Local

Un iesean se incapataneaza sa propuna Oficiului de Inventii o masina care produce fara sa consume

Publicat: 12 ian. 2001
1

•Inventator de perpetuum mobile •Dupa un an de la depunerea dosarului, OSIM constata ca nu sunt indeplinite conditiile de brevetabilitate •Urzaciuc si-a denumit inventia „Sistem energetic ascenso-gravitational tip perpetuum mobile de speta I” •El nu a construit un prototip deoarece nu are bani pentru piese

Acum trei ani, Mihai Urzaciuc trimite la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) o cerere de brevet de inventie avand titlul „Sistem energetic ascenso-gravitational tip perpetuum mobile de speta I”. Dupa plata tuturor taxelor catre OSIM, inventia a fost publicata in Buletinul Oficial de Proprietate Industriala nr. 12 din 1997, sectiunea inventii. Mihai Urzaciuc locuieste in comuna Ciurea si este de profesie electrician, absolvind cursurile Liceului de materiale de constructii din Iasi. Timp de 13 ani a lucrat la fabrica de zahar din Timisoara, iar in prezent este angajat la Fortus. Acum 18 ani, Mihai Urzaciuc, pasionat de fizica, a inceput sa lucreze la o inventie. Aceasta se refera la un sistem energetic ascenso-gravitational tip perpetuum mobile, destinat diverselor actionari cum ar fi, de exemplu, un generator electric. Sistemul energetic, conform inventiei, este prevazut cu un lant cinematic de tip transportor elevator, cu niste cilindri alveolari fixati cu ajutorul unor eclise, lantul de cilindri alveolari deplasandu-se in jurul unor tamburi, superior de actionare si inferior de dirijare la golire, ramurile parcurgand medii diferite: ramura cu cilindri ale caror alveole sunt pline cu apa, se deplaseaza in cadere prin aer, iar ramura cu alveolele goale se deplaseaza in ascensiune prin interiorul unui rezervor tunel vertical, plin cu apa pana la „fine umplere”, formati din niste pereti laterali, frontal si interior lantului, intre ramura ascensionala si peretele interior lantului fiind interpus un perete intermediar, fixati pe peretii laterali, cu rolul de a dirija curentii de apa in interiorul rezervorului tunel vertical.

Oficiu refuza din start

In baza raportului de examinare si in temeiul art. 29 alin. 3 din Legea nr. 64 din 1991 privind brevetele de inventie, Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci respinge cererea de brevet de inventii pentru urmatoarele motive:

 „Din analiza descrierii, desenelor si a revendicarii s-a constatat ca, deoarece obiectul cererii de brevet este un dispozitiv care nu consuma energie din exterior, ceea ce conduce la incalcarea principiului conservarii energiei, solutia propusa nu poate fi folosita in industrie, agricultura sau orice alt domeniu. In sistem nu exista un aport exterior de energie si nu au fost luate in calcul toate fortele care actioneaza asupra sistemului. In concluzie, se constata ca nu sunt indeplinite conditiile de brevetabilitate de la art. 7 din Legea nr. 64 din 1991 pentru acordarea brevetului de inventie solicitat. Cererea de brevet de inventie a fost examinata de ing. Adina Ciurea„. Cu toate acestea, Mihai Urzaciuc, considerand ca OSIM nu a studiat din scoarta in scoarta dosarul lui, a continuat sa solicite forului respectiv alte explicatii.

„M-am adresat OSIM-ului prin mai multe adrese, am luat legatura telefonic cu doamna ing. Adina Ciurea cerand ca cererea mea sa fie examinata cu seriozitate. Mentionez ca in dosarele trimise la OSIM descrierea a fost facuta in profunzime si daca este studiat cu atentie se poate constata ca sistemul respectiv foloseste forta gravitationala si antigravitationala (ascensionala). Am facut scris si la presedintie cu rugamintea de a interveni la OSIM ca sa-mi studieze dosarul cu atentie. Nu am primit nici un raspuns. Am dorit sa realizez si macheta, dar costurile imi depasesc puterea financiara. La ora actuala, o asemenea macheta m-ar costa 40 de milioane de lei. Doresc reexaminarea cererii de catre OSIM. cred ca au ignorat acest dosar. Pentru ca este perpetuum mobile, sunt sigur ca ei mi-au respins din start dosarul. Doamna ing. Adina Ciurea nici nu mi-a spus daca a fost studiat sau nu dosarul. Mi-a spus ca nu este posibil asa ceva. Ei considera ca nu este posibil sa produci un motor care sa nu consume energie. Le-am dat exemplu ca poate fi folosit in transport naval, producerea energiei electrice, in agricultura. Nu am putut face experimentul pentru ca imi trebuie vreo 2.000 de piese si nu am bani. OSIM considera ca astfel se incalca principiul conservarii energiei. Am platit taxa de studiu si taxa de urgenta, am platit atatea taxe si sunt convins ca nu mi-a cercetat dosarul. Trebuia sa-mi spuna daca este ceva bun in acel dosar”, ne-a declarat Mihai Urzaciuc. Conform Legii nr. 64 din 1991 privind brevetele de inventie, art. 29, „Hotararea de acordare a brevetelor de inventie sau respingerea cererii de brevet se ia de catre o comisie de examinare din cadrul Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci pe baza raportului de examinare a cererii de brevet, intr-un termen de 18 luni de la data la care s-a solicitat examinarea cererii”. Termenul in care OSIM trebuie sa raspunda la o solicitare este de 30 de luni.

Adauga un comentariu