Eveniment-Social

Un document special aruncă în aer marile universități din Iași! Sunt vizați profesori celebri

Publicat: 05 apr. 2021
Profesor predând la cursuri derulate de Universitatea Tehnică
Un proiect de lege, aflat în Parlamentul României și în atenția Camerei Deputaților și la Senat, aruncă în aer marile universități din Iași! Nume importante de profesori, inclusiv foști rectori, sunt vizate.

Un document (proiect de lege) provoacă tensiune și în marile universități din Iași. Profesori celebri, inclusiv foști rectori (ca de exemplu prof. univ. dr. Dumitru Oprea de la Universitatea «Cuza») sunt vizați. Totul a plecat de la proiectul de lege, aflat în Parlamentul României și în atenția Camerei Deputaților și la Senat, care ar permite „personalului didactic de predare să continue activitatea, în condițiile legii, până la împlinirea vârstei de 70 de ani”

Într-un sistem public academic în care promovarea tinerilor se face extrem de greoi, un document special aruncă în aer marile universități din Iași! Sunt vizați profesori celebri, inclusiv foști rectori (ca de exemplu prof. univ. dr. Dumitru Oprea de la Universitatea «Cuza». Concret, un proiect de lege, aflat în Parlamentul României, în atenția Camerei Deputaților și la Senat, ar permite „personalului didactic de predare să continue activitatea, în condițiile legii, până la împlinirea vârstei de 70 de ani”.

„Nimeni nu contestă valoarea seniorilor, a marilor personalități academice din Iași! Totuși, normal ar fi ca accesul tinerilor capabili și care-și doresc să aibă o carieră didactică, să primeze. Un mare profesor poate continua, ca asociat sau ca profesor invitat într-o universitate, însă e anormal să se facă o asemenea derogare. Avem un sistem anchilozat și în care sunt permise prea multe… Trebuie făcută o promovare pe bază de performanță și spre încurajarea tinerilor”, arată surse din cadrul Universității Tehnice (TUIAȘI) „Gheorghe Asachi” din Iași.

Universitatea Tehnică, în top cu cei mai mulți profesori pensionari! Restul instituțiilor au sub zece asemenea cadre didactice

O analiză la nivel național arată că în cele 72 de universități sunt 619 profesori titulari cu vârsta de pesionare, potrivit datelor publicate de Ministerul Educației și Cercetării (MEC), date valabile pentru anul universitar 2020-2021. Alături de aceștia sunt și 2.468 de profesori, conferențiari, lectori și asistenți care predau ca personal didactic asociat. Concret, sunt 481 de profesori universitari titulari cu vârsta de peste 65 de ani în universitățile din România. Mai sunt 105 persoane de peste 65 de ani cu funcția de conferențiar în rândul personalului didactic titular și 33 de lectori universitari.

Paradoxal, în documentul MEC apare un singur asistent universitar peste vârsta de pensionare. Un asemenea post, în mod normal, este ocupat de tinerii care vor să rămână în sistemul universitar după finalizarea studiilor. Cei mai mulți profesori universitari titulari care au depășit vârsta de pensionare sunt la: Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Carol Davila” din București, cu 62 de profesori, Universitatea Politehnică din București, cu 43 de profesori, Universitatea „Transilvania” din Brașov, cu 43 de profesori, 27 la Academia de Studii Economice din București, Universitatea Politehnică din Timișoara, cu 24 de de profesori, Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București, cu 20 de profesori. La Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București sunt 14, iar la Universitatea Tehnică sunt 11. La restul universităților de stat din Iași sunt cel mult 10 profesori universitari cu vârsta de peste 65 de ani.

Ce spune Legea Educației Naționale, la articolul 289, despre personalul didactic și de cercetare care se pensionează la împlinirea vârstei de 65 de ani

În acest context, Legea Educației Naționale, la articolul 289, despre personalul didactic și de cercetare care se pensionează la împlinirea vârstei de 65 ani, arată că:

„Senatul universitar, în baza criteriilor de performanță profesională și a situației financiare, poate decide continuarea activității unui cadru didactic sau de cercetare după pensionare, în baza unui contract pe perioadă determinată de un an, cu posibilitatea de prelungire anuală conform Cartei universitare, fără limită de vârstă. Senatul universitar poate decide conferirea titlului onorific de profesor emerit, pentru excelența didactică și de cercetare, cadrelor didactice care au atins vârsta de pensionare. Cadrele didactice pensionate pot fi plătite în regim de plată cu ora”.

