National

Un deputat iesean cere explicatii privind evacuarea Muzeului National al Literaturii Romane

Publicat: 16 iun. 2014
1
Medicul iesean Tudor Ciuhodaru, deputat PP-DD, l-a interpelat pe Ministrul Culturii privind evacuarea Muzeului National al Literaturii Romane, dupa ce cladirea a fost retrocedata fostilor proprietari. Deputatul a soliticitat rezolvarea urgenta a acestei situatii ce pune in pericol patrimonial national.
„Domnul Ioan Cristescu, directorul Muzeului National al Literaturii Române din Bucuresti, ne reaminteste, ce-i drept in limba romana, ca „orice mutare a Muzeului Literaturii presupune afectarea manuscriselor”. Peste trei ani, acest muzeu unic in Europa prin fondul de manuscrise, tezaur al literaturii romane, ar implini 60 de ani. Sunt peste 10.000 de carti rare, printre care Biblia de la Bucuresti si Cazania lui Varlaam si peste 100 de colectii de manuscrise din opera marilor scriitori români a caror degradare ar duce la pierderea lor definitiva.
Cu toate acestea, cladirea, aflata in prag de evacuare, a fost lasata fara apa si gaze, iar intreruperea curentului va duce la modificari de temperatura si umiditate cu repercursiuni greu de evaluat asupra patrimoniului national. Ma intreb, desigur retoric, ce fac azi institutiile statului precum Ministerul Culturii si RAAPPS? Printre cladirile pline ochi de politruci nu s-a gasit vreuna care sa poata sa gazduiasca aceasta comoara nationala? Sunt convins ca intr-o situatie similara la Budapesta sute de mii de cititori ar fi cerut demisii”, spune deputatul iesean.
Adauga un comentariu