National

Un fost sef al Securitatii si-a turnat tatal la partid

Publicat: 20 mart. 2016
1
Generalul (r) Iulian Vlad a dat, cand avea 18 ani, mai multe rapoarte catre partid in care a aratat cum a incercat sa-si determine tatal sa nu mai mearga la biserica. Actualul general in rezerva sustine ca a fost crescut si educat de partid de la 14 ani. Comitetul Central al UTM scria despre el ca „a dus o munca intensa incepand din 1946, la exproprierea mosierilor, campania electorala din 1946 si 1948 la nationalizare”. Informatiile despre tatal sau, care au dus la excluderea sa din partid, au fost furnizate chiar de fiu si se regasesc intr-un referat intocmit de Comitetul Central al Uniunii Tineretului Muncitor (UTM).
„Tatal detine 4 hectare de pamant si este cantaret la biserica, a fost prizonier in URSS pana in 1947 octombrie, este un element foarte religios, desi este membru PP si i-a fost aratat drumul gresit pe care mergea, totusi nu intelege sa se lase, aceasta si pentru interese materiale”, se arata in raport. Iulian Vlad a povestit ca in luna august tatal sau a fost verificat de comisia de partid, „fiind exclus din partid”.
„In mai multe randuri in toata acesta perioada a fost chemat la munca judeteana, refuzand totdeauna adica tot de atatea ori de cate ori i s-a propus ridicarea sa in munca, invocand diferite motive. Ca a fost plecat de acasa 6-7 ani de zile (perioada razboiului si a prizonieratului) si ca mama mea nu mai poate sa munceasca singura, ca va duce munca si la plasa sau ca nu poate sa plece pentru ca sunt plecat si eu de acasa si in sfarsit totdeauna a invocat o serie de motive, in fond motivul pentru care a refuzat munca ce i se propusese a fost altul si anume el fiind cantaret de biserica inca de cand a venit din Uniunea Sovietica a mers la biserica.
In general pozitia mea fata de toate aceste probleme este foarte clara. Eu asa cum am spus in mai multe randuri am avut discutii cu el pe chestia bisericii si pe faptul ca nu a primit munca ce i se propusese de judeteana Frontul Plugarilor. Dealtfel, nici el daca a mers la biserica si daca a continuat sa mai fie cantaret nu a fost legat de biserica propriu zis, ci de banii pe care-i primea de la biserica. Dealtfel si el acum se caeste de tot ce a facut si acum cauta sa munceasca sa-si lichideze lipsurile trecutului. Eu defapt i-am spus ca va trebui sa munceasca mult, foarte mult, sa dovedeasca astfel partidului prin munca, devotamentul sau fata de cauza clasei muncitoare.
Faptul ca a refuzat sa mearga intr-o munca la judeteana se dovedeste tocmai prin aceea ca el sub niciun motiv nu a vrut sa se desparta de biserica si de casa. Parerea mea este insa ca acesta ar constitui argumentul cel mai intemeiat, motivul mai de baza. Scoaterea sa din randurile partidului a constituit atat pentru mine, pentru mama mea si chiar pentru el o problema atata de grea incat cu greu poate sa fi descrisa.(…) Pozitia mea fata de aceasta problema nu este pozitia unui fiu, ci pozitia unui membru al Partidului. Acest lucru i-l am aratat, il mai arat si-l voi dovedi partidului, acelui care m-a crescut si m-a educat incepand de la varsta de 14 ani”, a scris Iulian Vlad in autobiografia semnata la data de 24 mai 1951.
Adauga un comentariu