Local

Un deținut din Penitenciarul Iași cere un ordin de protecție împotriva colegilor de celulă! „M-au bătut de mai multe ori în ultimul an!”

Publicat: 06 aug. 2021
Un deținut, cu mâinile pe gratii, și sediul Penitenciarului de Maximă Siguranță Iași
Un deținut ieșean a apelat la judecători, pentru a-l proteja de colegii de celulă: individul susține că aceștia l-ar agresa

O persoană privată de libertate, din cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranță Iași, a decis să apeleze la judecători. Deținutul le-a cerut acestora să emită un ordin de protecție împotriva colegilor de celulă. Viorel Uță susține că ar fi agresat de colegii din cameră. Totuși, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au respins cererea formulată de către deținut

Caz extrem de ciudat, pe rolul instanțelor ieșene! Un deținut din cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranță Iași a cerut un ordin de protecție pe numele colegilor de celulă! Totuși, recent, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au respins solicitarea făcută de Viorel Uță.

„Instanța admite excepția inadmisibilității cererii de emitere a ordinului de protecție. Respinge ca inadmisibilă cererea de emitere a ordinului de protecție formulată de reclamantul Viorel Uță, în contradictoriu cu pârâții Bogdan Ghiorghițanu, Tiberius Lăcătușu și Daniel Cătălin Rusu”, au precizat judecătorii ieșeni.

Decizia nu este definitivă, aceasta fiind deja contestată de către Bogdan Ghiorghițanu, Tiberius Lăcătușu și Daniel Cătălin Rusu.

Viorel Uță a cerut un ordin de protecție împotriva lui Bogdan Ghiorghițanu, Tiberius Lăcătușu și Daniel Cătălin Rusu

Procesul intentat de Viorel Uță lui Bogdan Ghiorghițanu, Tiberius Lăcătușu și Daniel Cătălin Rusu a început pe data de 20 iulie 2021. Cei 4 deținuți au fost audiați prin videoconferință la locul de detenție, respectiv în cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranță Iași. Încă de la început, reclamantul a cerut recuzarea președintelui completului de judecată, solicitare ce a fost respinsă.

„Eu cer, în contradictoriu cu pârâții, Bogdan Ghiorghițanu, Tiberius Lăcătușu și Daniel Cătălin Rusu, emiterea unui ordin de protecție, motivat de faptul că pârâții m-au bătut în decursul anilor 2020-2021 de mai multe ori. În prezent, eu stau în cameră cu pârâții și nu vreau să iau și alte bătăi”, a menționat Viorel Uță în fața judecătorilor ieșeni.

La rândul lor, ceilalți deținuți au susținut că solicitarea lui Viorel Uță nu poate fi admisă, în contextul în care ordinul de protecție, potrivit legislației, este emis împotriva unui membru de familie. De asemenea, procurorul a cerut admiterea excepției inadmisibilității, având în vedere faptul că Legea nr. 127/2003 prevede în mod expres relațiile ocrotite, respectiv relațiile de familie. Mai mult, unul dintre cei chemați în judecată a afirmat că, de fapt, reclamantul are unele probleme de integrare.

„Între reclamant și noi nu există o relație de rudenie, noi fiind persoane aflate în executarea unor pedepse privative de libertate”, au afirmat cei trei pârâți.

Ce concluzii au tras judecătorii ieșeni cu privire la solicitarea deținutului

În plus, judecătorii ieșeni au considerat că nu poate fi admisă cererea lui Viorel Uță.

„Un ordin de protecție se poate emite dacă se comite un act de violență de natură să pună în pericol viața, integritatea sau libertatea victimei, de către un membru al familiei. Articolul 5 din lege definește noțiunea de «membru de familie», aceasta cuprinzând: a) ascendenții și descendenții, frații și surorile, copiii acestora, precum și persoanele devenite prin adopție astfel de rude; b) soțul / soția și / sau fostul soț / fosta soție; c) persoanele care au stabilit relații asemănătoare acelora dintre soți sau dintre părinți și copii, în cazul în care conviețuiesc; d) tutorele sau o altă persoană care exercită drepturile față de persoana copilului; e) reprezentantul legal sau o altă persoană care îngrijește persoana cu boală psihică, dizabilitate intelectuală ori handicap fizic, cu excepția celor care îndeplinesc aceste atribuții în exercitarea sarcinilor profesionale”, au menționat magistrații ieșeni.

De remarcat este faptul că Viorel Uță are mai multe dosare înregistrate pe rolul instanțelor, în care contestă diverse decizii luate în cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranță Iași.

Comentarii
Adauga un comentariu