National

Un fost ofiter SRI, acuzatii grave la adresa sotului Alinei Gorghiu, Lucian Isar

Publicat: 19 sept. 2016
1

Iata denunturile facute de fostul ofiter SRI, Daniel Dragomir, la sediul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in perioada in care se afla incarcerat intr-o alta cauza. Fostul sef din cadrul Directiei Generale de Prevenire si Combaterea Terorismului din SRI, Daniel Dragomir a fost deja arestat preventiv pentru 30 de zile, in data de 14 septembrie 2016, in dosarul “Black Cube”, fiind acuzat de procurorii DIICOT ca ar fi platit suma de 900.000 lire sterline, suma ce ar fi fost furnizata de mai multe persoane interesate de denigrarea sefei DNA, Laura Kovesi, pentru spionare acesteia din urma. In denunturile ce dateaza din 16.02.2015, perioada in care, din informatiile noastre, era cercetat si incarcerat intr-un alt dosar, ex-ofiterul SRI, Daniel Dragomir face dezvaluri care ar putea cutremura din temelii intreaga clasa politica, dar si mediul bancar si economic. Relatarile lui Dragomir vin sa arate “caracatita” creata la varful politicii si nu numai.

Nu avem garantia ca sunt reale sustinerile lui Daniel Dragomir, insa cu siguranta contin nume grele. In denunturile sale, ex-ofiterul SRI Daniel Dragomir relateaza modul in care persoane publice precum fostul sef ANAF, Serban Pop, seful operativ al SRI, Florian Coldea, adjunctul Procurorului General al Romaniei, Bogdan Licu, consilierul Guvernatorului BNR, Marius Mitrus, Lucian Isar, Adrian Sarbu, fostul ministru al Muncii, Rovana Plumb, seful UniCredit Radu Rasvan, presedintele Loteriei Romane Adrian Manolache, fostul deputat Ion Stan, fostul premier Adrian Nastase, ex-seful SRI George Maior, si altii, discuta pe filiere diferite in vederea solutionarii problemelor unui afacerist cercetat in mai multe dosare sau pentru interventii la varful Bancii Nationale a Romaniei.

Denunt cu privire la omul de afaceri Rami Ghaziri

„Subsemnatul Dragomir Daniel, fiul lui Vasile si Ana, nascut la data de 29.08.1978, prin prezenta formulez un denunt cu privire la urmatoarele persoane si aspecte de interes care ar putea prezenta relevanta pentru orhanele de cercetare penala:

Cu referire la cetateanul libanez si francez Rami Ghaziri, pe parcursul colaborarii cu acesta si in baza contractului de reprezentare/ PR pe care l-am avut cu compania acestuia (Avicola Crevedia SA), am intrat in posesia urmatoarelor date de interes (perioada martie – octombrie 2013):

1. Rami Ghaziri mi-a confirmat in mai multe randuri si in prezenta unor martori faptul ca in perioada 2008-2012 a oferit in mai multe ocazii sume insemnate de bani (de ordinul zecilor de mii de euro) fostului premier Adrian Nastase, fie direct, fie prin intermediul fostului deputat Ion Stan. De asemenea, pentru asigurarea ‘protectiei’ firmelor sale, Rami Ghaziri a inchiriat de la fiul lui Adrian Nastase (Andrei Nastase) o locatie situata in zona Herastrau unde a deschis un restaurant, platind lunar aprox. 20.000 euro. De asemenea, in luna aprilie-mai 2012, in cadrul mai multor intalniri purtate de catre Rami Ghaziri cu Adrian Nastase si Ion Stan, acestia din urma i-ar fi promis sprijinul pentru sustinerea unor initiative legislative pentru scaderea TVA. Aceleasi promisiuni i-au fost facute Rami Ghaziri atat inaintea alegerilor din anul 2009 (prezidentiale), cat si inaintea alegerilor parlamentare din 2012.

Referitor la Ion Stan, sumele transmise acestuia, avand ca explicatie ‘sprijin pentru PSD filiala Dambovita’, s-au cifrat in jurul catorva zeci de mii de euro si au fost dati tot in perioada 2008-2012. Conform spuselor lui Rami Ghaziri, Ion Stan se deplasa personal la sediul Avicola Crevedia SA, dar de cele mai multe ori banii erau ridicati de catre soferul lui Ion Stan, fie de la sediul firmei, fie de la resedinta lui Rami Ghaziri.

2. In perioada martie-septembrie 2013, Rami Ghaziri mi-a confirmat in prezenta altor martori ca a primit solicitari din partea fiului si sotului ministrului Rovana Plumb pentru a incheia o serie de contracte defavorabile. Astfel, pentru a ‘beneficia de protectia PSD’, in prima instanta membrii familiei Plumb i-au solicitat diferite sume de bani (de ordinul catorva mii de euro), iar ulterior l-au determinat pe acesta sa furnizeze produse din carne unei firme care apartinea/ era controlata de familia Plumb. Mentionez ca valoarea produselor era de aproximativ cateva zeci de mii de euro. Urmare a livrarii produselor, marfa nu a mai fost achitata.

