Eveniment-Social

Un dramaturg „depasit”?! Editurile iesene se feresc de Caragiale

Publicat: 31 ian. 1999
1

•De unde bani pentru carti?
•Au auzit ei ceva despre dramaturg…

La 30 ianuarie 1852 avea sa se nasca unul dintre cei mai mari scriitori romani ai tuturor timpurilor, I. L. Caragiale. Despre autorul nemuritoarelor „Momente si schite” si al „Scrisorii pierdute”- pe care George Calinescu avea sa-l numeasca „un clasic universal”, un „contemporan vibrant”, G. Ibraileanu, „mare creator de oameni”- Tudor Vianu remarca: „Printr-un neasteptat dar al soartei, in timp ce poezia romana castiga in Eminescu expresia ei cea mai inalta, proza narativa si teatrul ating acelasi nivel in I.L. Caragiale.
” La ceas aniversar, am realizat o ancheta printre ieseni, in ideea de a afla cum este receptata opera celui mai mare dramaturg al nostru. De-a lungul anchetei, am inregistrat unele raspunsuri surprinzatoare.

Daca ar dori sa aiba in bibliotecile personale volumele lui I.L. Caragiale, amatorii de literatura au de unde le procura?

•Mariana Enachescu, libraria „Esculap”: ” Ultimele aparitii editoriale in privinta lui Caragiale au fost in 1997 („Momente si schite” si „Teatru”). Volumele nu sint cautate decit de catre elevii obligati sa studieze prin programa scolara si numai cele care contin momentele si schitele. Pe de alta parte, cartile sint destul de scumpe. De fapt, toate cartile sint scumpe”.
•Marieta Alupoaiei, libraria „Mihai Eminescu”: „Ma mira faptul ca nici o editura ieseana nu a avut in ultima vreme in planul sau, tiparirea operei lui Caragiale. Cele mai recente volume ale dramaturgului sunt scoase la editura xPorto Francox, din Galati. In ce priveste frecventa vanzarii, mai rar sa intre vreun elev cu mana goala si sa plece cu un volum de Caragiale”.

In ce masura este cautata opera lui Caragiale?

•Roxana Cozmiuc, sef de sectie la Biblioteca Judeteana „Gh. Asachi”: „Caragiale s-a cautat, se cauta si cred ca se va mai cauta, pentru ca, cel putin, piesele lui de teatru sunt cerute. Avand in vedere vremurile pe care le traim, piesele lui raman de mare actualitate. Raman atatea expresii, pe care le folosim si astazi!… Elevii cauta lucrarile lui, pentru ca il au in programa, adultii il citesc, pentru ca vor sa faca o paralela intre politica de pe vremea autorului si cea din zilele noastre”.
•Andreea Tirlan, eleva, Colegiul National: „Nu am mai citit o carte de Caragiale de anul trecut. Imi place umorul lui, dar nu in mod deosebit. Cred ca este depasit”.

De ce un asemenea scriitor nu este cautat?

•George Ciopirca, elev, Liceul Metalurgica: „Eu ma pregatesc pentru bacalaureat si nu am timp de citit. Caragiale nu-mi place”.
•Marius Sonea, elev, Liceul Economic nr. 1: „In ziua de azi nu se mai citeste. In general, eu nu citesc”.
•Alina Enache, cursurile postliceale, Liceul Economic nr. 1: „Stiu ce mi-a mai ramas din scoala. Poate il citeam daca-mi era recomandat de cineva”…
•Alina Asaftei, studenta U.M.F.: „L-am citit pe Caragiale si am si acasa un volum (!?!). Acum am alte preocupari”.
•Lucia Preotescu, profesoara de limba romana, Scoala „Ion Creanga”: „Cred ca una dintre cauze o constituie foarte slaba reprezentare a operei lui Caragiale in programele scolare. Nu se poate ca acest mare scriitor al nostru sa fie cunoscut in scoala generala doar prin xVizitax si xD-l Goex si in liceu prin xO scrisoare pierdutax. Este foarte putin! Sigur, pentru cultura generala a unui elev conteaza si educatia in familie (dezvoltarea gustului pentru lectura de calitate), dar, mai ales, indrumarea acestuia in scoala, prin prezentarea personalitatii scriitorului si prin recomandarea de lecturi suplimentare. Caragiale, ca si Sadoveanu, ca si alti mari scriitori romani, merita o soarta mai buna, cu atit mai mult cu cit opera sa este de o extraordinara actualitate”.
•Silviu Costinescu, pensionar, bd-ul Independentei nr.18: „Un om care nu cunoaste valorile perene ale literaturii noastre este ciuntit sufleteste. Cum se poate ca un dramaturg precum Caragiale, situat nu de putini critici straini imediat dupa Shakespeare, sa nu fie apreciat la adevarata sa valoare in propria-i tara? Daca I. L. Caragiale este prea putin cunoscut, aceasta se datoreaza, dupa parerea mea, atit indiferentei cu care autorii de manuale scolare il trateaza, cit si, mai ales, presei audio-vizuale, care ofera rareori adaptari dupa operele scriitorului. Ce facem: transmitem telenovele de genul xSarmana Mariax, xMaria Mercedesa, xTinar si nelinistita etc. sau, macar periodic, ecranizari dupa xD’ale carnavaluluix, xO noapte furtunoasax, xBubicox, xC.F.R.x, xO scrisoare pierdutax si altele?”

Adauga un comentariu