Eveniment-Social

Un grup de liceeni a comis asta! Si o fac pentru bani, pentru foarte multi bani

Publicat: 16 iul. 2015
1

@ Intreaga comunitate locala este atenta la gestul acestor liceeni! @ Ei au decis sa faca totul din dorinta unei vieti mai usoare @ Mai mult, a contat foarte mult faptul ca pot face foarte multi bani @ In acest context, de doar cateva zile, la Iasi are loc un fenomen special @ Inca o data se dovedeste ca noua generatie de adolescenti se orienteaza extrem de bine in viata

Saptamana aceasta, patru universitati de stat din Iasi au demarat o noua campanie de admitere in sistemul de invatamant superior. Dincolo de numarul inscrisilor la facultate, reporterii BUNA ZIUA IASI (BZI) au realizat o analiza legata de optiunile bacalaureatilor, pe specializari. Astfel, comparativ cu anii trecuti, liceenii dau dovada de pragmatism in alegerea lor. Majoritatea opteaza pentru domenii din zona tehnica, cea a informaticii, a limbilor straine, a chimiei sau a medicinei. 

Citeste si: Cele mai bune si cele mai slabe licee iesene, dupa mediile de admitere in clasa a IX-a

La Cuza primeaza facultatile cu profil real

In acest context, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC), atat la studii de licenta, cat si la master (raportat la numar de locuri bugetate si numar de inscrisi), cele mai cautate facultati sunt: Matematica, Informatica, Chimia sau Biologia. De asemenea, alte specializari bine plasate sunt Geologia, Kinetoterapia, Limbile straine aplicate sau Psihologia. Astfel, la Cuza, unde admiterea se va incheia pe 18 iulie 2015, pentru cele peste 6.200 de locuri, dintre care 3.425 de locuri la buget, si-au depus dosarele aproximativ 7.300 de tineri – studii licenta si peste 1.700 la master. Aici, rezultatele la admitere se vor afisa în perioada 19-24 iulie pentru licenta, respectiv 19-22 iulie pentru master.

Citeste si: Universitatile iesene incep goana admiterii – FOTO

Tot mai multi tineri vor sa devina ingineri

Pe de alta parte, de la Universitatea Tehnica (UTI) Gheorghe Asachi, in topul preferintelor bacalaureatilor pe specializari se afla: Ingineria chimica, Stiinte ale mediului, Ingineria civila si instalatiile, respectiv Electronica si Telecomunicatiile, respectiv Automatica si Calculatoarele sau Hidrotehnica. De remarcat ca, din randul absolventilor anilor trecuti, un numar foarte mare dintre acestia care au reusit sa se angajeze (la nivel de joburi platite lunar cu peste 500 de euro in Iasi) provin din domenii precum: Chimia alimentara, Electrotehnica  Electronica, Microelectronica si electronica aplicata, Mecanica sau Informatica aplicata, Ingineria electrica sau Arhitectura. De specificat ca, anul acesta, Politehnica ieseana scoate la concurs 2.515 locuri la buget si 574 la taxa – licenta, iar la master 1.790 bugete si 858 cu taxa. Aici, inscrierile vor dura pana pe 31 iulie. Aici, dupa patru zile de la demararea inscrierilor, 2.231 dosare au fost depuse la un numar de 2.555 locuri buget si 558 la taxa. In acest context, cele mai cautate facultati sunt: Automatica si Calculatoarele cu 754 dosare, Electronica, Telecomunicatiile si Tehnologia Informatiei cu 422 dosare, Ingineria Electrica, Energetica si Informatica Aplicata cu 188 si Mecanica cu 171.

Citeste si: Mii de elevi ieseni risca sa ramana analfabeti – VIDEO

Meserii profitabile dupa finalizarea studiilor la USAMV

O alta mare institutie de invatamant superior din Iasi vanata de liceeni la admitere este Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Ion Ionescu de la Brad. Aici, cei mai multi tineri isi doresc sa devina, fie medici veterinari, fie angajati in zona sigurantei produselor alimentare sau ingineri agronomi. Dupa doua zile de la demararea procesului de admitere (care va dura pana pe 24 iulie – n.r.), la Facultatea de Agricultura, pe cele 296 locuri la buget si 129 la taxa – studii licenta s-au depus deja 203 dosare, la Horticultura pe cele 132 locuri la buget si 69 la taxa sunt 46 dosare, la Zootehnie pe 144 locuri la buget si 107 la taxa sunt 77 dosare depuse. Pe de alta parte, la Medicina Veterinara, la un numar de 102 locuri la buget si 98 la taxa s-au inscris 79 candidati. Admiterea continua pana la data de 24 iulie. In total, la facultatile din cadrul USAMV sunt disponibile 674 locuri la buget si 403 la taxa.

Citeste si: Absolventii de chimie si electronica, cei mai cautati in Europa

In final, la Universitatea de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa (UMF), pentru cele 1.455 de locuri puse la dispozitia candidatilor deja au fost inregistrate peste 3.000 dosare. Aici, înscrierea se deruleaza astazi, 17 iulie, în intervalul 09:00 si 14:00, iar sâmbata si duminica (18-19 iulie – n.r.) doar între 09:00 si 12:00. In topul celor mai solicitate specialitati se afla: Asistenta medicala generala, Nutritia si Dietetica, Medicina dentara, Farmacia si Stomatologia. De asemenea, testul grila (cel care va conta cel mai mult in selectia viitorilor studenti de la Medicina), este programat abia pe 22 iulie.

Citeste si: Facultatea de Zootehnie, in topul preferintelor studentilor

Adauga un comentariu