Titlurile zilei

Un grup de avocați din Iași a ajuns în fața judecătorilor! Printre aceștia se află și fostul prefect. Membrii Baroului ieșean au cerut anularea tuturor măsurilor (Exclusiv)

Publicat: 01 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un grup de avocați din Iași a ajuns în fața judecătorilor Printre aceștia se află și fostul prefect. Membrii Baroului ieșean au cerut anularea tuturor măsurilor Exclusiv
Un grup de avocați ieșeni a pierdut procesul intentat autorităților. În cadrul litigiului, reclamanții contestau prelungirea stării de alertă

Un grup de avocați care a contestat în instanță prelungirea stării de alertă, dar și alte hotărâri a pierdut procesul intentat la Iași. Astfel, judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași au respins acțiunea formulată de Gabriel Gheorghe Căcescu, Iulia Medeleanu, Gabriela Șfichi, Daniela Enache și Dragomir Sava Tomașeschi. Avocații ieșeni contestau măsurile luate atât la nivel național, cât și la nivel local referitoare la prevenirea pandemiei de Covid-19

Hotărârea luată la Iași în ceea ce privește prelungirea stării de alertă! Decizia magistraților ieșeni îi privește pe toți românii. Un grup de avocați care a contestat în instanță prelungirea stării de alertă, dar și alte hotărâri a pierdut procesul intentat la Iași. Astfel, judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași au respins acțiunea formulată de Gabriel Gheorghe Căcescu, Iulia Medeleanu, Gabriela Șfichi, Daniela Enache și Dragomir Sava Tomașeschi.

„Instanța respinge acțiunea formulată de reclamanții Căcescu Gheorghe Gabriel, Medeleanu Iulia Adalmina, Șfichi Gabriela Magdalena, Tomașeschi Sava Dragomir și Enache Daniela, în contradictoriu cu pârâții Prefectul Județului Iași, ISU Iași și Ministerul Afacerilor Interne, pentru lipsa calității procesuale pasive a acestor pârâți. Totodată, respinge acțiunea formulată de reclamanți, în contradictoriu cu pârâții Guvernul României, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și Comitetul Național pentru Situații de Urgență, ca neîntemeiată”, au menționat magistrații ieșeni.

Avocații ieșeni au contestat în instanță deciziile luate de autorități

De remarcat este faptul că sentința nu e definitivă, aceasta putând fi contestată. Procesul dintre avocații ieșeni și autorități a început pe data de 5 octombrie 2021. Amintim că mai mulți avocați din Iași au cerut emiterea unei ordonanțe președințiale pentru anularea unor decizii luate de Guvern în ultima perioadă. Avocații au cerut la Curtea de Apel Iași anularea mai multor Hotărâri de Guvern și a unor decizii luate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) privind prelungirea stării de alertă în ceea ce privește pandemia COVID-19.

Avocații Gheorghe Căcescu, Iulia Medeleanu, Gabriela Sfichi, Dragomir Tomașeschi și Daniela Enache au solicitat instanței anularea unor astfel de hotărâri privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, prin care aceștia arată că au fost impuse obligații și restricții ce încalcă drepturile și libertățile omului. Avocații au solicitat anularea hotărârii CNSU nr. 76 din 30 septembrie 2021, privind aprobarea majorării cantităților stocurilor de urgență medicală cu produse, materiale și echipamente medicale necesare procesului de vaccinare.

Avocații din Iași au mai solicitat anularea hotărârii 128/28.09.2021 luată de CJSU după ce rata de infectare în municipiu a ajuns la 3,59 la mia de locuitori. Printre solicitările de anulare se numără și cea cu nr. 826 din 5.08.2021, privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, cea cu nr.990/17/09/2021 privind modificarea unor anexe din hotărârea privind prelungirea stării de alertă, dar și HG 993/2021.

Avocații ieșeni consideră că măsurile sunt discriminatorii

Avocații din Iași arată că, prin aceste hotărâri, au fost încălcate mai multe drepturi și libertăți ale românilor.

„Prin hotărârile mai sus precizate au fost impuse obligații și restricționări care încalcă în mod flagrant drepturile și libertățile omului prevăzute în Convenția de la Oviedo, în care România este parte, Codul de la Nurnberg, Constituția României și legile pentru apărarea și libertățile copiilor. (…) Considerăm că, în momentul de față, aprecierea evoluției gradului pandemiei în România nu mai este un fenomen imprevizibil. Acesta a existat cel puțin la debut în 2020, dar nicidecum după 18 luni, când se presupune rezonabil că există suficiente elemente pentru statisticieni, virusologi să poată avea o prognoză reală a evoluției pandemiei „, se arată în acțiunea avocaților din Iași.

Aceștia au arătat că măsurile luate de Guvern sunt discriminatorii.

„Supunem analizei instanței condiționarea participării la evenimente, activități, nunți, petreceri de actul vaccinării, test RT-PCR, test antigen sau trecerea prin boală, condiționare care este vădit discriminatorie, neconstituțională. S-a ajuns în acest moment ca actul de discriminare să fie regulă după care un om are acces la viața socială, fiind prezumat ca fiind un potențial bolnav, introducându-se termenul aberant «asimptomatic» , iar normalitatea, sănătatea unui om și dreptul acestuia la viață au devenit o excepție”, se mai arată în cererea de chemare în judecată.

De asemenea, vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 și emiterea pașaportului verde au fost contestate. Cei 5 avocați din Iași au arătat că aceasta este o afacere pe spatele românilor.

Adauga un comentariu