Eveniment-Social

Un important publicist a dialogat despre activitatea Uniunii Scriitorilor din România, realitățile și pespectivele din acest plant, dar și despre viața culturală, în Studioul BZI LIVE – FOTO/ VIDEO

Publicat: 21 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Poetul, eseistul şi publicistul Cassian Maria Spiridon, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România (USR) a venit în Studioul BZI LIVE

Despre cultura, scriitura, tradiţie literară într-o ediţie plină de tâlc, spirit şi profunzime în Studioul BZI LIVE! Alături de poetul, eseistul şi publicistul Cassian Maria Spiridon, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România (USR), filiala Iaşi a fost programată luni, 21 septembrie 2020, la ora 15.00 o producţie media proaspătă, actuală şi de interes atât pentru generaţia tânăra cât şi pentru toţi iubitorii culturii, literaturii. Alături de domnia sa au fost abordate aspecte ce ţin de: viaţa culturală, proiecte şi evenimente pe acest plan, scriitura şi literatură în pandemie de COVID-19, activitatea USR sau realităţi şi perspective pe acest plan.

Uniunea Scriitorilor din România – filiala Iași, în parteneriat cu Asociația Revista „Convorbiri Literare”, a organizeazat a XXIV-a ediție a „Zilelor Revistei «Convorbiri Literare»”.

De reamintit că, în perioada 17-18 septembrie 2020, Uniunea Scriitorilor din România – filiala Iași, în parteneriat cu Asociația Revista „Convorbiri Literare”, a organizeazat a XXIV-a ediție a „Zilelor Revistei «Convorbiri Literare»”. Dată fiind evoluția pandemiei COVID-19, pentru respectarea măsurilor impuse de autorități și protejarea participanților, organizatorii au decis ca modul de desfășurare al celei de-a XXIV-a ediții a „Zilelor Revistei «Convorbiri Literare»” să fie on-line.

Care a fost programul „Zilelor Revistei «Convorbiri Literare»” de la Iași

Programul „Zilelor Revistei «Convorbiri Literare»” de la Iași a cuprins: „Aniversarea lui Mihai Eminescu la 170 de ani” (1850-2020), „Comemorarea lui A.D. Xenopol” (1920-2020). Pe 17 septembrie 2020 a fost programat evenimentul cultural Simpozionul „Centenar A.D. Xenopol” și lansarea lucrării „Manual de istorie a românilor”, de A.D. Xenopol. Pe 18 septembrie 2020, Colocviul „Al. I. Cuza și oamenii măriei sale”, „Mihail Kogălniceanu și Dorințele partidei naționale în Moldova”, lansarea volumului „Dorințele Partidei naționale în Moldova”, de Mihail Kogălniceanu, cu prefață de A.D. Xenopol. Urmează acordarea „Premiilor Anuale ale Revistei «Convorbiri Literare»” , a Premiului Național pentru Reviste Literare „Iacob Negruzzi” și a Premiului Național pentru Critică „Titu Maiorescu”.

„La Centenar: O privire asupra prozei române”, moment special în cadrul „Zilelor Revistei «Convorbiri Literare»”

Totul a inclus și o acțiunea intitulată generic: „La Centenar: O privire asupra prozei române”. Aşadar, sâmbătă, 19 septembrie 2020, Uniunea Scriitorilor din România, filiala Iași, în parteneriat cu Asociația „Revista Convorbiri Literare” au fost organizatori. Despre situația prozei române, în cadrul unui format tip simpozion, au vorbit: Cassian Maria Spiridon, Marius Chelaru, Dragoș Cojocaru, Ioana Diaconescu, Mircea A. Diaconu, Gellu Dorian, Ioan Holban, Emanuela Ilie, Cristian Livescu, Emilian Marcu, Marius Manta, Alexandra Olteanu, Liviu Papuc, Antonio Patraș, Mircea Platon, Adrian Dinu Rachieru, Nicolae Sava, Vasile Spiridon. Dată fiind evoluția pandemiei COVID-19, pentru respectarea măsurilor impuse de autorități și protejarea participanților, s-a decis ca modul de desfășurare al colocviului să fie on-line.

„Convorbiri Literare” este o publicație literară lunară care apare la Iași. Între 1944 și 1970 a fost suspendată

Revista „Convorbiri Literare” este o publicație literară lunară care apare la Iași. Între 1944 și 1970 a fost suspendată. În primul număr al revistei, Iacob Negruzzi preciza „Sub numele de «Convorbiri Literare» va apărea, la două săptămâni, o revistă în formatul stinsei «România Literară»”. Revistă a fost organul de presă al Societății literare „Junimea”.

Primul număr a apărut la 1 martie 1867, la Iași, unde revista a funcționat până în 1886. Între 1886 și 1944 apare la București, avându-l ca redactor pe Iacob Negruzzi, care preda apoi conducerea unui comitet format din foști elevi ai lui Titu Maiorescu: Mihail Dragomirescu, Simion Mehedinți, P. P. Negulescu, Rădulescu-Motru. Printre colaboratori s-au numărat: Mihai Eminescu, care publica aici majoritatea poeziilor sale, Ion Creangă, care „subpublica” primele trei părți din „Amintiri” și o serie de povești, Ion Luca Caragiale, care „subpublica” majoritatea comediilor sale, Ioan Slavici, care publica nuvele și povești, Vasile Alecsandri, George Coșbuc, Panait Cerna, Octavian Goga, Duiliu Zamfirescu, I. Al. Brătescu Voinești și alți scriitori reprezentativi ai vremii. Publicația se va bucura de cel mai înalt prestigiu din literatura română, ea impunând, încă de la apariție, o direcție nouă, modernă, întregii noastre culturi, definindu-se prin spiritul ei etic și sentimentul valorii estetice.

Adauga un comentariu