Local

Un german vrea sa construiasca garaje in municipiul Iasi

Publicat: 03 feb. 1999

•De doi ani, primaria nu mai autorizeaza constructiile de garaje
•Iesenii nu-si permit garaje semiingropate

Potrivit unei statistici intocmite la sfarsitul anului 1997, in municpiul Iasi erau inregistrate 2.354 de garaje. Dintre acestea, 706 au fost construite din placi betonate, 1.412 din tabla si 236 din alte materiale. Datele statistice mai precizeaza ca 37 la suta, din numarul total al garajelor, au ocupat spatiile de parcare, 45 la suta au fost construite pe spatiile verzi si alte 18 procente reprezinta garaje anexate la blocuri, cotete. Din cele 1.000 de garaje neautorizate, in urma demolarilor acestora, au mai ramas 862 de asemenea constructii.

Conform declaratiei directorului Directiei de control a primariei, Mugur Ilinescu, „demolarea garajelor neautorizate se desfasoara anevoios, din cauza numarului redus de personal, dar si din cauza cheltuielilor care implica aceasta activitate”. Un calcul estimativ realizat de specialistii acestui serviciu, apreciaza ca numai pentru demolarea acestor constructii ar fi necesar „365 de zile si suma de 6 miliarde lei”.

Pentru ca spatiile au fost sufocate de constructii ilegale, primaria a interzis, in urma cu doi ani, eliberarea autoriatiilor de constructii a garajelor. O varianta propusa de primarie ar fi garajele semiingropate, dar costul acestora depasesc posibilitatile financiare ale iesenilor-soferi. In aceste conditii, ei apeleaza la niste improvizatii, care nu sunt acceptate de serviciul urbanism. Recent, un investitor german si-a manifestat intentia de a incheia un contract de asociere cu primaria, prin care partea germana se obliga sa construiasca un garaj subteran, iar deasupra acestuia sa fie amenajat un teren de sport. Investitia a fost estimata la 300.000 DM. Proiectul, care cuprinde 30 de garaje, urmeaza sa fie definitivat in cursul lunii februarie. Din aceasta afacere, primaria se alege cu terenul de sport, iar investitorul cu posibilitatea vanzarii acestor garaje. In conditiile in care aceste garaje vor fi amortizate, investitorul german si-a exprimat intentia finantarii unui alt grup de garaje.loading...

Adauga un comentariu