International

Un hacker a publicat parolele a 90.000 de conturi

Publicat: 28 oct. 2011
1
Suedia se confrunta cu cea mai importanta scurgere de date din istoria sa, dupa ce un hacker a accesat contul Twitter al unui parlamentar de extrema dreapta si a facut publice parole si detalii despre mai mult de 90.000 de conturi private.
Hackerul a dezvaluit inclusiv parole si detalii ale unor conturi apartinand mai multor jurnalisti suedezi in domeniul politic, relateaza Mediafax.
El le-a postat pe Twitter din contul lui William Petzall, un controversat parlamentar de extrema dreapta, in varsta de 23 de ani. Petzall a respins orice legatura cu publicarea acestor date. El a precizat ca urmeaza un tratament pentru dependenta de droguri si alcool intr-o clinica din Suedia, dupa ce a demisionat luna trecuta din Partidul Suedezii Democrati, care se opune imigratiei.
Insa scandalul s-a amplificat dupa ce s-a aflat ca hackerul a atacat si cunoscutul portal suedez de bloguri Bloggtoppen.se. Se pare ca acesta a accesat portalul in urma cu cateva luni si a copiat peste 90.000 de parole si nume de utilizatori. Acestea au fost publicate si ele, oferind posibilitatea accesarii conturilor unor politicieni cunoscuti, jurnalisti si celebritati.
Alte 57 de site-uri au fost compromise, lucru care face posibila publicarea datelor de accesare a pana la 200.000 de persoane.
Identitatea hackerului ramane, in continuare, necunoscuta. Numele pe care-l utilizeaza online este sc3a5j.
Intr-un interviu pentru cotidianul Expressen, acesta a declarat ca a deschis cea mai importanta „bresa” pe Internet din istoria Suediei, pentru a le aminti oamenilor sa isi schimbe parolele mai des.
„Am publicat aceste informatii pentru a le arata oamenilor ca isi trateaza informatiile in mod gresit. Numeroase pagini (de web) sunt vulnerabile, iar clientii trebuie sa stie ca nu trebuie sa utilizeze aceeasi parola pentru mai multe servicii online. Asa am ajuns in conturile Twitter”, a declarat el.
Adauga un comentariu