Magazin

Un fenomen CIUDAT ingrijoreaza cercetatorii. Totul se intampla din cauza incalzirii globale – VIDEO

Publicat: 25 iul. 2016
1
Efectele incalzirii globale ii ingrijoreaza pe oamenii de stiinta din Siberia, unde se formeaza bule de gaz sub stratul superficial terestru, modificand elasticitatea solului. In cadrul unei expeditii in insula Belii (la nord peninsula Yamal, Siberia, Rusia), cercetatorii au facut o descoperire ciudata: solul pe care calcau semana mai mult cu o saltea umflata cu apa decat cu o campie obisnuita. „Lucrez aici de 20 de ani si nu am vazut niciodata asa ceva”, spune Alexander Sokolov de la Institutul de ecologie a plantelor si animalelor). „Era ca un jeleu”, afirma unui alt cercetator.
 
In realitate, „bulele” de metan isi au originea in dezghetarea neobisnuita a permafrostului, ca efect al incalzirii climatice, o adevarata „bomba cu efect intarziat”, conform comunitatii stiintifice. Topirea exceptionala a acestui strat terestru, inghetat in permanenta, ar putea duce la eliberarea unor emisii de metan in cantitati masive si determina un efect de sera mult mai nociv decat gazul carbonic. Cercetatorii au analizat „bulele” si au gasit concentratii de metan de 200 de ori mai mari decat norma si de 20 de ori mai ridicate in bioxid de carbon. Formarea bulelor s-ar putea datora caldurilor puternice, care au topit permafrostul, strat terestru de profunzime de obicei inghetat.
„Dezghetandu-se, el ar putea elibera o cantitate de gaz cu efect de sera care ar face sa creasca temperatura pe glob cu cateva grade”, afirma in urma cu doi ani Dorota Retelska, doctor in biologie, intr-un articol din publicatia franceza L’Obs Plus. Metanul determina un efect de sera de 23 de ori mai semnificativ decat gazul carbonic. Un raport estimeaza ca aproape 200 de miliarde de tone de emisii de carbon ar putea fi eliberate din permafrost in cazul in care clima continua sa se incalzeasca. Dezghetul a produs deja numeroase cratere in zona mentionata din Siberia.
Adauga un comentariu