Actualitate

Un important politician din Iasi, implicat intr-o combinatie secreta teribila – FOTO

Publicat: 24 mart. 2015

@ Este vorba de unul dintre cei mai cunoscuti politicieni care au condus Iasul @ Acesta a fost implicat intr-un joc extrem de periculos @ El a sfarsit intr-o maniera ciudata si tragica @ Putini ar mai fi dispusi sa faca, in aceste zile, un sacrificiu de acest gen @ Povestea sa are o incarcatura emotionala, cu totul si cu totul aparte

Este vorba de povestea unuia dintre cei mai importanti domnitori ai Moldovei. Modul in care si-a trait importante momente din viata dar, mai ales, felul in care a murit este tulburator. Astfel, Grigore al III-lea Ghica sau Grigore al III-lea Alexandru Ghica a fost domn al Moldovei de doua ori: 18 martie 1764 – 23 ianuarie 1767 si din septembrie 1774 pana la 1 octombrie 1777. „Era fiul lui Alexandru Matei Ghica, cu functia de dragoman, care a fost decapitat de Poarta si nepot de frate al lui Grigore Ghica al II-lea. Ca domn se arata dusman Austriei si prieten Rusiei, iar intrigile îl ajuta mult în politica dusa fata de turci. Pe plan intern a regularizat strângerea birurilor si a pus capat abuzurilor. A înfiintat o fabrica de postav la Chipiresti, lânga Jijia, si a zidit lânga Mitropolie o scoala ca urmare a reorganizarii învatamântului, gândita de el. Prin masurile luate, a reusit sa aduca tara la o relativa bunastare”, se arata in documentele Directiei Judetene pentru Cultura (DJC).

Citeste si: Moment tulburator! Crima oribila descoperita la o mare biserica din centrul Iasului – GALERIE FOTO

Comando turcesc pentru a-l ucide

Acesta a fost inlocuit, din prima domnie, cu Grigore Callimachi, în 1767. Tronul îl recapata dupa Tratatul de la Kuciuk-Kainargi, în 1774. Este înscaunat ca domn în septembrie 1774, dar firmanul de numire soseste la Iasi pe 9 octombrie 1774. „Mai  departe, Austria s-a înteles în secret cu Rusia si în 1775 obtine de la Poarta provincia Bucovina, cu toate ca domnitorul Ghica si boierii au protestat vehement. Deoarece a facut acest gest împotriva pierderii Bucovinei, austriecii au cerut turcilor sa-l înlature. Acestia au trimis un detasament condus de un capugiu (agent executor) la curtea lui Grigore, pe care l-a ucis la 1 septembrie 1777, spre indignarea opiniei publice europene. Este înmormântat la Biserica Sfântul Spiridon din Iasi. De mentionat ca in literatura acest domn este întâlnit si ca personaj principal al primei piese de teatru scrise în limba româna si intitulata «Occisio Gregorii in Moldavia Vodae tragice expressa»”, se mai arata in datele oferite de DJC.

Citeste si: Scene de groaza surprinse pe strazile Iasului! Totul s-a petrecut intr-un mod teribil – GALERIE FOTO

Crima savarsita cu salbaticie

Conform descrierilor istorice, la 1 octombrie 1777, voievodul Grigore Ghica al III-lea a fost ademenit în cursa de o veche cunostinta a sa, trimisul turc al sultanului, Kara Higiorzadec Ahmed-beg. „Acesta, prin viclenie, prefacându-se bolnav, l-a invitat pe Voda la Beilic (casa de gazduire a emisarilor turci trecatori prin Iasi). El sosise în acea zi în Iasi sub cuvânt ca mergea la Hotin sa faca revizia cetatii si totodata ca aducea lui Grigore Ghica un mesaj din partea sultanului Abdul Hamid. Ajuns la Beilic, domnitorul a fost înjunghiat pe la spate de catre turci, apoi i s-a taiat capul care a fost dus la Istanbul si tintuit timp de mai multe saptamâni în poarta seraiului pentru «luare aminte». Trupul fara cap al fostului domn ucis a zacut mai multe zile în curtea Beilicului, fiind batjocorit de turci si apoi a fost înmormântat în Biserica Sf. Spiridon din Iasi. Mormântul, cunoscut ca Mausoleul Grigore al III-lea Ghica Voda, a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din judetul Iasi din anul 2010. De precizat ca strada pe care se afla atunci Beilicul se numea în vechime strada Zmeu, iar dupa asasinarea domnitorului, a capatat denumirea pe care o are si astazi, respectiv Ghica-Voda”, se mai spune in documente.

Citeste si: Marire si decadere! Iata cum arata acum locul unde-si dadeau intalnire bogatasii Iasului – FOTO

Loc simbol al Iasului medieval

In semn de pretuire, la Iasi a existat si un loc destinat special memoriei lui Alexandru Ghica. El a fost format, initial, dintr-un cenotaf de marmura alba ridicat în anul 1875 si de un bust al acestuia. În fata monumentului se aflau chiar vestigiile disparutului han Caravan Serai, loc de popas al caravanelor turcesti aflate în trecere prin Iasi. „Aici au existat si resturi de ziduri cu arcade de la sfârsitul secolului al XV-lea, singura si cea mai veche marturie a orasului medieval Iasi. Bustul fostului domnitor din fata monumentului a fost executat din marmura de catre sculptorul Karl Storck. El a fost asezat pe o coloana înalta de marmura de Lemberg, ridicat fiind de catre primarie, la propunerea consilierului Vasile Pogor. Pentru acest bust a facut un proiect si Gheorghe Asachi. El a fost inaugurat la data de 29 august 1876. Bustul initial s-a deteriorat în timp si a fost restaurat si dus la Muzeul de Arta din Iasi, unde se afla si în prezent. În locul lui, în anul 1975, a fost amplasat un bust de piatra, executat de catre sculptorita Lucretia Dumitrascu„, reliefeaza si istoricul Sorin Iftimi.

Adauga un comentariu