Local

Un hot din tren a fost „redus la tacere”

Publicat: 14 ian. 2000

Postolachi Constantin (44 de ani, recidivist, din Ciurea – Iasi) va lua drumul penitenciarului, unde-si va petrece, probabil, cativa ani. Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi l-a gasit vinovat de infractiunea de furt calificat si l-a trimis in judecata. La data de 6 decembrie 1999, ora 5.40, considerand ca poate fura fara riscuri din acceleratul 1662 Iasi – Bucuresti, el s-a urcat in tren de la gara Nicolina si a inceput sa „patruleze”, in speranta ca va ochi vreun calator singur in compartiment si cu bagaje asupra sa. La un moment dat, a zarit-o, in primul compartiment al vagonului 1, pe Maria Marcu. Aceasta era, intr-adevar, singura si avea o geanta si o sacosa din plastic langa ea.

Postolachi a stat pe culoar pana cand trenul a pornit din gara Birnova. Apoi a deschis usa, a intrat pe jumatate si a intrebat-o pe femeie, pentru a o deruta, al cui e locul din stanga ei. Cand aceasta s-a intors, individul i-a luat geanta si sacosa, a zbughit-o pana la usa vagonului, lasata intentionat deschisa, si a sarit din mers, pe partea opusa garii, pierzandu-se in padure. Dupa ce s-a departat indeajuns de calea ferata, a procedat la o scurta inventariere a bunurilor din bagaje, gasind in geanta un telefon mobil, o pereche de manusi, o pereche de ochelari, o batista, cateva produse cosmetice, actele personale ale Mariei Marcu, doua portofele si suma de 200.000 de lei iar in sacosa, o umbrela. El a abandonat geanta si sacosa, luand cu sine telefonul, banii, batista si manusile.

Doua saptamani mai tarziu, la 20 decembrie, cu ocazia unei patrulari prin acelasi tren, organele de Politie l-au legitimat pe Postolachi, undeva intre garile Ciurea si Birnova. El le-a declarat ca se numeste Constantin Balan si ca a lasat actele la sotia sa, care calatoreste intr-un alt vagon al aceluiasi tren. Politistii au tinut sa verifice cele afirmate de individ si l-au urmat spre vagonul in care, chipurile, urma sa dea de actele lui. La un moment dat, cel retinut a incercat sa sara din tren dar a fost oprit prompt de cei din escorta. A fost condus apoi la sediul Politiei TF, pentru cercetari.

S-au gasit la el manusile si batista Mariei Marcu. In final, a recunoscut ca acestea provin din furt si chiar i-a condus pe politisti la locul unde abandonase geanta si sacosa partii vatamate, adica in gradina Cantonului Silvic nr. 7 Mogosesti. Ulterior, geanta a fost recuperata de la martora Emilia Truscan, sotia padurarului din zona, laolalta cu toate lucrurile ramase in ea. Postolachi a povestit apoi ca a vandut telefonul mobil unei persoane necunoscute, la restaurantul „Select”, contra sumei de 170.000 de lei, fara a-i pomeni ca provine dintr-un furt. Valoarea prejudiciului atinge 2,3 milioane de lei, din care a fost recuperata doar o mica parte. Maria Marcu urmeaza a se constitui parte civila in proces, pentru suma de 1.750.000 de lei ramasa nerecuperata.

Constantin Postolachi a fost arestat a doua zi dupa ce a fost retinut, la 21 decembrie. El este recidivist: in 1997 a mai fost condamnat la 6 ani si 6 luni inchisoare si a fost liberat conditionat la data de 14 aprilie 1999. El mai are de executat un rest de 856 de zile. Pe parcursul cercetarilor insa, a recunoscut ca, in perioada mai-decembrie 1999 a comis mai multe furturi calificate si o talharie, pentru care urmeaza a fi cercetat separat.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit