Actualitate

Un fenomen extrem de periculos loveste Iasul! Este vizat un domeniu vital pentru intregul oras

Publicat: 20 iul. 2016
1

@ Concluziile care rezulta din statisticile oferite de o mare institutie publica din Romania scot la iveala date despre un fenomen extrem de periculos care se intampla la nivelul judetului Iasi! @ Daca nu se vor lua masuri urgente, unul dintre cele mai importante domenii pentru intreaga comunitate risca sa fie bulversat total @ Starea de fapt este cu atat mai grava, cu cat implica cea mai mare parte a populatiei locale @ Deja, autoritatile responsabile au solicitat o analiza urgenta asupra celor intamplate si elaborarea unor strategii pentru diminuarea efectelor negative

Rapoartele si datele statistice publicate de Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice (MENCS), ce vizeaza rezultatele obtinute la Evaluarea Nationala (EN), cat si dupa repartizarea in clasa a IX-a a elevilor ieseni, nu sunt deloc linistitoare! Dincolo de faptul ca, la fel cum se intampla an de an, o serie de absolventi ai colegiilor de elita sau ai unor scoli gimnaziale din municipiu Iasi obtin rezultate de exceptie, in majoritatea unitatilor de invatamant gimnazial si liceal din mediul rural situatia este dezastruoasa.

Citeste si :  Lista completa a locurilor in toate LICEELE din Iasi pentru admiterea 2016 – GALERIE FOTO, VIDEO

Mai mult, in trei sferturi dintre colegiile tehnice si liceele tehnologice, ultimele medii de intrare ale candidatilor sunt de-a dreptul socante: 3.81, 3.43, 3.11 sau 2.80! Deja, autoritatile responsabile au solicitat o analiza urgenta asupra celor intamplate si elaborarea unor strategii pentru diminuarea efectelor negative.

Au scazut ultimele medii de admitere la profilul Filologie

La nivelul judetului Iasi, un numar de 4.689 candidati, dintre care 136 din alte judete, au aflat (acum doua zile – n.r.) care este liceul unde isi vor continua studiile. Pe de alta parte, pentru cei 131 de absolventi ai claselor a VIII-a nerepartizati in aceasta prima etapa mai sunt disponibile 407 locuri. Majoritatea dintre acestia provin din zona Pascani si Harlau.

Citeste si :  Evaluarea Nationala. Elevii din Iasi au obtinut cele mai multe note de 10. Pe ce loc se afla Iasul la nivel national

„Acestia au dorit sa frecventeze numai un liceu apropiat de domiciliu, motiv pentru care nu au inclus in lista de optiuni clase din zona Iasi in care ar fi putut sa se incadreze cu media cu care s-au prezentat la admitere. De alfel, metodologia nu permite dirigintilor decat sa recomande, sa consilieze, iar deciziile finale sunt luate de parinti si absolventi. Recomandam mai multa atentie in completarea fiselor pentru a doua etapa de admitere. In cazul liceelor de top, elevii cu cele mai mari medii de admitere, peste 9.00, au optat in general pentru clasele cu profil Matematica-Informatica sau Stiinte ale naturii, respectiv 9.64 a fost ultima medie la Colegiul National, 9.34 la Colegiul National Costache Negruzzi sau la Colegiul National Emil Racovita, in timp ce la Filologie media de admitere a coborat uneori sub 9.00, anume 8.64 la Liceul Teoretic Vasile Alecsandri din Iasi, 8.27 la Colegiul National Garabet Ibraileanu sau 8.17 la Liceul Teoretic Dimitrie Cantemir din Iasi. Interesant este ca toti absolventii cu media de admitere 10 au optat pentru o clasa cu profil Real. Se constata ca, la Alecsandri ultima medie a fost 7.71 la Matematica-Informatica, iar la Ibraileanu 7.53 la Filologie. O surpriza este interesul scazut pentru profilul bilingv spaniol de la Cantemir, zona in care nu aveau acces elevii fara testul de limba. Altfel, in contexul unei clase obisnuite, fara restrictii, media de intrare ar fi fost mai mare”, se arata in analiza Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Iasi.

„Analiza serioasa pentru a se vedea cum pot fi imbunatatite performantele”

Mai departe, liceele economice sunt in continuare atractive, pentru ca ofera specializari interesante si relevante pentru piata municii. Foarte cautat a fost si profilul Servicii – cea mai mare medie cu care s-a intrat aici fiind 9.43, dar si profilul Resurse naturale si protectia mediului, unde prima medie de admitere a fost 8.02.

