News Flash:

Un imprumut mai special: leasingul financiar

17 Mai 2001
1236 Vizualizari | 0 Comentarii
•Definitie si avantaje •Suma minima contractata este de 200 USD, iar cea maxima de 1.500 USD

Economia de piata a adus cu ea si dezvoltarea unei piete a creditului. In capitalismul timpuriu, hulitii camatari au fost piese importante in dezvoltarea economica a tarilor din vestul Europei. De la ei se cunoaste ideea ca banii sunt ca oricare marfa pe care trebuie sa o platesti daca vrei sa o procuri. In Romania de astazi, pe langa banci, care acorda credite populatiei in conditii bine cunoscute, mai exista si o serie de institutii financiare, despre care se stie mai putin si care pot sa ofere imprumuturi cetatenilor doritori. Printre acestea se afla si asa-numitele "firme de leasing financiar". In fapt, leasingul este o forma de inchiriere pe termen mai lung care ofera posibilitatea clientului sa opteze la sfarsitul perioadei de inchiriere fie sa achizitioneze produsul contra unei sume reziduale, fie sa-si prelungeasca perioada de inchiriere, ori sa returneze produsul. Avantajul fata de inchirierea obisnuita este tocmai posibilitatea de cumparare care se ofera chiriasului, iar fata de cumpararea directa este faptul ca plata poate fi facuta in rate.

Procedura de obtinere a unui imprumut

Leasingul poate fi operational sau financiar. Diferentele sunt de ordin contabil: (la leasingul operational se pot deduce toate cheltuielile, iar la cel financiar se pot deduce doar dobanzile si o cota parte din amortizari). Paradoxal, desi leasingul operational este mai avantajos, el nu este "operational" din cauza conditiilor inhibatoare impuse de legislatie.
In Iasi exista cateva firme specializate in operatiuni de leasing financiar, axate in special pe achizitionarea de catre populatie a unor bunuri de folosinta indelungata, cum ar fi aparatura electronica, echipamente de birotica, autoturisme, mobilier, tamplarie etc.
Radu Arnautu, directorul firmei RALFI (Romanian-American Leasing and Finance), a explicat conditiile de accedere la un imprumut prin intermediul acestui sistem. "Clientii care vor sa-si procure anumite produse sunt trimisi aici de catre magazinele care comercializeaza respectivele marfuri cu o factura proforma. La noi ii sunt prezentate doua variante de finantare, in lei si in dolari. Avantajul la dolari este ca dobanda este fixa 2,75% din sold pe luna, in timp ce in lei, dobanda este de 5,5% din sold pe luna si se poate modifica pe parcursul contractului, functie de evolutia monedei pe piata de schimb. In acest fel, cel putin primele rate sunt mai impovaratoare in cazul finantarii in lei, in timp ce in dolari exista o oarecare constanta la ratele lunare. Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un solicitant de imprumut sunt urmatoarele: persoana fizica trebuie sa aiba un venit asigurat, sa fie angajata cu carte de munca, domiciliata in Iasi sau in judetul Iasi. Ratele se stabilesc in urma unui calcul care ia in considerare toate veniturile familiei ce se pot dovedi si cheltuielile lunare care se deduc, apoi se stabileste cu aproximatie cat poate economisi acea persoana. Adeverinta de salariu nu mai este necesara, pentru confirmarea veniturilor folosindu-se referinte de la superiorii de la locul de munca al solicitantului. In cazuri cu totul speciale, (pentru solicitanti cu stare financiara mai precara) se solicita si un girant.
Suma minima care poate fi contractata de o persoana fizica sau juridica este de 200 USD (sau echivalentul in lei), iar cea maxima este de 1.500 USD pentru persoanele fizice (desi se poate negocia mai mult pentru anumite produse) si de 15.000 USD pentru firme. Perioada de acordare a creditului este de maximum doi ani pentru firme, dar se preconizeaza posibilitatea prelungirii acesteia.

Bunuri recuperabile

Bunurile care se achizitioneaza prin acest sistem trebuie sa fie recuperabile si, cat de cat, vandabile. Nu pot fi achizitionate spre exemplu materiale de constructii care se incorporeaza in alte bunuri.
Finantarile se obtin din capitalul social subscris al firmei, dar si de la banci romanesti si straine. Cu toate acestea, dobanzile la rate sunt doar sensibil mai mari decat cele de la banci datorita faptului ca firma, imprumutand valori mult mai mari, beneficiaza de dobanzi preferentiale la banci. Dar avantajele apelarii la un astfel de sistem predomina in modul de lucru cu clientii, mult mai flexibil, si in conditiile de creditare mai facile (mai putine documente si garantii).
Garantiile sunt de aproximativ 20% din valoarea creditului pe care solicitantul trebuie sa le depuna in numerar la semnarea contractului, precum si insusi produsul achizitionat care devine proprietatea clientului abia dupa plata ultimei rate si a valorii reziduale a bunului. "In felul acesta nu se ajunge la litigii in caz de neachitare a ratelor pana la sfarsit. Paradoxal, desi conditiile sunt mai putin stricte decat la banci, noi ne confruntam cu mai putine restante la plata. In plus, o persoana care a mai apelat la noi si a platit toate ratele la timp devine client cu drepturi preferentiale, beneficiind de reduceri la dobanzi si de posibilitatea de a nu mai depune garantia la inceput", a conchis Radu Arnautu.
In ce priveste achizitionarea de autoturisme la mana a doua prin acest sistem, cel putin pentru firme, conditiile sunt mult mai complicate, ne relateaza Catalin Ceasnov de la firma Moldoleasing SRL Iasi. Astfel e nevoie de un dosar juridic al clientului dar si un dosar economic (situatia financiara a firmei). Garantiile presupun impunerea prin contract, pe langa conditiile obisnuite ale bancii finantatoare, a unei asigurari Full Casco, care include si acoperirea unor riscuri de neplata a ratelor. Imprumuturile sunt raportate la euro, pentru ca majoritatea masinilor sunt aduse din Uniunea Europeana, dobanda fiind fixa pe toata durata contractului. Desi finantarea se face prin banci, dobanzile nu sunt mai mari, castigul firmei rezultand dintr-un comision aplicat la preturile masinilor. Avantajele ce decurg din acest sistem, pe langa flexibilitate, rezida si in siguranta achizitionarii unor masini cu certificate de calitate si cu kilometraje nemodificate. In plus, fata de piata neagra, masinile luate prin leasing nu se pot numara printre cele furate si vandute ulterior solicitantului. Preturile autoturismelor ce pot fi achizitionate de la Moldoleasing variaza intre 6.500 si 10.000 de marci germane.
Doru BOTEZAT
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1240 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014396 (s)