Eveniment-Social

Un grup de germani au ajuns sa faca ASTA la Iasi. Ceea ce au putut gasi pe pamantul lor i-a ULUIT pe localnici – GALERIE FOTO

Publicat: 17 aug. 2016

@ Timp de o luna, un grup de profesori, arheologi si studenti din Germania au derulat o activitate extrem de interesanta in judetul Iasi @ Totul s-a intamplat la doar cativa zeci de kilometri de oras, in localitatea Scanteia @ Acestia au colaborat cu specialisti de la Muzeul de Istorie din cadrul Complexului Muzeal National Moldova @ Ei nu vin pentru prima data in Romania, doar ca, anul acesta, nemtii au folosit prima drona înregistrata oficial in tara noastra. 

Profesori, arheologi si studenti din Germania au derulat o activitate stiintifica interesanta in judetul Iasi. Totul s-a intamplat la doar cativa zeci de kilometri de oras, in localitatea Scanteia. Nemtii au colaborat cu specialisti din cadrul Muzeului de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal National Moldova (CMNM). Ei au venit pentru prima data in Romania in anul 2008. Interesant este ca acum au folosit, in cercetarea arheologica programata in cumuna ieseana, prima drona înregistrata oficial in tara noastra.

Citeste si : O noua descoperire arheologica istorica la Iasi. Tuneluri misterioase, descoperite chiar in centrul orasului – FOTO

Prima drona înregistrata oficial în România în scopuri de cercetare a fost folosita la realizarea campaniei arheologice de la Scânteia, judetul Iasi, derulata în perioada 18 iulie – 17 august 2016, pe situl cucutenian de pe Dealul Bodesti, de catre o echipa mixta, româno-germana. Echipa de cercetatori din Germania, de la Universitatea Friedrich-Alexander din Erlangen-Nürnberg, Institutul de Pre si Protoistorie din Erlangen, coordonata de prof. dr. Doris Mischka, a înregistrat la Autoritatea Aeronautica Civila Româna drona pe care a folosit-o în cadrul proiectului «Arheologia Peisajului si a Habitatului în Estul României». Cu ajutorul acesteia si al altor echipamente de ultima generatie, au fost prospectate statiuni arheologice din judetele Iasi, Neamt, Suceava, Bacau si Vaslui”, au anuntat oficialii CMNM.

Citeste si : EXCLUSIV! Descoperire arheologica SENZATIONALA in plin centrul Iasului. Constructii subterane unice au iesit la iveala – GALERIE FOTO

De relefat ca, pe situl de la Scânteia, cei 12 cercetatori din Germania au lucrat, continuând o colaborare anterioara, împreuna cu specialisti de la Institutul de Arheologie al Academiei Române, coordonati de dr. Cornelia-Magda Lazarovici, de la Complexul Muzeal National Moldova, prin arheolog dr. Senica Turcanu, sef al Muzeului de Istorie a Moldovei, si restauratorii Arina Husleag si Ligia Teodor, de la Centrul de Restaurare si Conservare a Patrimoniului Cultural, Departamentul Ceramica.

Vestigii de cateva mii de ani, expuse la Palatul Culturii

Descoperirile rezultate din sapaturile de la Scânteia urmeaza a intra în patrimoniul Muzeului de Istorie a Moldovei. Concret, cu ajutorul prospectiunilor realizate în cadrul acestui proiect, s-a putut descoperi o locuinta cucuteniana veche de aproximativ 6.000 de ani, care are o amprenta la sol considerabila si care, asa cum indica vestigiile descoperite, avusese si etaj. Printre descoperirile remarcabile ale acestei campanii se numara si o statueta antropomorfa, care prin maniera de modelare este unica în spatiul cucutenian. In plus, la rugamintea preotului din localitatea Scânteia, cu ajutorul investigatiilor geomagnetice, echipa din Germania a identificat, nu departe de Scânteia, în localitatea Sasova, ruinele unei biserici de acum doua secole, despre existenta careia exista o traditie orala în zona.

Citeste si : Descoperire arheologica SENZATIONALA facuta la Scanteia – FOTO

„La lucrarile din acest an a participat o grupa de studenti, masteranzi si doctoranzi din Germania, dar si tineri cercetatori de la Institutul de Arheologie din Iasi. Colaborarea internationala de anul acesta continua una mai veche, demarata inca din 2008. Echipa implicata în cercetarea a facut investigatii geomagnetice asupra satului cucutenian de la Scânteia. Prin aceste investigatii a putut fi stabilit planul satului cucutenian de pe Dealul Bodestilor, cat si sistemul sau de aparare. Acum au fost investigate, partial, doua locuinte de dimensiuni considerabile, care au furnizat piese tipice. Investigatiile s-au realizat cu echipamente de ultima generatie. Printre acestea, probabil cea mai spectaculoasa a fost drona. Cu ajutorul ei, toate descoperirile au fost înregistrate si fotografiate, datele urmând a fi introduse într-un program special si prelucrate 3D. Specialistii germani prezenti în România au înregistrat oficial, cu ocazia participarii la lucrarile de la Scânteia, prima drona folosita pentru activitati în domeniul cercetarii arheologice din România”, a sintetizat si arheologul Senica Turcanu.

De reliefat ca, ceea ce particularizeaza asezarea cucuteniana de la Scânteia este numarul impresionant de statuete antropomorfe descoperite, aproximativ 1.000, situatie ce indica posibila existenta aici a unui centru de cult în jurul caruia gravitau asezari de mai mica întindere si importanta din zona.

Citeste si : Nu credea ca se va ajunge pana aici. Un iesean a gasit la marginea Iasului obiecte misterioase

Adauga un comentariu