3. Referitor la incercarile lui Rami Ghaziri de a rezolva problemele pe care le avea in ceea ce priveste evaziunea fiscala de care era acuzat, acesta a platit o serie de persoane cu scopul de a-l sprijini in incercarea de a fi exonerat:

-Adrian Manolache, presedintele Loteriei Romane. Cei doi aveau relatii apropiate din perioada in care Manolache se ocupa de conturile Avicola Crevedia la o banca comerciala. Adrian Manolache a primit inaintea numirii in functie cateva zeci de mii de lei (sub titlul de sprijin pentru obtinerea functiei). Mentionez ca Adrian Manolache i-a mentionat lui Rami Ghaziri ca va fi numit seful SIE dupa doi ani de mandat la Loteria Romana.

-Rami Ghaziri i-a oferit cateva zeci de mii de euro cetateanului libanez Elias Khourig. Banii erau destinati pentru a-l determina pe acesta sa intervina pe langa Bogdan Licu (Adjunct al Procurorului General al Romaniei) pentru a interveni in sprijinul societatilor Avicola Crevedia si Avicola Mihailesti. Despre Bogdan Licu, Elias Khourig a relatat ca sunt prieteni de foarte multi ani, ca sotiile celor doi stabilesc intalnirile dintre cei doi pentru ca cei doi sa nu fie interceptati; fiind vecini in acelasi ansamblu rezidential, se intalneau in timpul noptii.

-Rami Ghaziri i-a oferit sub forma de imprumut suma de 30 sau 50 de mii euro avocatului Rares Dan, acesta din urma promitand ca va interveni pe langa Prim-Adjunctul Directorului SRI Florian Coldea in virtutea relatiilor de prietenie pe care le intretinea cu acesta pentru a rezolva problemele Avicola Crevedia. Mentionez ca, dupa stiinta mea, banii nu au fost returnati.

-Rami Ghaziri a incercat sa intervina prin intermediul avocatei sale Cristina pentru a obtine sprijinul premierului Ponta. Despre Cristina cunosc ca era o prietena de familie a lui Rami Ghaziri. In luna august 2013, in cursul unei seri, Cristina l-a apelat direct pe premierul Ponta in prezenta lui Rami Ghaziri pentru a-i demonstra acestuia relatia si a stabilit o intalnire cu acesta la Palatul Victoria. Cu ocazia discutiei in cauza, Cristina a discutat si cu seful de cabint al premierului, Vlad Stoica.

Precizez ca fata de aspectele sus-mentionate voi aduce in sprijin, in cazul in care voi fi solicitat, declaratii ale unor terti martori si detalii suplimentare.

16.02.2015”

Denunt cu privire la Marius Mitrus, consilier al Guvernatorului BNR Mugur Isarescu

„Subsemnatul Dragomir Daniel, fiul lui Vasile si Ana, nascut la data de 29.08.1978, prin prezenta formulez urmatorul denunt cu privire la urmatoarele persoane si aspecte de interes care ar putea prezenta relevanta pentru orhanele de cercetare penala:

Referitor la cetateanul roman Mitrus Marius, mentionez urmatoarele:

1.La inceputul anului 2014, prin prisma functiei pe care Marius Mitrus o detine (consilier al Guvernatorului BNR), acesta mi-a adus la cunostinta ca in perioada urmatoare, ca rezultat al unor cerinte ale BNR, o serie de banci urmeaza a se scoate pe piata. Intre acestea a mentionat Millennium Bank si Piraeus Bank. Astfel, acesta mi-a solicitat in prima faza sa identific investitori disponibili a se implica intr-un astfel de proces, el urmand a asigura aprobarea BNR pentru ca investitorii sa fie acceptati de catre departamentul de Compliance al BNR.

Pentru a demonstra capacitatea sa, mi-a pus la dispozitie o serie de documente confidentiale, intocmite de catre PwC – Pricewaterhouse Coopers (unul dintre acestea, intitulat ‘Rodna Project’, fiind un document confidential de uz intern care cuprindea date interne ale Millennium Bank – atasat prezentului denunt).

In acest context, sub pretextul ca a identificat deja doi investitori pe care ii va sprijini contra cost, atat in informatii din interiorul procesului de achizitie, dar si cu influenta pe care o detinea la nivelul BNR, a reiterat solicitarea de a identifica alti investitori disponibili.

In urma acestor discutii, m-a invitat impreuna cu un prieten al meu, cetateanul israelian Shimon Kashti, fost bancher, la un pranz la un local din zona BNR (Chocolat), unde i-a mai adus pe Lucian Isar si Ion Sandu (la acel moment presedinte Nextebank). In cadrul discutiei, Marius Mitrus a lasat a intelege ca cei doi sunt persoanele pe care le sprijina pentru achizitia Millennium Bank, mentionand totodata ca in fapt fondurile necesare achizitiei ar proveni de la numitul Adrian Sarbu, cei doi fiind doar o fatada. Avand in vedere modul in care au decurs discutiile, cat si posibilitatea implicarii intr-o afacere ce parea necurata, atat eu, cat si partenerul meu am refuzat acest joint venture.

