News Flash:

Un incompetent candidat la Consiliul Judetean

22 Mai 2000
1093 Vizualizari | 0 Comentarii
•Fostul contabil sef al Consiliului Judetean aspira la un scaun de consilier judetean •El a fost pensionat mai mult pentru incompetenta

Emil Adam, fostul contabil sef al Consiliului Judetean, a avut indrazneala sa-si depuna candidatura ca independent pentru functia de consilier judetean.
Pentru neregulile constatate de Camera de Conturi Iasi, intr-un control efectuat la sfarsitul anului trecut la Consiliul Judetean, presedintele Vladimir Tanasoiu a decis sa nu mai tolereze iresponsabilitatea unor functionari publici. Primul vizat a fost contabilul sef Emil Adam, caruia Tanasoiu i-a semnat cererea de pensionare incepand cu luna februarie 2000.
In 1998, capii judetului de atunci - fostul presedinte al CJ Liviu Antonesei si vicepresedintele Constantin Stentel (un alt aspirant independent la ciolanul dulce de consilier) - au apreciat ca "personalul de specialitate din CJ isi desfasoara activitatea, in mare parte, pe teren", si ca atare au aprobat un numar de 80 de ligitimatii pe mijloacele de transport in comun. Ulterior, intre CJ si RATC a fost incheiat un contract prin care regia se obliga sa presteze servicii in valoare de 75.360.000 de lei, "constand in asigurarea de libere pe mijloacele de transport in comun, pe anul 1998". De "liberele RATC" trebuiau sa beneficieze 29 de consilieri judeteni; din randul functionarilor publici urmau sa primeasca "libere" 10 salariati ai Directiei juridice, 12 salariati ai Directiei de organizare, privatizare, 9 salariati din cadrul Directiei Tehnice, 2 de la Biroul relatii internationale, 3 de la Control Financiar de Gestiune, 2 de la Serviciul mass-media si 12 salariatii ai Serviciului coordonarea consiliilor locale. Pentru primele patru luni ale anului 1998, contabilul sef al CJ a onorat facturi catre regia de transport local in suma de 26,9 milioane de lei, fara ca posesorii nominalizati sa beneficieze de aceste facilitati. Mai tarziu, din intamplare, Emil Adam a reziliat contractul, in luna iulie 1998, cu RATC, dar nu s-a gandit si la faptul ca a efectuat, gratuit, niste plati pentru servicii inexistente. "Neatentia", dupa unele voci din CJ, dupa altele lipsa profesionalismului contabilului sef, a fost descoperita la controlul Camerei de Conturi, cand nu s-a gasit la actele de plata tabelul nominal cu semnaturile persoanelor care au beneficiat de aceste abonamente. Potrivit declaratiei directorului Directiei resurse umane Constantin Huma, "contabilul sef Emil Adam a semnat plata a trei facturi fara sa se stie pentru ce. In mod normal, acesta trebuia sa contabilizeze liberele in magazia lui, insa acest lucru nu s-a intamplat".

Emil Adam - un contabil cu aspiratii de consilier

Tot din greseala, contabilitatea CJ condusa de Emil Adam a virat nelegal in 1998, pentru consilierii judeteni, suma de 40,9 milioane de lei, reprezentand asigurarile sociale de sanatate. Contabilul sef nu a stiut ca "onorabilii" consilieri, in calitatea lor de alesi, nu au contracte de munca cu CJ, primind pentru prestatiile lor o indemnizatie de sedinta. Suma a fost compensata pentru asigurarile de sanatate ale salariatilor institutiei judetene.
Aceeasi consecventa in ceea ce priveste iresponsabilitatea a manifestat si in cazul Casei de oaspeti Bucium, a carei activitate hoteliera impunea plata TVA. Nici in aceasta situatie contabilul sef nu a fost interesat sa stie ca unitatea este de natura economica si ca atare este platitoare de TVA. Suma care trebuie recuperata se cifreaza la 86,4 milioane de lei.
Pentru aceste asa-zise "greseli" neintentionate, contabilul sef Emil Adam a ridicat un salariu lunar de 4,7 milioane de lei. In prezent, pensia lui se cifreaza la 2,5 milioane de lei si mai vrea cateva milioane de lei pe care sa le incaseze cu titlul de consilier judetean.
Marcela DONCIU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1278 (s) | 24 queries | Mysql time :0.012110 (s)