National

Un deputat UDMR explica de ce si-a angajat sotia la cabinet: Ma ducea cu masina la aeroport

Publicat: 14 oct. 2015

Deputatul UDMR de Mures Kelemen Atilla care, conform ANI, s-a aflat in conflict de interese intrucat si-a angajat sotia la biroul parlamentar spune ca aceasta il ducea cu masina la aeroport pentru a nu fi nevoit sa isi lase autoturismul timp de mai multe zile in parcare.

Deputatul UDMR de Mures Kelemen Atilla, acuzat de ANI ca a incheiat un contract civil prin care si-a angajat sotia in functia de referent la biroul sau parlamentar, aceasta obtinand astfel venituri salariale de 27.248 de lei, a declarat, miercuri, ca nu a primit niciun act oficial de la ANI, dar ca nu are ce sa conteste, pentru ca „fapta a existat”.

El motiveaza angajarea sotiei sale la cabinetul parlamentar prin faptul ca locuieste intr-un sat aflat la 17 kilometri de Targu Mures si nu avea alta „posibilitate de transport”, sotia fiind cea care il ducea si aducea de la aeroport.

„Nu am primit nimic oficial de la ANI, astept sa primesc si apoi voi decide ce voi face. Eu nu am de ce sa contest, fapta a existat. Nu eram in cunostinta ca fac ceva ilegal. Locuiesc intr-un sat la 17 kilometri de Targu Mures, iar sotia mea m-a ajutat si m-a dus la aeroport, cu masina, ba la Cluj, ba la Targu Mures, si m-a adus acasa.

Nu am alta posibilitate, iar acesta a fost obiectul angajarii. Cred ca este o greseala a legii ca parlamentarii sunt asimilati ca functionari publici. Pe de alta parte, contractul de munca al sotiei mele a fost incheiat de Camera Deputatilor, iar daca era ceva ilegal trebuia sa fiu atentionat”, a declarat Kelemen.

Deputatul mai spune ca are carnet de conducere, dar a apelat la sotia sa pentru a nu-si lasa masina la aeroport mai multe zile, cat era plecat. In plus, el sustine ca au fost cazuri in care sotia sa l-a dus la aeroport sau la tren la ora 5.00 dimineata.

In plus, Kelemen Atilla a mentionat ca a suferit o operatie pe cord, iar o perioada nu ar fi putut sa conduca masina.

Agentia Nationala de Integritate a constatat ca 32 de actuali sau fosti parlamentari, printre care Kelemen Atilla, Madalin Voicu, Ion Stan, Mihaita Calimente, Bogdan Ciuca, Iulian Iancu si Ion Mocioalca, au fost in conflict de interese pentru ca si-au angajat rudele la birourile parlamentare.

Potrivit ANI, 14 actuali deputati, 17 fosti deputati si un senator si-au angajat rudele in birourile lor parlamentare, valoarea totala a contractelor incheiate cu incalcarea regimului juridic al conflictelor de interese fiind de 1.062.798 de lei (aproximativ 240.000 de euro).

Astfel, au fost gasiti in conflict de interese deputatii Mihaita Calimente (PNL), Liviu-Bogdan Ciuca (ALDE), Gheorghe Firczak (Minoritati), Iulian Iancu (PSD), Miron Ignat (Minoritati), George Ionescu (PNL), Kelemen Atilla-Bela-Laszlo (UDMR), Ion Mocioalca (PSD), Iuliu Nosa (PSD), Laurentiu Nistor (PSD), Vasile Daniel Oajdea (PP-DD), Neculai Ratoi (PSD), Ion Stan (PSD) si Madalin Stefan Voicu (PSD), precum si senatorul Catalin Croitoru (PSD).

In conflict de interese au fost, in timpul mandatelor de parlamentar, si fostii deputati Aledin Amet, Gheorghe Ana, Stefan Vasile Beres, William Gabriel Branza, Viorel Vasile Buda, Sorin Gheorghe Buta, Petru Calian, Vasile Carare, Radu Eugeniu Coclici, Relu Fenechiu, Gheorghe Gabor, Mircia Giurgiu, Pavel Horj, Doru Brasoan Lese, Corneliu Olar, Sorin Stefan Zamfirescu si Dan-Radu Zatreanu.

Dintre acestia, in cazul fostilor deputati Viorel Carare, Sorin Stefan Zamfirescu si Dan Radu Zatreanu si a senatorului Catalin Croitoru, ANI a sesizat Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in vederea verificarii indiciilor privind posibila savarsire a infractiunii de conflict de interese.

In cazul celorlalti 28 de fosti sau actuali parlamentari a intervenit termenul de prescriptie de cinci ani pentru conflictul de interese de natura penala, a precizat ANI.loading...

Adauga un comentariu