News Flash:

Un iesean lupta pentru postul de judecator international

26 Octombrie 2006
1703 Vizualizari | 0 Comentarii
Avocat Tudorel Toader
• Nici un judecator de la Iasi nu a candidat pentru functia de judecator la Curtea de Justitie a Comunitatii Europene sau la Tribunalul de Prima Instanta de la Bruxelles, de frica contracandidatilor sau din alte motive personale • Singurul iesean care a intrat in acesta lupta pentru ocuparea unui post de judecator international este profesorul Valeriu Ciuca, de la Facultatea de Drept a Universitatii Al. I. Cuza • In urma cu cateva zile, cei zece candidati au intrat in febra interviurilor • Judecatorilor ieseni le este frica de impartirea celor doua posturi pe criterii politice - unul pentru PNL si unul pentru PD • Consiliul Superior al Magistraturii a fost lasat pe dinafara


In mod surprinzator, pentru doua dintre cele mai importante posturi din justitie, nici un judecator de la Iasi nu si-a depus candidatura. Este vorba de doua posturi de judecatori la Curtea de Justitie a Comunitatii Europene (CJCE) si la Tribunalul de Prima Instanta din cadrul CJCE. Pentru ca aceste doua posturi pot fi ocupate si de persoane care nu detin functia de judecator, profesorul universitar Valeriu Ciuca, de la Facultatea de Drept a Universitatii Al. Ioan Cuza din Iasi, este singurul iesean care a candidat pentru unul dintre cele doua posturi de judecator international. Profesorul Ciuca este titular al Catedrei de Drept privat la Cuza, iar sotia acestuia este decanul Facultatii de Drept de la Universitatea Mihail Kogalniceanu din Iasi. Trebuie mentionat ca interviurile pentru ocuparea celor doua posturi au inceput in urma cu cateva zile, o comisie prezidata de catre Monica Macovei, ministrul Justitiei, si Mihai Razvan Ungureanu, ministrul Afacerilor Externe, examinand candidatii inscrisi. La nivel national s-au inscris zece nume sonore ale justitiei romane, printre care Renate Weber, Camelia Toader, Dumitru Radescu, Gratiela Barla, Cristina Coteanu si profesorul Constantin Fuerea, supranumit de presa centrala regele plagiatorilor.

Criterii de selectie

Potrivit informatiilor furnizate de reprezentanti ai Ministerului de Justitie, judecatorii vor fi selectati dintre persoanele care ofera toate garantiile de independenta si care intrunesc conditiile cerute pentru exercitarea, in tarile lor, a celor mai inalte functii jurisdictionale sau care sunt juristi cu competenta recunoscuta. "Judecatorii vor fi numiti de comun acord de catre guvernele statelor membre, la propunerea Guvernului Romaniei, iar mandatul celor doi judecatori va incepe la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana", au precizat reprezentantii Ministerului Justitiei. Pentru a fi numit judecator la Bruxelles, candidatii trebuie sa indeplineasca o serie de criterii, care din punctul de vedere al Asociatiei Magistratilor din Romania nu ar putea sa stabileasca valoarea certa a celui care va fi desemnat pe inalta functie. Astfel, candidatii trebuie sa fie cetateni romani si sa aiba capacitate deplina de exercitiu, sa fie licentiati in drept, sa indeplineasca acele conditii impuse pentru exercitarea in Romania a celor mai inalte functii jurisdictionale sau este jurist cu competenta recunoscuta, sa nu aiba antecedente penale sau cazier fiscal si trebuie sa se bucure de buna reputatie profesionala si morala. "Cum poate sa verifice Ministrul Justitiei si Ministrul de Externe competenta si profesionalismul unui judecator sau jurist? Cum se poate stabili aceasta componenta recunoscuta sau buna reputatie profesionala si morala? Eu cred ca Ministrul Justitiei nu poate stabili acest lucru", a declarat judecatorul Mona Pivniceru, cercetator activ in cadrul Facultatii de Drept de la Cuza si vicepresedinte al Asociatiei Magistratilor din Romania. De asemenea, cel care va fi ales nu trebuie sa se fi facut parte din serviciile de informatii inainte de 1990 si nici nu a colaborat cu acestea, are o cunoastere aprofundata a institutiilor europene si a jurisprudentei Curtii Europene si de asemenea cunoste limba franceza.Judecatorii furati de minister

Marea problema in legatura cu desemnarea celor doi candidati este aceea ca acestia ar putea fi alesi pe criterii politice, unul pus de PNL si unul de PD, si prin faptul ca Ministerul de Justitie si Ministerul Afacerilor Externe alege viitorii euro-judecatori, scade puterea Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) de a garanta integritatea puterii judecatoresti. Reporterii ZIUA de Iasi au discutat ieri cu cateva personalitati in domeniul dreptului din Iasi, iar parerile au fost impartite. "Activitatea judecatorilor din Romania este girata de CSM. Cand este vorba despre un judecator international, pentru Curtea Europeana de Justitie si Tribunalul de Prima Instanta s-a imaginat o alta procedura, atributia de triere fiind luata de Ministerul de Justitie si Ministerul Afacerilor Externe. Comisia de triere a candidatilor ar trebui sa fie formata din personalitati care sa indeplineasca macar conditiile impuse candidatilor. Nu poate fi ales un profesor doctor in drept de catre o persoana care nu a avut o activitatea profesionala remarcabila in acest domeniu. Judecatorul care va fi desemnat acolo nu trebuie sa reprezinte Romania, ci este o gandire independenta si pentru aceasta trebuia sa fie ales de CSM", a declarat judecator Mona Pivniceru, de la Curtea de Apel Iasi. Pe de alta parte, profesorul Tudorel Toader, decanul Facultatii de Drept a Universitatii Cuza a argumentat ca este normal ca alegerea sa fie facuta de cele doua ministere. "CSM are grija ca judecatorii sa apere legea in Romania in acord cu legile CEDO, iar cei care vor merge acolo vor face jurisdictie europeana, fara sa fie partinitori, insa sunt judecatorii statului roman. CSM si-ar depasi atributiile daca ar alege judecatorul care sa mearga la Bruxelles", a precizat profesorul Tudorel Toader.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1220 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013842 (s)