2.Referitor la Marius Mitrus, mentionez ca in perioada ianuarie – septembrie 2014, a incercat in mai multe randuri sa isi ofere sprijinul prin pozitia si informatiile pe care le detinea pentru a obtine foloase ca urmare a situatiei Avicola Crevedia SA, astfel:

-la finalul anului 2013, avand cunostinta ca societatea mea Daimon PR a avut un contract de PR cu Avicola Crevedia, Mitrus Marius, in contextul investigatiilor derulate de autoritatile romane cu privire la evaziunea de la Avicola Crevedia SA, mi-a mentionat ca stie ca am avut relatii cu Rami Ghaziri, patronul Avicola Crevedia SA, pentru ca ‘am picat pe filajul sau in 2013’. Mentionez ca Marius Mitrus a detinut pana in aprilie-mai 2013 functia de sef la unitatea 6510 de securitate economica a SRI.

-ulterior, in luna februarie si martie 2014, pe fondul refuzului meu de a ma implica in situatia Avicola Crevedia, Marius Mitrus a insistat in a-mi furniza date de interes cu scopul de a-l pune in legatura cu familiile care detin Avicola Crevedia (Shamaa si Bassatne) cu scopul de a obtine bani ca si ‘consultant’ pentru rezolvarea situatiei firmei.

-in luna martie 2014, mi-a mentionat ca imediat dupa eliberarea lui Rami Ghaziri din arest preventiv, acesta s-a deplasat la sediul Unicredit SA unde ar fi mentionat ca ‘este agent SRI si DNA si colaboreaza cu aceste institutii’.

-tot in luna martie 2014, mi-a mentionat ca Serban Pop, fostul sef ANAF, a intrat in legatura cu familia Shamaa si si-a oferit serviciile pentru a-l elimina din firma pe Rami Ghaziri si familia Bassatne.

-in aceeasi perioada, Marius Mitrus s-a oferit sa intermedieze o legatura cu Radu Rasvan, presedinte Unicredit SA, ca prin influenta pe care o avea asupra acestuia ca reprezentant al Guvernatorului Isarescu, sa il determine sa ‘rezolve’ situatia creditului Avicola Crevedia SA, cifrat la aprox. 15 milioane euro.

-tot in acea perioada, Mitrus Marius mi-a mentionat ca Radu Rasvan i-a precizat ca a fost informat de Serban Pop (prietenul sau), care actiona ca agent de influenta pentru familia Shamaa si consultantul acesteia (Ralph), ca Wassim Shamaa ar fi fost contactat si amenintat de doi ofiteri ai serviciilor romane de informatii (mi-a precizat si numele acestora, dar nu mi-l mai amintesc). Mitrus Marius mi-a mentionat ca Radu Rasvan a informat conducerea SRI (Directorul Maior si PAD Coldea) cu privire la aceste aspecte.

-de asemenea, Marius Mitrus mi-a mentionat ca Radu Rasvan informeaza conducerea SRI cu orice aspecte comerciale pentru a obtine aprobarea cu pivire la deciziile pe care sa le ia.

-in vara lui 2014, Marius Mitrus a insistat sa recomand firma PwC (reprezentata de o anume Florentina), apropiata a lui Serban Pop, pentru a obtine un contract cu Avicola Crevedia de consultanta fiscala pentru a ‘rezolva’ problemele firmei cu autoritatile, lucru pe care l-am refuzat.

-totodata, in mai multe randuri, a insistat sa determine familia Bassatne, cu care stia ca ma aflu in relatii comerciale, se se intalneasca si sa semneze un contract cu Serban Pop pentru ‘rezolvarea problemelor investitiilor din Romania’, aspect pe care l-am perceput clar ca trafic de influenta si l-am refuzat.

Pentru a-mi demonstra influenta, m-a invitat la un pranz cu Serban Pop, dar am refuzat sa discut cu acesta orice aspecte legate de business (pranzul a avut loc la Restaurant OSHO – Primaverii).

Marius Mitrus mi-a mai mentionat ca Serban Pop a semnat un contract cu Mohammad Murad, patron Phoenicia Hotel, si oricum va semna astfel de ‘contracte de reprezentare’ cu toti oamenii de afaceri libanezi influenti din Romania.

Tot pentru a demonstra influenta pe care o are, in luna decembrie 2014, mi-a mentionat ca dupa alegerile prezidentiale, cu sprijinul lui Vasile Blaga si Serban Pop, Murad a obtinut o intalnire privata cu presedintele Iohannis. Aceasta intalnire ar fi avut loc si ca urmare a sprijinului oferit de Murad in campania prezidentiala.

Precizez ca voi depune documente cu privire la prezentul denunt.

16.02.2015”
Articol preluat de pe luju.ro

Adauga un comentariu