De asemenea, „reîncadrarea în funcția de personal didactic pensionat care nu a împlinit vârsta de 70 de ani se face anual, cu menținerea drepturilor și obligațiilor care decurg din desfășurarea activității didactice avute anterior pensionării și cu acordul Consiliului de Administrație”. Așadar, la fel ca în tendințele conform cărora rectorii pot să aibă mai mult de două mandate, sistemul osificat din mediul învățământului superior continuă să se „regenereze” și să nu propună o legislație aerisită și de promovare a tinerilor.

Comentarii
 • Nu aruncanimic in aer acest document. Nu pune pe nimeni in pericol. Tine de strategia universitatii sa-i tina in sistem sau nu pe profesorii pensionati. Ei nu iau painea celor tineri pentru ca au activitatea la plata cu ora. O problema apare acolo unde un profesor iesit la pensie nu a format in cursul activitatii sale de dinainte de pensionare, uneori intentionat, cadre didactice care sa-i urmeze la disciplina. Dar si acest lucru are rezolvare prin metodologiile proprii si cu ajutorul Senatului daca acesta functioneaza obiectiv. Deci nu e nicio situatie exploziva si prin urmare ar trebui sa refaceti titlul articolului.

 • Problema nu o reprezinta persoanele care aleg sa ramana in sistem si dupa implinirea varstei de pensionare (sistemul sufera de un deficit cronic de personal), ci lipsa atractivitatii pentru persoane tinere, datorata nivelului de salarizare scazut. Alegerea pe care trebuie sa o faca un tanar absolvent de studii universitare sau post universitare este intre un salariu in sistemul de invatamant si unul in mediul privat, in cele mai multe cazuri dublu sau chiar mai mare.

 • Salarial: 1 Prof.univ.dr. = 2 Conf.univ.dr. = 3 Lectori univ.dr. = 4 Asistenti univ.dr.
  Se poate ajunge la pensie si Conf/Lect/Asist.
  Pe vremea lui Ceaus erau blocate promovarile. Doar ajunsese Coana Elena Academician.
  Nici doctor in stiinte nu puteai ajunge usor atunci; astazi e floare la ureche.
  Dupa 90 au aparut universitati particulare, care acorda „licente” si „doctorate”.

 • Ca sa ramai titular trebuie sa indeplinesti conditiile de performanta din momentul implinirii varstei de pensionare, nu cele din momentul cand ai promovat, ceea ce e foarte, foarte greu si nu stiu daca sunt mai mult de 2-3 cu asemenea performanate ridicate, care conteaza enorm la capitolul „Cercetare” in evaluarea institutiei.

 • @Profu’ are dreptate. Dar daca comisia de evaluare a dosarului candidatului la prelungire, de la nivelul facultatii, face un raport elogios facandu-se ca nu observa lipsurile si apoi restul structurilor care avizeaza iau de bun acest raport fara sa citeasca atunci apar prelungiri votate de Senat iar candidatul nu are ce-i trebuie. Si daca in raport mai gasesti invocat si motivul ca este indispensabil pentru ca nu exista nimeni care sa preia cursul prelungitului si nimeni nu intreaba de ce nu a avut grija acesta sau strategia facultatii de asta, atunci el va fi prelungit. Apoi va veni in fiecare an la prelungire pentru ca daca dosarul a mers prima data de ce nu ar merge si dupa aceea? Doar avizele vin de la aceleasi structuri.
  Acesti prelungiti nu vor pensie si plata cu ora, vor salarii si acest lucru arata dedicarea lor pentru procesul didactic. Mai bine ar iesi la pensie si gata. Daca facultatea are nevoie de ei sa-i caute, daca nu….pensie sanatoasa!

Adauga un comentariu