Magazin

Un ingredient care nu apare pe etichetele Pepsi si Coca-Cola ar putea fi cancerigen

Publicat: 24 ian. 2014
1

Coca-Cola si-a modificat deja reteta secreta, excluzand din compozitie substanta metilimidazol (colorantul caramel), care s-a dovedit a fi cancerigena. Conducerea Pepsi a anuntat ca o va elimina pana in februarie 2014. Toate acestea doar in Statele Unite ale Americii, insa. In Europa formulele celor doua bauturi nu vor suferi nicio modificare.

Motivul de ingrijorare in SUA, de la care a pornit impunerea de modificare a retetei in cazul celor doua bauturi populare este faptul ca metilimidazol-4, substanta din compozitia colorantilor E150c si E150d, a fost incadrata in categoria celor posibil cancerigene de Organizatia Mondiala a Sanatatii (2B) in 2013. În plus, un studiu realizat de cercetatorii din California a aratat ca metilimidazol-4 (MEI-4) poate imbolnavi animalele de laborator de cancer de plaman, de ficat sau de tiroida. Din aceste motive, Statul California, din SUA, a impus o limita maxima de 29 de micrograme de MEI-4 pentru un consumator pe zi. Alimentele care depasesc aceasta limita trebuie sa aiba inscrisa pe eticheta precizarea „AVERTISMENT: Acest produs contine o substanta care poate conduce la aparitia cancerului“, scrie adevarul.ro.

Citeste si: Toti cei care consuma COCA-COLA LIGHT trebuie sa citeasca asta: „E unul dintre cele mai complete studii”

Metilimidazol-4 este un compus chimic care se formeaza in timpul procesului de productie a unora dintre agentii coloranti care confera alimentelor culoarea caramelului. Se gaseste in special in E150c (caramel amoniacal) si in E150d (caramel sulfit de amoniu). Printre alimentele care contin aceste substante se numara de la cola, bere si sos de soia la paine, dulciuri, supe, carnati, otet si cafea.

Adauga un comentariu