Boli si tratamente

Un efect ciudat al aspirinei poate ajuta la protejarea împotriva poluării, arată un studiu recent

Publicat: 05 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un efect ciudat al aspirinei poate ajuta la protejarea împotriva poluării arată un studiu recent
Expunerea pe termen scurt la poluarea aerului poate afecta negativ performanța cognitivă.

Un nou studiu confirmă faptul că expunerea pe termen scurt la poluarea aerului poate afecta negativ performanța cognitivă, dar cercetătorii au descoperit, de asemenea, că acest efect dăunător poate fi redus prin administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), inclusiv aspirină.

Poluarea aerului este un amestec complex de diverși poluanți ale căror efecte asupra sănătății observate după expunerea de câteva ore pana la câteva zile (pe termen scurt) sunt iritații ale ochilor sau ale tractului respirator, atacuri de astm, chiar exacerbări ale tulburărilor cardiovasculare și respiratorii care pot duce la spitalizare. Un nou studiu condus de cercetătorii de la Universitatea Columbia Mailman School of Public Health și publicat în revista științifică „Nature Aging” dezvăluie că expunerea la poluarea aerului, chiar și pentru doar câteva săptămâni, poate afecta și cognitivitatea (performanța mentală).

Cu toate acestea, aceste efecte secundare au fost reduse la persoanele care iau antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi aspirina.

„Studiul este printre primele care explorează expunerile pe termen scurt la poluarea aerului și utilizarea AINS pentru a atenua efectele acestora”, notează echipa științifică. Aceștia subliniază că evenimentele care pot crește expunerea la poluare pe termen scurt includ, de exemplu, incendii de pădure, fum de țigară second-hand, grătare cu cărbune și blocaje de trafic. Au fost luate în considerare două tipuri de poluanți atmosferici: particulele fine PM 2,5 și carbonul negru.

Un efect asupra inflamației din creier

Cercetătorii au examinat relația dintre expunerea la acești poluanți și performanța cognitivă la 954 de bărbați albi din orașul Boston, folosind datele atmosferice furnizate de oraș. De asemenea, au examinat dacă administrarea de AINS ar putea modifica această relație și și-au evaluat performanțele cognitive (memorie, concentrație, capacitatea de a urma instrucțiuni etc.) folosind două modele științifice standard de notare. Rezultatele au arătat că expunerea moderată până la mare la PM2,5 și carbon negru în luna dinaintea unui test cognitiv a fost asociată cu scoruri de performanță mai mici și, prin urmare, poate duce la o funcție cognitivă mai mică.

Dar se pare că bărbații care au luat antiinflamatoare nesteroidiene au raportat mai puține efecte adverse asupra sănătății cognitive pe termen scurt de la expunerea la poluarea aerului, comparativ cu alți participanți. Nu există o asociere directă între utilizarea recentă a AINS și performanta cognitivă. Cercetătorii presupun că AINS, în special aspirina (acidul acetilsalicilic) pot modera inflamația din creier, care poate deveni cronică dacă poluarea aerului este suficient de severă.

Restrângeți poluarea, mai degrabă decât consumul de medicamente

„În ciuda reglementărilor privind emisiile, creșterile pe termen scurt ale poluării aerului rămân frecvente și pot fi dăunătoare sănătății, inclusiv la niveluri inferioare celor considerate periculoase” explică autorul principal al studiului, prof. Andrea Baccarelli.

„Luarea aspirinei sau a altor medicamente antiinflamatoare pare să atenueze aceste efecte, deși modificările de politică pentru a restricționa în continuare poluarea sunt încă justificate”.

Studiul reamintește că legătura dintre expunerea pe termen lung la particule fine și o modificare a performanței cognitive este din ce în ce mai clară, atât la adulți, cât și la copii: reducerea volumului creierului, demență etc.

Cercetătorii spun că sunt necesare mai multe studii pentru a investiga efectele specifice ale constituenților chimici din poluanți asupra performanței cognitive și dacă tulburările cognitive cauzate de expunerea pe termen scurt la poluare sunt tranzitorii sau persistente. De asemenea, sunt necesare studii clinice privind utilizarea AINS pentru a înțelege mecanismul din spatele acestui efect protector. Ei concluzionează, totuși, că luarea aspirinei ca atare nu este soluția, deoarece este o clasă de medicamente ale cărei efecte secundare nu trebuie luate cu ușurință și că AINS sunt contraindicate la mulți oameni.

Adauga un comentariu