Scena artistica din Romania

„Un dusman al poporului”, o piesa de teatru interesanta cu un subiect social pertinent, la Teatrul National Iasi – VIDEO

Publicat: 09 oct. 2016
3

In zilele de 9 si 18 octombrie 2016, incepand cu orele 19:00, la Sala Mare a Teatrului National din Iasi (TNI), se va juca piesa de teatru „Un dusman al poporului” de Arthur Miller, adaptata dupa piesa lui Henrik Ibsen, in regia lui Claudiu Goga.
Arthur Miller, laureat al Premiului Pulitzer pentru dramaturgie, adapteaza in anul 1950 piesa „Un dusman al poporului” de Henrick Ibsen. Doctorul Thomas Stockmann, protagonistul piesei, descopera ca apa folosita pentru baile locale este contaminata si, pentru a nu fi pusa in pericol sanatatea turistilor, se hotaraste sa faca public acest lucru. Dar, din moment ce principala sursa de venit a orasului este reprezentata de aceste bai, comunitatea si autoritatile se lupta sa il reduca la tacere. Aparandu-si convingerile, Stockmann isi asuma responsabilitatea fata de ceilalti, primind eticheta de „dusman al poporului”.
„Am convingerea ca aceasta piesa poate fi vie pentru noi datorita temei care reprezinta, dupa parerea mea, tema centrala a vietii noastre sociale de astazi. Apare intrebarea daca garantiile democratice menite sa protejeze minoritatile trebuie uitate in momente de criza. Si alta intrebare, mai personala, daca viziunea cuiva despre adevar trebuie considerata o sursa de vinovatie in momentul in care o multime de oameni o condamna ca fiind o minciuna periculoasa si diabolica. Este o tema persistenta – de fapt, este posibil sa fie cea mai persistenta dintre temele lui Ibsen – deoarece niciodata nu a existat o societate capabila sa sprijine individul care insista ca are dreptate, in timp ce majoritatea sustine contrariul”. (Arthur Miller – prefata la „Un dusman al poporului”, traducerea – Silvia Ghilas)
Adauga un comentariu