Citeste si : Rezultate simulare Evaluare Nationala 2016: Elevii s-au descurcat mai bine la Limba romana si mai putin la Matematica

„La o prima evaluare, rezultatele admiterii in clasa a IX-a recofirma optiunile elevilor, in ordine ierarhica a mediilor ultime de intrare, pentru liceele performante, de traditie din judetul Iasi, respectiv National, Negruzzi si Racovita, la care se adauga si Eminescu sau Liceul de Informatica. Mediile de intrare sunt semnificativ mai mici decat anul trecut, in contextul unor subiecte mai dificile, dar se pastreaza aceleasi tendinte in optiunile elevilor, determinate de rezultatele si anvergura unor scoli in care calitatea educatiei, implicarea profesorilor, competenta lor, valoarea proiectelor educationale sunt certitudini constante. Oricum, atat la nivelul unitatilor de invatamant unde au fost rezultate foarte bune, cat si la cele cu rezultate mai putin bune, trebuie sa se faca o analiza serioasa, pentru a se vedea cum pot fi imbunatatite performantele si sa se gaseasca solutii si strategii de constientizare a elevilor despre importanta pregatirii cat mai temeinice pentru acest examen”, a sintetizat prof. dr. Camelia Gavrila, sefa ISJ.
 
Viitori liceeni de nota TREI 
 
Peste toate acestea, urmatoarele date reliefeaza si o realitate crunta, atata timp cat, in licee teoretice din municipiu, precum Vasile Alecsandri sau Dimitrie Cantemir, ultimele medii de intrare la Filologie au fost de 7.71 sau 5.21. Dezastrul este insa la cele mai multe colegii tehnice si licee tehnologice. Concret, la Colegiul Tehnic de Transporturi si Constructii, la profilul Mecanica, ultima medie de intrare a fost 4.05, la Dimitrie Leonida, profil Electric, 4.00, la Mihail Sturdza, acelasi profil – 3.99, Liceul Tehnologic de Mecatronica si Automatizari, 3.94, cel Tehnologic Agricol Mihail Kogalniceanu din Miroslava, profil Resurse naturale si protectia mediului – 3.81, la cel Agricol de Industrie Alimentara Vasile Adamachi, acelasi profil – 3.43, la Ioan C. Stefanescu, profil Servicii Turism si alimentatie – 3.38, in timp ce la specializarea Estetica si igiena corpului omenesc, ultima medie a fost 3.

Citeste si : Lista completa a locurilor in toate LICEELE din Iasi pentru admiterea 2016 – GALERIE FOTO, VIDEO

In final, desi pare neverosimil, ultima medie de admitere la profilul Resurse naturale si protectia mediului din cadrul Liceului Teoretic Lascar Rosetti din localitatea Raducaneni, ultima medie de admitere a fost 2.80. Avand in vedere aceste stari de fapt, se pune intrebarea legitima: cum va reusi un candidat sa ajunga la finalul clasei a XII-a si sa obtina media finala sase pentru a promova Bacalaureatul?

Citeste si :  Rezultate simulare Evaluare Nationala 2016: Elevii s-au descurcat mai bine la Limba romana si mai putin la Matematica

Comentarii
 • Las in pace titlul strigator la cer al postarii. Problema aceasta nu ar exista daca absolventii cu medii mai mici de 5:00 nu ar fi admisi in niciun liceu! Si asa mediile la admitere sunt umflate consistent de mediile de absolvire. Cei care nu au cel putin 5:00 sa faca ce vor parintii acestora, sa se califice intr-o meserie prin alte forme de scolarizare, de stat sau private. De ce trebuie neaparat sa urmeze un liceu? O parte dintre cei care intra cu astfel de medii in licee se vor stre***a si in invatamantul superior desi vor ramane aproape analfabeti. Apoi vor deveni ingineri, profesori, filologi, economisti, juristi, politicieni, parlamentari,…analfabeti cu totii!

  • Nu-ti permit!!! =))
   Pai PSD e plin de „docteuri”… poanta, mischie.. Ma mir ca Vanghelie nu e doctor docent…
   In curand Becali, Copos..

 • Sa ne fie mila de profesorii care ii vor avea elevi pe acesti admisi! Pana cand, dupa LEGE, ce mai mica medie de admitere va fi 6:00, scoala romanesca se va ineca de tot. Bine ca la ISJ ploua cu festivitati pentru decaristi!

  • Ai dreptate!
   Cea mai Umilitoare meserie e sa fii profesor acum. „Elevii” vin la scoala de gura aprintilor, cei care vin.. NU invata. Sunt Nesimtiti cu profesorii. Parca’s tarani care nu au mai vazut telefoane! Satu cu telefonul in mana..

 • Un fenomen extrem de periculos loveste Iasul! O bomba cu kkat loveste primaria , a fost trasa de americani pt anihilarea politicienilor din Iasi care fac autostrazi la fiecare votare , mie scarba de voi , hai pa

Adauga un comentariu