Secretele istoriei

Un detinut din Guantanamo a povestit intr-o carte cum a fost torturat

Publicat: 19 ian. 2015

Un mauritan detinut la Guantanamo de aproape 13 ani povesteste cum a fost torturat si determinat sa faca marturisiri false intr-un jurnal intim care va fi publicat marti si din care cotidianul britanic The Guardian a publicat extrase sambata, scrie Mediafax.

Vezi si CIA a avut o baza unde cei mai periculosi teroristi erau transformati in spioni

Mohamedou Ould Slahi, arestat in 2001 in Mauritania si inchis succesiv in Iordania, Afganistan si Guantanamo, descrie ceea ce numeste turneul sau mondial de tortura si umilire. Mauritanul in varsta de 44 de ani, membru al Al-Qaida, afirma in manuscrisul sau in engleza ca a fost torturat, batut, umilit si amenintat cu moartea in numeroase randuri. El sustine ca a fost supus in 2003 unor „tehnici de interogare aditionale”, ca a fost fortat sa bea apa sarata si ca a fost dus pe mare pentru a fi batut cu violenta timp de trei ore.

Vezi si Secretele misterioasei grupari Sigma Alfa Epsilon

El povesteste ca, pentru ca tortura sa inceteze, a facut marturii false declarand ca a planificat un atentat impotriva turnului CNN din Toronto. „Guantanamo Diary” este prezentat ca fiind prima carte publicata scrisa de un barbat aflat inca in centrul de detentie militar. Aceasta urmeaza sa apara in 20 de tari, dupa o lunga procedura pentru declasificarea documentului. Potrivit Guardian, cartea a fost retusata si modificata de peste 2.500 de ori. Cotidianul adauga ca editorii spera sa poata publica o versiune needitata odata ce Mohamedou Ould Slahi va fi eliberat. In martie 2010, un judecator federal american l-a exonerat, deschizand calea eliberarii sale. Dar dupa cateva luni, o curte de apel a casat decizia si a decis ca acesta va ramane in detentie.loading...

Adauga un comentariu