Magazin

Un gest banal pe care multe tinere il fac creste SEMNIFICATIV riscul de cancer la san!

Publicat: 30 aug. 2013
1

Recent, cercetatorii au mai descoperit un factor de risc al acestui tip de cancer alcoolul-. Fiecare bautura alcoolica pe care o consuma o femeie din momentul aparitiei ciclului menstrual si pana la prima ei sarcina poate creste riscul de aparitie a cancerului mamar cu 13%, sustin datele publicate in Journal of the National Cancer Institute.

Tinerele care consuma alcool inaintea primei sarcini risca mai mult sa dezvolte un cancer la san decat cele care incep sa bea dupa ce au nascut, arata un studiu american.

Cercetari publicate deja aratasera ca femeile care consuma bauturi alcoolice in anul premergator sarcinii risca mai mult sa aiba cancer la san. Pana acum nu fusese insa pusa in evidenta legatura intre consumul de alcool dinaintea primei sarcini si riscul de dezvoltare a acestui tip de cancer, spus autorii studiului publicat in revista Institutului american al cancerului.

Ei arata ca tesuturile mamare sunt deosebit de sensibile la elemente carcinogene in timpul acestei perioade. Cercetatorii au analizat datele medicale ale unui numar de 91.005 infirmiere intre 25 si 44 de ani, fara antecedente de cancer, care au raspuns in 1989 la un chestionar despre consumul de alcool si modul lor de trai. Femeile au fost observate pana in 2009.

Dintre participantele la studiu, 20,4% au spus ca nu au consumat deloc alcool inainte de prima sarcina, in timp ce 3,8% au afirmat ca au consumat bauturi alcoolice de la moderat la mult. Autorii au constatat 1.609 cazuri de cancer la san si 970 cazuri de tumori benigne al sanului in cei 20 de ani de observatie. Consumul de alcool inainte de prima sarcina, perioada de vulnerabilitate crescuta, duce la un risc mai mare de cancer la san si tumori mamare benigne, indiferent de cantitatea de bauturi alcoolice consumata dupa prima sarcina.
sursa: doctorulzilei.ro
Adauga un comentariu