Eveniment-Social

Un grup de profesori ai Universitatii Cuza, implicati intr-un proiect international unic

Publicat: 01 nov. 2015

In aceasta vara, un profesor de la Universitatea Cuza a facut un gest care a provocat o stare speciala in randul intregii comunitati academice. Chiar daca pentru cei mai multi, acum, toate acestea nu sunt constientizate, in viitor acesta va avea un rol spectaculos pentru pentru mii de oameni. Drept urmare, acesta si grupul de cercetatori pe care il coordoneaza au fost cooptati intr-un proiect international de amploare.

Citeste si: Intalnire de senzatie pe holurile unei universitati iesene. Un profesor a declansat totul intr-un mod spectaculos – GALERIE FOTO, VIDEO

Citeste si: EXCLUSIV! Experiment unic la Iasi! Au fost implicate zeci de femei – GALERIE FOTO, VIDEO

„Cercetatori de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) vor participa la elaborarea Enciclopediei Internationale a Sarii. Cuza va participa prin membrii proiectului EthnosalRO, anume conf. univ. dr. Marius-Tiberiu Alexianu si lect. univ. dr. Roxana-Gabriela Curca, la elaborarea Enciclopediei Internationale a Sarii, lucrare ce va fi editata in Mexic”, au transmis oficialii de la Cuza. Este vorba de rodul unei munci si a unor cercetari extrem de intense, de peste 20 de ani, depuse de conf. univ. dr. Marius-Tiberiu Alexianu – Facultatea de Litere, alaturi de colegii si studentii sai de la Facultatea de Istorie a (UAIC). El a obtinut peste jumatate de milion euro din granturi internationale si a organizat un congres mondial, la care au luat parte cercetatori de renume din Statele Unite ale Americii (SUA), China, Japonia sau Mongolia.

Citeste si: Conferinta importanta despre educatie la Universitatea Cuza Iasi

Citeste si: La Iasi a demarat Congresul Matematicienilor Romani

„Noi ne ocupam de zona Antropologiei Sarii, o disciplina noua in intreaga lume, pe care noi, la Iasi, am intemeiat-o in 2012. Facand peste 300 de anchete etnologice in mediul rural in zona Moldovei, am observat ca exista un intreg univers al sarii. In acest mod, avand in vedere faptul ca doar in tara noastra mai putem gasi conditiile primare pe aceasta tema, la nivel planetar, reusim sa aducem date si dovezi extrem de valoroase in legatura cu viata comunitatilor, care ajung pana in eneolitic (delimitat cronologic in intervalul anilor 5.300 si 4.800 si 2.700 si 2.500 inainte de Hristos – n.r.). Aici vorbim de rolul avut de sare in mediul social si comercial al indivizilor ce apartineau marii Culturi Cucuteni. Cu implicarea si ajutorul Platforme ArheoInvest am facut un proiect unic in tara pe arheologie experimentala. Deja, cercetatori importanti din toata lumea au aflat de munca noastra si s-au interesat de ea, apreciind-o si dorind sa o cunoasca si sa o promoveze”, a detaliat lect. univ. dr. Alexianu.

Adauga un comentariu