Magazin

Un fermier roman vrea sa dea lovitura in Europa cu usturoiul negru: Nu are miros si e mai sanatos

Publicat: 18 mart. 2014

Usturoiul negru a fost, timp de secole, unul dintre secretele longevitatii asiaticilor, iar procedeul obtinerii sale a fost pastrat cu sfintenie de catre coreeni pana de curand. Cultivarea usturoiului negru este similara cu cea a unui soi traditional, dar dupa recoltare, cateii sunt macerati in conditii speciale.

In Romania, un singur fermier s-a dedicat descoperirii si reproducerii retetei prin care un anumit soi de usturoi devine negru, pierzandu-si gustul intepator, mirosul neplacut, dar pastrandu-si aroma si sporindu-si proprietatile vindecatoare.

In 2011, Gabi Sandu ”s-a nimenit” prin Coreea de Sud, cum ii place sa spuna, locul unde a gustat prima data usturoiul negru. L-a cucerit pe loc. ”Nu are acel miros suparator, dar are o aroma profunda. Cand m-am documentat ulterior si am citit cat este de bun pentru sanatate, ca este folosit in centre medicale, m-am decis sa devin si eu producator de usturoi negru. Daca voi reusi aceasta perfomrnata nu voi fi singurul din Romania, ci singurul producator de usturoi negru din Europa!”, a declarat agricultorul pentru Agrointeligenta.

La ferma sa din Piatra Neamt, Gabi Sandu a reusit, dupa doi ani, sa aclimatizeze soiul asiatic de usturoi, dar acest lucru nu este suficient. ”Usturoiul negru se obtine printr-un procedeu special, o macerare realizata timp de 45 de zile, interval in care capatanile se pastreaza intr-o incapere foarte bine izolata. Se impune o temperatura constanta si o umiditate ce nu are voie sa variere cu mai mult de 5%”, dezvaluie Sandu o parte din secretul obtinerii celui mai scump usturoi.

Deocamdata, fermierul nemtean are o rata de succes de 60-70% cand vine vorba despre productia de usturoi negru. Spera ca in curand – cel tarziu anul viitor, sa poata pune pe piata mult cautatul ingredient asiatic in cantitati en-gros. Nu va vinde samanta din soiul special, ci doar produsul gata de consum, la un pret de 6 lei capatana. ”Inainte de a incepe vanzarea, vom efectua testarea lotului, pentru a putea pune clientilor la dispozitie si buletinul de analiza al usturoiului negru”, a mai declarat Gabi Sandu pentru Agrointeligenta.

Bogat in antioxidanti

In Coreea, usturoiul negru este folosit de sute de ani, fiind apreciat in primul rand pentru efectele sale energizante. el este recunoscut ca un condiment bogat in antioxidanti, un aliment anti-cancer si cu efecte benefice in lupta cu colesterolul. In plus fata de usturoiul traditional, cel negru, la maturare, isi activeaza S-alicina, care este prezenta in concentratie mai mare si asista la absorbtia alicinei.

Usturoiul negru a devenit cunoscut mai ales dupa 2004, cand un coreean – Scott Kim a pus bazele companiei Black Garlin Inc. in Coreea de Sud. A fost momentul in care usturoiul negru a ajuns, cu adevarat, pe piata si a inceput sa fie exportat in toate colturile lumii. In Marea Britanie, acest aliment a ajuns cunoscut dupa ce a fost prezentat in cadrul unui program culinar la BBC, insa in acest moment, in Europa nu exista un producator de usturoi negru.

Sursa: agrointel.ro



loading...

Adauga un comentariu