogdan Popa, fost sef al Administratiei Cimitirelor, Cristian Stanca, fostul sofer al lui Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, fost sef al Directiei Economice din Primaria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Portile Bucurestiului, Florin Supeala, fost director adjunct al Centrului, Claudiu Bengalici, administrator al unei societati comerciale, Ion Nita si Romeo Albu.loading...

Adauga un comentariu