Actualitate

Un deputat din Iasi a ajuns la disperare. Nu a crezut vreodata ca cineva ii va descoperi afacerile ilegale

Publicat: 19 apr. 2016
1

@ Municipalitatea ieseana a reusit sa puna mana pe mai multe cladiri simbol ale orasului @ Dupa o lupta de ani de zile in instanta, primaria ar urma sa intre in posesia cinematografelor ce sunt administrate de catre Regia Autonoma de Distributie si Exploatare a Filmelor Romania @ Printre acestea se afla si o cladire intrata in mod dubios in administrarea unui parlamentar controversat @

O situatie veche de cativa ani de zile si de pe urma careia municipalitatea a avut numai de pierdut este pe cale sa se indrepte. O cladire ridicata acum cateva zeci de ani in oras si care a intrat abuziv in posesia unui parlamentar urmeaza sa fie preluata de municipalitate. Cladirea fostului cinematograf Dacia din cartierul Alexandru cel Bun a ajuns in posesia deputatului Daniel Oajdea acum aproape opt ani de zile si de atunci a fost lasata intr-o degradare totala. O decizie a instantei de judecata va schimba insa totul, iar iesenii vor beneficia din nou de spectacole in cladirea respectiva. Recent, printr-o decizie luata de Curtea de Apel Iasi, primaria o sa preia in administrare cinematografele Victoria, Republica, Dacia si Tineretului, cladiri care urmeaza sa fie supuse unui amplu proces de reabilitare.

Citeste si: El v-a furat cinematograful

Primarul Mihai Chirica a aratat ca decizia este una normala si corecta, iar municipalitatea urmeaza sa faca proiectele si toate demersurile pentru ca imobilele sa fie refacute. Situatia de la Cinematograful Dacia este una destul de ciudata, asta pentru ca Oajdea, prin firma Alba ca Zapada SRL, a pus mana abuziv pe acel imobil si s-a folosit in interes personal de bunul statului. Firma lui Oajdea are ca obiect de activitate vanzarea de bauturi si tutun si nicidecum nu are vreo legatura cu cinematografia. Cu toate acestea, folosindu-se de influenta de la acea vreme, Oajdea a pus mana pe cladire. RADEF i-a dat pe tava cinematograful, fara vreo licitatie organizata in prealabil. Obligat prin contract sa organizeze spectacole, Oajdea nici nu s-a sinchisit sa faca acest lucru ani la rand, iar RADEF a iesit in pierdere. Culmea, a facut actiuni electorale fara sa fie tras la raspundere. Abia dupa 8 ani de zile lucrurile par ca se indreapta, si numai dupa ce o instanta de judecata a redat patrimoniul orasului. „La Cinematograful Dacia, l-am avut intervenient si pe SC Alba ca Zapada SRL. Numai alba nu e situatia acolo. Vrem sa-l redam iesenilor din Dacia si Alexandru. Sala are cam 250 de locuri, este o sala de spectacole si film dedicat copiilor. Asa a fost gândita si asa vrem sa ramâna. Va fi cea de-a treia institutie dedicata lor, dupa Palatul Copiilor si Teatrul Luceafarul„, a mentionat primarul Mihai Chirica.

Conducerea primariei a si prezentat un plan de reabilitare a cinematografelor respective. „Acele cladiri trebuie sa fie functionale, de aceea vrem sa le reparam si sa le punem în functiune, asa dupa cum trebuia sa se întâmple pâna acum. Republica poate sa ramâna un cinematograf dedicat filmului de arta. Nu vom face acelasi lucru pe care îl fac cinematografele private. Vrem sa promovam filmul artistic, care nu se regaseste de obicei în cinematograful comercial. Va fi o rampa de lansare pentru cinematografia ieseana, pentru scoala de actori si regizori ieseana, precum si o forma de exprimare artistica pentru arta independenta. Vom intra in Consiliul Local si vom pune sume de bani pentru proiectare. Avem banii in fondul de rezerva”, a adaugat primarul Mihai Chirica. O situatie speciala este cea a Cinematografului Copou. Chirica a mentionat ca primaria va cere in instanta dreptul de administrare, motivat de faptul ca judecatorii au luat act ca acel spatiu a fost vândut si s-a facut transferul catre alt proprietar într-o alta formula judecatoreasca.
Comentarii
Adauga un comentariu